2018. december 26., szerda

Az Élet elérhető Jézusban


A
z Úr üzeni, hogy Őt nem lehet helyhez kötni, Ő mindenütt jelenvaló (Jer 23,23-24,10). Mindenütt Úr. Ezzel jelzi, hogy a fogságban levők sem esnek ki hatásköréből. Jelen van az Úr Babilonban is. Ezzel bátorítja az Úr őket önazonosságuk megtartásában, vállalják továbbra is magukat és hitüket. Isten jelen van ott, segíti őket a megmaradásban. Nem a beolvadás a megmaradás útja. Ma is fontos üzenet ez, nem a világba való beolvadás az egyetlen lehetősége a megmaradásnak, az előbbre jutásnak. Aki  hű marad a Úrhoz, az megtapasztalja az Ő megtartó kegyelmét. Az Úr tud megtartani, és nem a behódolás. Isten népe maradjon meg az Úrnak való engedelmesség útján, és próbáljon misszionáló közösséggé válni.
Az igében benne rejtőzik a személyes üzenet is: nem rejtőzhetem el az Úr elől. Dávid is rádöbbent erre, és ezért inkább szívvizsgálatot kért és vállalt az Úr előtt. Sokkal jobb, ha őszintén vállalom magam bűneimmel együtt, mert elmenekülni nincs esély, és nem is érdemes. Viszont az ige Isten kegyelméről beszél. A bűnbánatot bűnbocsánat követi.
Nagy felelősség az ige hirdetése és mindennemű bizonyságtétel vagy az Úr nevében való megszólalás. Ő hallja, amit mondunk, nincs rejtve Előtte még a gondolat sem. Nagy felelősség, mert ezek a próféták is úgy gondolták, minden rendben, az Úr szavát adják tovább. Azonban ezt az ige fényében kell mérlegre tenni. Nem úgy van, hogy én azt gondolom, ez Isten üzenete, hanem az Úr előtt és az ige fényében kell mérlegre tenni, amit mondunk. A teljes Írás fényében megáll-e, amit mondok?
Isten szava megtörténik, olyan, mint a sziklazúzó pöröly, ahová behatol, ott összetörik a szív. Az ige nyomán életváltozás megy végbe. Ott bűnbánat fakad. Isten igéje munkát végez, és ha prófécia, akkor az meg fog valósulni, mert Isten nem mond olyat, amit ne tudna megtenni.
A próféták egymástól lopkodják a beszédet, bizony, ez is alázatra kell, hogy intsen. Az Úrtól kapott üzenetet mondom, vagy a más által elmondott igehirdetést tüntetem fel úgy, mintha én kaptam volna Istentől? Isten tudja, kinek mit adott, és nem engedi az igehirdetés plagizálását sem. Mindig én küzdök meg az üzenetért? Mindig azt adom tovább, amit én kaptam vagy magam is átéltem?
Ismét jelképes üzenetet kap a próféta, két kosár fügét lát látomásban, amelyeken keresztül az Úr szól népéhez. Csodálatos az Úr, különféle képeken keresztül szemlélteti, belénk vési üzenetét. Ezek nagyon érthető szavak. Akik vállalták a fogságba kerülést, és nem menekültek el Egyiptomba, nem más néptől kértek segítséget és oltalmat, azok megtapasztalják az idegenben is Isten hatalmát. Az Úr velük lesz, jóindulattal tekint rájuk. Ezt jó hallani, mert azt jelenti, hogy az Úrral a nehéz helyzetek is megoldhatók. Nem kell elhagyni magunkat, mert Ővele lehet élni a fogságban, üldöztetés idején is.
Azonban, akik nem vették komolyan az Úr szavát, és fogság helyett a menekülést, a saját megoldást választották, azok átélik, hogy ez nem segít. Emberileg lehet jó a helyzet, de Isten jelenléte nélkül nincs áldás az életünkön. A magunk választotta oltalomból veszedelem válik. Mert az élet változik, és amit ma biztonságos helynek vélünk, az holnapra már nem lesz az. Azonban, aki bízik az Úrban, az a veszedelemben is megmarad, mert az Úr a Megtartó. Karácsony üzenete is ez, született nekünk a Megtartó. Mi képtelenek vagyunk magunkat megmenteni, ezért küldte el az Úr a Fiút. Ő tud segíteni, és Általa kapunk örök életet.
A zsidókhoz írt levél végén csodálatos igét olvasunk, Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz (Zsid 13,7-25). Ennél nincs reményteljesebb ige, a mi Urunk mindenkor ugyanaz, minden generáció számíthat Rá. Nála nincs minőségromlás, minden időben, minden nép között ugyanazokat a tetteket végzi el. Soha nem kerül olyan helyzetbe, amikor ne tudna már segíteni. Bárki és bármikor hívja, Ő megérkezik, ma is gyógyít, szabadít új életre segít. A gonosznak ma sincs más választása, amikor az Úr Jézus nevét segítségül hívjuk, mint a távozás. Jézus ereje nem csökken, lehetőségei sem fogynak el. Ő mindig és minden körülmény közepette ugyanaz. Ereje és hatalma természetfeletti, bármikor be tud avatkozni az élet menetébe. Hatalma sem csökken, nem veheti ki a kezéből senki az irányítást, és ez reménnyel teli.
Mindig figyeljünk Urunkra, Ő az egyedüli biztos pont. Ha Őrá figyelünk, nem fognak megtéveszteni idegen tanítások. Mi nem erre a földi életre koncentrálunk, nem itt akarunk célba érni, hanem a jövendőt keressük. Azonban őszintén végig kell ezt gondolnunk, mert bizony, gyakran az tűnik ki az egyház életéből, hogy nagyon is itt épít ki maradandó várost, ide akar berendezkedni. Olyan jó azonban, hogy van jövendő városunk, van az Úrtól készített lakóhelyünk, amit senki nem vehet el tőlünk.
Isten a békesség Istene, Aki elküldte a juhok nagy pásztorát, Jézust, Ő meghalt értünk, de az Atya kihozta Őt a halálból. Ennek az élő Jézusnak kereshetjük az akaratát. Figyeljünk Rá mindennap, igéjén keresztül vezeti életünket.
Mától már János apostol első levelét olvassuk (1Jn 1,1-4). Ő több évtizedről visszatekintve szemléli Jézust. Így mélyebb összefüggéseket ismer fel. János mindig messzebb és mélyebbre lát. Jézust közelről figyelte, de nemcsak a felszínt látta meg, hanem a mélységeit is. És így felismerte, hogy Jézus az igazi, a teljes Élet. Benne az élet jelent meg a földön, és a számunkra is elérhető. Mert mire is mennénk vele, ha nem volna elérhető. Jézusban a teljes élet érhető el.
Aki ezt megragadja, az teljes örömöt talál. Azért is írja meg János, hogy így az ő öröme is teljes legyen. Mert az igazi öröm adni akar. A biblikus örömöt mindig az táplálja, ha a másikhoz is eljut az örömhír, és ő is megtapasztalja Istennek azt a kegyelmét és áldását, amit mi is átéltünk.


JÉZUS, TE ÉGI SZÉP


1.  
Jézus, Te égi szép tündöklő fényű név,
Legszentebb énnekem e föld ölén.
Benned van irgalom, erőd magasztalom,
Terólad zeng dalom, ragyogj felém!

2.  
Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj,
Míg Ő hord karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek, mit árt, ha Ő veled,
Töröld le könnyedet: Jézus szeret!

3.  
Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, mesterem, tetszésedet!
Vezérelj így magad, mutasd meg utadat,
Idegen tájakon jár gyermeked.

4.  
Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át a lelkem otthonát,
Világosságodat elérhetem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése