2016. augusztus 5., péntek

Mit lát Jézus az életünkben?



A
z Úr csodálatosan megáldotta népét Salamon uralkodása idején (2Krón 9,13-31). Mindez, amit elértek, a nagy gazdagság és a király bölcsessége, Isten ajándéka volt. A külső és belső növekedés bizonyságtételként jelent meg a környező országok számára. Minden Isten kegyelméről, szeretetéről és hatalmáról szólt. Ezt üzente ez a gazdagság, jó ebbe az országba tartozni. Jó Isten országának polgáraként élni. Ma is ezt a bizonyságtételt adhatjuk tovább, hisz nincs ez másként a mi időnkben sem, jó Isten országába tartozni. Az Úr ma is jelen van, és megáldja népét. Ez a nép az Egyház, Isten országának evangéliuma árad rajta keresztül. Az evangélium erőforrás, Isten ereje nyilvánul meg ebben a bűnös világban általa. Mennyi bajt, szenvedést látunk, a félelem szorongatja a szíveket, ám az evangélium át tud alakítani. A bűnös szívet új szívvé formálja, amelyben már nincs jelen a félelem, hanem helyette az erő, a szeretet és a józanság árad belőle.
Salamon királyságán keresztül az Úr kereste a többi királyságot, általa üzente: jöjjetek Hozzám. Hiszem Salamon felemelkedése Róla tett bizonyságot, azt üzente, Izráel Istene az élő Isten. Jöttek mindenfelől Salamonhoz, de nem olvasunk arról, hányan hittek az ország gazdagságát látva Istenben. Öncélú gazdagság volt ez, vagy életeket menthetett az Úr általa? A gazdagság és jólét idején könnyen mi kerülhetünk a középpontba, már nem az Úrra mutatunk, és nem úgy éljük meg, hogy Tőle kaptunk mindent. Dicsérjük az Urat, és vezessük Hozzá az embereket.
Sok embert vonz Izráel, mert látják a többletet. Egyszerűen észreveszik, hogy itt nem csupán emberi szorgalom, ügyesség, okosság, képzettség van jelen. Szeretnék ezt a többletet megismerni. Mi ez a többlet? Isten jelenléte. Van sok fejlett és gazdag ország, de egyikben sincs úgy jelen Isten, mint Izráelben. A többlet az élő Istenbe vetett hit, az Ő törvényének való vak engedelmesség. Az élő hit többletét jeleníthetjük meg mi is, és ahol ez jelen van, ott vannak érdeklődők, vannak, akik ezt látni akarják. Jézust is sokan akarták látni, még határon túlról is érkezetek emberek, mert amit hallottak Róla, vonzotta őket. Jézus élete embereket vonz, legtöbbször a bűn által tönkretett életeket. Olyanokat, akik a maguk ereje által képtelenek változtatni, ám tudják, hogy Jézus számára lehetséges.  
A nagy gazdagság és bölcsesség sem tartja meg Salamon életét, lejár az Ő ideje is, trónját át kell adnia utódjának. Minden, amit e földi világban gyűjtünk, itt marad, ezért mondja Urunk, hogy gyűjtsünk kincseket a mennyben. Isten országa ad számunkra örökké tartó értéket. Ennek a világnak minden dicsősége igen hamar elmarad, ezért törekedjünk megismerni az Urat. Igyekezzünk mi is Jézushoz, Ő ad örök életet azoknak, akik hisznek Benne.
Eddig Jézust kérdezték, most Ő intéz kérdést hozzájuk (Lk 20,41-47). Olyan kérdést tesz fel, amin keresztül megkaphatják személyével kapcsolatban a választ. Kicsoda Jézus? A kérdés által ismét a Bibliához irányítja őket, mintha azt mondaná, ha igazán meg akarjátok ismerni Istent és a Krisztust, forduljatok az Úr szavához. Benne van a válasz, az ige Jézusról tesz bizonyságot, és ha őszintén keressük Őt, meg is találjuk. Isten az Ő igéjét adja a mai keresők számára is, minden benne van, ami az élethez és a hithez szükséges. Benne tárul fel előttünk Isten akarata. Ha alázatos, imádságos szívvel olvassuk, választ találunk kérdéseinkre.
Az Úr rámutat: már Dávid felismerte, hogy testi leszármazottai közül lesz valaki, aki nála is nagyobb. Olyan valaki fog érkezni, aki neki is Ura. A farizeusok és írástudók odáig eljutottak, hogy Dávid fia lesz a Krisztus, de azt már nem akarták meglátni, hogy maga Dávid is többnek látta, Urának nevezte. Így kellene meglátni, hogy Jézus emberi testben jött el, ám Ő több, mint ember, Ő az, akinek mondja magát, Ő az Isten Fia. Ha alázattal, szomjas szívvel keresünk, előttünk is feltárul Jézus lénye, meglátjuk: Benne Isten van jelen. Ha olvassuk az evangéliumot, és mindezt szívvel tesszük, nem csupán értelmemmel, meglátjuk a különbséget. Jézusban felragyog előttünk a Krisztus. Kimondjuk, én is szeretnék olyan lenni, mint Ő. Azért is fontos figyelnünk Jézus életét, mert Nála a beszéd és az élet harmóniában van, Ő éli is, amit tanít.
Az írástudóktól azért óv, mert pont ez hiányzik, az istenfélő élet. Számukra a hit formaság, életszabályok elméleti sorozata, de mindaz, amit kidolgoznak, nem megy át a gyakorlatba. Isten az Ő követőit pedig arra hívja, hogy életvitelük által világítsanak. Jelenítsék meg a bűnösök iránti szeretetét. Az írástudókról látja Jézus, mit szeretnek: jól élni, jól öltözködni, számítani a társadalmi életben. Azt szeretik, ha látják őket, és elismerik, hogy ők valakik. A mai tanítványok életében mit lát Jézus? Mire mondja, hogy szeretik? Mit is szeretünk mi? Mi is azt, hogy jól éljünk, ne legyen hiányunk semmiben, és lehetőleg ezt mások is vegyék észre? Számunkra is ugyanaz a fontos, mint a nem hívők számára? Féltjük a hírnevünket és mindenképp meg akarjuk mutatni, hogy mi is érünk annyit, mint mások? Jó, ha nem ezekben tűnünk ki, ha nem ezek fontosságát látja szívünkben az Úr, hanem elmondhatja rólunk: szeretik az utolsó helyet, szeretik a bűnös emberek mentését, a bizonyságtételt. Mit lát az Úr az én életemben?


Az Isten Bárányára


1. Az Isten Bárányára Letészem bűnöm én,
És lelkem béke várja Ott, a kereszt tövén.
A szívem mindenestül Az Úr elé viszem,
Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben,
A Jézus vériben.

2. Megtörve és üresen Adom magam neki,
Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki.
Minden gondom, keservem az Úrnak átadom,
Ő hordja minden terhem. Eltörli bánatom,
Eltörli bánatom.

3. Örök kőszálra állva, A lelkem megpihen;
Nyugszom Atyám házába`, Jézus kegyelmében.
Az ő nevét imádom  Most mindenek felett;
Jézus az én királyom, Imámra felelet,
Imámra felelet.

4. Szeretnék lenni, mint ő, alázatos, szelíd;
Követni híven, mint ő, Atyám parancsait!
Szeretnék lakni nála, hol mennyei sereg
Dicső harmóniába` Örök imát rebeg,
Örök imát rebeg.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése