2018. szeptember 28., péntek

Értheted azt, amit olvasol


I
stennek van megoldása az életünkre, a legnehezebb kérdéseinkre is (Zak 13,1-9). Ahol mi csődöt mondunk, ott az Úrnál van segítség. Ő nem vall kudarcot semmiben sem. Azért is adta kezünkbe igéjét, hogy keressük meg benne a megoldást. Bármilyen gonddal nézünk szembe, vagy egyszerűen nem látjuk tisztán, melyik úton menjünk, milyen döntést hozzunk, keressük Őt. Forduljunk az igéhez.
A lelki problémákra, a bűn kérdésére is találunk feleletet, sőt, többet annál: megoldást. Gyakran adunk tanácsokat egymásnak, de igazi megoldáshoz ritkán jutunk. Próbálkozunk ezzel is, azzal is, az internet világában mindenki okos, mindenki ért mindenhez, és osztja az ötleteket, de ritkán van igazi eredmény. Amit az ige ajánl, az ki van próbálva. Sok előttünk járt kereső ember tesz bizonyságot arról, hogy talált megoldást. Az igében kapott megoldások beváltak. A Biblia az élet könyve, mondhatnánk úgy is, az Istentől elkészített, az igazi élet használati utasítása. Aki hallgat rá, komolyan veszi a benne foglaltakat, az teljes és tartalmas életet élhet.
Nagy problémánk a bűn, úgy belénk van ivódva, hogy semmi nem képes azt eltávolítani. Makacsabb a legmakacsabb számítógépes vírusnál. Belekódolódott a természetünkbe, és ezzel nap mint nap szembesülünk. Képtelenek vagyunk megváltoztatni belénk rögzült szokásainkat, gyakran annyira fölénk nőnek, hogy ártanak is nekünk, főleg, amikor szenvedéllyé válnak. Pusztítják egészségünket, kapcsolatainkat, és képtelenek vagyunk lemondani róluk. Sok időt elvesznek tőlünk és a másiktól, de mégsem vagyunk képesek megszabadulni tőlük. Próbáljuk megnyugtatni magunkat, nincs semmi baj, én ilyen vagyok, ezt a természetet örököltem. A Biblia rámutat: eredetileg nem ilyen volt az ember, a bűneset következtében jött a világba a bűn, ami mindent elront, amit Isten jónak teremtett.
Azonban a Szentírás nemcsak a bajt mondja el, hanem arról is beszámol, hogy van megoldás. Itt még ígéret formájában olvasunk róla. Egy forrásról van szó, amely a bűnnel is megbirkózik, kiviszi az életünkből. Amire nekünk nincs ellenszerünk, arra Istennel találhatunk ellenszérumot. Ez a forrás az Úr Jézus Krisztusban jött el. Ő élő vizet kínál, és azt ígéri, hogy aki abból iszik, az nem szomjazik meg. És ez a víz megtisztít, ez a víz kiviszi a bűnt, és olyan természettel tölt fel, ami már Istenhez igazodik. Az újjászületés fürdőjében tisztul meg szívünk, és változik élő víz forrásává. Valami új, eddig ismeretlen indulat, gondolkodás fog feltörni a szívünkből. Isten igéje egész lényünket újjá teszi. Már nem a bűn uralkodik, képessé válunk nemet mondani arra, amire eddig nem tudtunk. A legnagyobb ellenségre, a halálra is kapunk megoldást. Jézus legyőzte a kereszten.
Az Úr mindig rendelkezésünkre áll, szabad Őt segítségül hívni. És rajtam múlik, hogy élek-e ezzel a lehetőséggel. Ha hívjuk, Ő válaszol. A legnagyobb válasza Jézus eljövetele. Őbenne egész közel jött, megszólíthatóvá vált. Az Úr Jézus által foghatóbb Isten üzenete. Sőt, láthatjuk, kicsoda Ő. Azért lett emberré, hogy megismertesse magát velünk. Isten megismerhető.
A szadduceusok Jézus válaszát elismerték, jól mondtad, és aztán elmennek (Lk 20,41-44). Nem borulnak le, és nem követik Őt. Jól mondtad, úgy van, és nem történik semmi. Nem kezdik el követni Őt. Hányszor így van ma is, kinyilvánítjuk tetszésünket egy-egy alkalom után. Elmondjuk, mennyire jó volt, szólt az ige. Pozitívan nyilatkozunk Jézusról, még sincs folytatás. Miért? Nem igaz, amit mondunk? Mert ha Ő valóban jól mondta, akkor az lenne a logikus, ha tovább kérdeznék, és amit mond, ahhoz igazodnának. Mennyire nem vállaljuk Jézust, nem akarjuk elfogadni, hogy amit mond, az kiállja az idők próbáját, másrészt, Ő maga is megélte azt. Bemutatta, hogy úgy élni jó és érdemes, ahogyan azt Isten kijelentette igéjében.
Most maga Jézus kérdez a hallgatóságától. Mindezt azért teszi, hogy kiderüljön, értik-e, amit olvasnak? Mert mind rendszeres bibliaolvasók, komoly hívő emberek, de nincs meg bennük az a bátorság, hogy bevallják: van, amit nem értenek. A növekedés alapeleme ez a beismerés, nem értem, de szeretném megismerni az igazságot. Mit lehet ilyen esetben tenni? Segítséget kérni. A szerecsen főember Fülöp kérdésére beismeri: nem értem, szükségem van magyarázóra. Ha nem értek valamit, kérdezzem meg hitben előttem járóktól. Nem kell szégyellni azt, ha még valamit nem tudok.
Jézus egy zsoltárverset idéz, és ebből kitűnik, milyen nagyszerű a bibliaismerete, és mennyire jól képes alkalmazni. Milyen a bibliaismeretem? Mennyire látom benne az összefüggéseket? Isten Szentlelke kalauzol benne minket, mármint azt, aki ezt kéri. Gyakran az a problémánk, hogy kizárólag értelmi alapon közelítjük meg az igét. A helyes látást és megértést azonban így nem szerezhetjük meg, Isten Szent Lelke tárhatja fel előttünk az ige mélységeit. Ő ismerteti meg velünk Isten akaratát.
Ebben a zsoltárban Dávid király belelát Isten tervébe, világosan látja azt, a királyt, Urat, Aki nála is nagyobb lesz. Az Ő utódai közül származik, mégis nagyobb nála. Mert Isten fiaként, a mennyből érkezik. Ura Dávidnak, mert Istentől jött ebbe a világba, öröktől való király Ő, Aki előtt mindenkinek térdet kell hajtani. De a fia is, mert az ő családjába is tartozik. Isten megígérte, hogy a Messiás Dávid utóda lesz. Aki a Lélek vezetésére figyel, az meglátja Isten tervét, az előtt nem lesz érthetetlen az ige. A Lélek Jézusra mutat, és Hozzá vezet. Kimunkálja szívünkben, hogy leborulva kérjük a segítségét. Az Újszövetségben láthatjuk: aki Jézushoz jön, leborul Előtte, és bűnbánattal kéri segítségét. Ő nagyobb mindenkinél, Ő az Isten Fia, és azért jött, hogy aki hisz Benne, annak örök élete legyen.


Mélyen meghajlok ím színed előtt

1.

Mélyen meghajlok ím színed előtt.
Töltsd ki kegyelmedet, öntsd ki erőd!
Mester, előtted a porba esem,
Mindenbe' mindenem légy Te nekem!
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!

2.

Mélyebben, mélyebben, kérlek azért,
Öld meg, ó, Jézusom, bennem az ént!
Nem vagyok méltó, hogy gondolj reám,
Ámde tudom, hogy meghallod imám.
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!

3.

Mélyebbre szállva, följebb visz utam,
Míg csak Elédbe nem érek, Uram;
Hordva keresztem a lábad nyomán,
Mennyei dics jön a szégyen után.
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése