2018. szeptember 8., szombat

Mustármagnyi hit


E
gy új, eddig nem látott időszakról beszél a próféta, az ítéletek után Isten ígéretét hirdeti meg (Mik 4,1-14). Az új időszak Isten kegyelméből érkezik el. Megszabadítja népét, és ez már előremutató jó hír, reménységet adó üzenet. A fogságot nem elehet elkerülni, de az nem a vég. Isten nem hagyja magára övéit, hanem hazahozza majd a megtérőket. A fogságból is van visszatérés, nagyon sötét felhő volt a fogságba menetel, rémként telepedett rájuk a gondolat, mert a tíz törzs is fogságba került Asszíriába, és nem tértek haza. Azonban hiába volt ilyen rémisztő az elhurcolás gondolata, mégsem tértek meg. Nem keresték az Urat: Urunk, itt vagyunk, vétkeztünk Ellened, csak  a bálványaink után futkostunk, jogos a haragod. De kérünk, bocsáss meg nekünk. Könyörülj rajtunk, mert meg akarunk maradni szövetségedben, mert ez az egyetlen jó megoldás. Keresed-e már az Urat? Hozzá menekülsz-e félelmeiddel, minden gondoddal? Látod-e, hogy egyedül az Úr a megoldás?
Szilárdan áll az Úr hegye, kiemelkedik, és özönlenek hozzá a népek - ez azt jelzi, hogy valami megváltozik, mégpedig az emberek gondolkodása. Felismerik, hogy Istenhez kell menni, Ő az igazi segítség. Azért mennek a Sionra, mert onnan jön a tanítás és az Úr beszéde. Az Ő beszédéért mennek és a Tőle való tanításért. Valami nagyon nagy dolognak kell történni ahhoz, hogy az emberek rádöbbenjenek, nem értünk az élethez, meg kell tanulnunk azt. A mai ember büszke a tudására, senkitől nem fogad el oktatást, és ez az ige arról a korszakról beszél, amikor rádöbben az ember arra, hogy az Úrtól kell tanulnia.
Az Úr Jézus eljött a világba, hogy megtanítson minket Isten ismeretére, és ráigazítsa lábunkat a békesség útjára. Meg kell látnunk, hogy az Ő tanítására van szükségünk, a jó és helyes élethez nem elég az emberi tudomány, hanem Isten szavára van szükség. Az ige tárja fel előttünk Krisztus mélységeit, és belőle tanulhatjuk meg az életet is. A Bibliát élet könyvének is hívjuk, mert benne az Élettel, Jézussal találkozhatunk. Másrészt az igéből megtanulhatjuk magát az életet, mert bizony ezt is tanulni kell. Hogyan tanulhatjuk meg az életet? Isten igéjének rendszeres, mindennapi olvasása és a Szentlélek munkája által. A Szentlélek nyitja meg előttünk az ige értelmét és mutatja meg Isten akaratát.
Amikor az Úr átveszi az életünk irányítását, nagy változás megy végbe. Ez a változás a szívben történik, megtisztul és újjá lesz. Befogadja Megváltó Urát, és már Ő uralkodik benne. Amikor ez megtörténik, nem látott dolgok történnek, az ellenkezője annak, amit eddig láttunk. A harci eszközöket termelőeszközökké alakítják. Ez nem fegyverszünet lesz, hanem valódi béke. Ennek a lehetőségét hozta el az Úr Jézus Krisztus; ahol Ő trónra kerül, ott ilyen változás mehet végbe, igazi béke érkezik az életünkbe. Istennel Krisztus által megbékülünk, és képesekké válunk a másikkal is megbékülni. És ez nem formális békekötés, hanem valódi béke, a fegyverek felszámolásra kerülnek, és együtt építjük Isten országát. Ha még van is harc, ez már nem a másik ember, hanem a gonosz ellen történik. Amíg a szívben nem megy végbe igazi és tartós változás, addig igazán nincs is érdemi változás. Hiába cseréljük le a jelmezeket, ha az ember ugyanaz marad. Az Úr Jézus nem  a jelmezt cseréli ki, hanem magát az embert teszi újjá, mássá, mint eddig volt.
Ha még hétszer is meg kell bocsátani, akkor ahhoz nagy hitre van szükség, gondolták a tanítványok (Lk 17,5-6). És ezért odafordulnak az Úrhoz, és kérik, hogy növelje a hitüket. Jellemző ránk, hogy mindig mennyiségben gondolkodunk. Mindenből több kell, soha nem elég az, ami van.
Az Úr válaszában rámutat: nem a mennyiség, hanem a hatékonyság a lényeges. A hit olyan, mint a mustármag, nem nagy, alig látható, de tele van energiával, és nagyon hatékony. A hit, az élő hit energiával lát el, és Isten országa számára hatékonnyá tesz. Mert hatékonyságra van szükség. Az Úr azért állít bele a világba, hogy hassunk az emberekre. A bennünk lévő krisztusi élet hatni akar. De ehhez bele kell jutnia az emberek életébe, mert olyan, mint a vetőmag, benne van az új élet kódja, ígérete, de csak a talajba jutva tud ez az élet előjönni. Tehát élő hitre van szükségünk, és ebben a hitben nagyságától függetlenül életerő található.
A hit Isten ajándéka, ezt szabad kérni, mert az Úr Jézusért meg akarja nekünk adni. Aztán a hitünket használni kell. Megkapom és élek vele, használom, nem arra várok, hogy nagyobb legyen, hanem amint megkapom, igénybe veszem, élek vele. A hitet nem kell először konditerembe vinni, hanem használat közben erősödik, gyarapszik. Ne sok hitre, erőre várj, hanem azzal a hittel kezdj el munkálkodni, amid van. És menet közben megtapasztalod a növekedést.
A hit nagyon hatékony, ha Krisztus által élünk vele, ha Krisztusra irányul. A bűnbe, szenvedélyekbe mélyen belegyökerezett életet is képes kifordítani helyéből, és új életközegbe állítani. A hit azért adatott, hogy a reménytelennek tűnő esetekben is higgyük: kimozdulhat a helyéről, vagyis megváltozhat, új emberré lehet. Mustármagnyi hit elég.


Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,
Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,
Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-
gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-
sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése