2018. december 12., szerda

Veled leszek!


N
em könnyű a próféta élete, teljes súllyal telepedik rá szolgálata minden terhe (Jer 15,10-21). Megtapasztalja, hogy mindenki ellene van. Gyűlölik, mert megtérésre szólít fel, mert az Istentől való üzenetet megalkuvás nélkül adja tovább. Jeremiás nemcsak hirdeti, hanem maga is hiszi, vallja és éli Isten szavát. Tudja, hogy az Úr maga az élet. Istennél van az élet folyóvize, oda lehet menni, és szabad kérni Tőle, meríteni belőle. Nekem kell odamenni. De ki megy oda? Csak az, aki szomjas, és aki bátor, aki szembe mer nézni az Úrral és önmagával. Isten elé úgy állhatok, ha kimondom, Uram, szomjas vagyok, nem találok friss forrást, élő vizet, csak Nálad. Jövök Hozzád, könyörülj rajtam, csődtömegen.
Meg kell a népnek barátkozni azzal a gondolattal, hogy ők is juthatnak fogságra, eddigi értékeik lehetnek más nép zsákmányává. Eddig abban bíztak, hogy velük nem történhetik ez meg. Hiába mondták a próféták, és hirdeti most is Jeremiás, nem gondoltak arra, hogy Isten megbünteti népét. Majd egy áldozat a templomban, és minden rendben lesz. De a szív megszaggatása, az élet megváltozása nélkül nincs változás. Az Úr azt várja, hogy legyen egész életünk bizonyságtétel. Az élet bizonyságtételét kéri tőlünk. Ahogyan az Úr Jézus élete is bizonyságtétel volt. Lement az élet mély rétegeiben található emberek közé, azok közé, akiknek nem volt biztosítása, akik képtelenek voltak megfizetni a kezelést. De lehetőséget adott azoknak is, akik vagyonuk elköltése után jöttek rá arra, hogy az igazi és teljes gyógyulás Jézusnál van. És csodálatos: Ő nem kér pénzt érte. Ingyen kínálja az élet vizét, benne a kegyelemmel és a gyógyulással.
Jeremiás jó kapcsolatban van Istennel, mindent elmond, feltárja szíve fájdalmát, és leteszi terheit. Kimondja az Úr előtt mindazt, ami terheli, ami fáj. Egyedül képtelen hordozni ezeket a terheket. Mi is képtelenek vagyunk mindazt egyedül hordozni, ami ér minket. Ma is vannak támadások, ér gyalázat az Úr útja végett, de mindezt vigyük Elé, adjuk át Urunknak. Ő igazán megért, mert végigjárta a szenvedés útját. Minden gáncs, bántás és szenvedés értem érte, és Ő ezeket az Atya jelenlétében dolgozta fel. Tőle kapott erőt az elhordozásukra. Te is az Úrtól kaphatsz erőt a továbbmenetelre.
A kesergő próféta kap választ. Talán meglepő: ha megtérsz. Hát Jeremiás nem megtért ember volt? De igen! Hát akkor? Meg kell térnie a keserűségből, vagyis ne maga búslakodjon, ne emberi módon dolgozza fel és oldja meg még a csüggedést, az elkeseredettséget sem, hanem menjen azzal is Istenhez. Lelki problémáinknak is Ő az orvosa. Ő az igazi lelkigondozó, várd Tőle a segítséget. Igéje által a felszínre hozza a mélyben szunnyadó vagy fortyogó indulatokat, történéseket, és a visszamaradt hegeket Lelke által begyógyítja.
Mindig megkísérti Isten gyermekeit, ha nem vállalom az Urat, ha én is olyan leszek, mint a többi, és fütyülök a hitre, Jézusra, akkor jobb lesz az életem. Az egyház is mindig ezzel küzd, azonban az Úr határozottan rámutat: ne te térj hozzájuk. Ne te akarj olyan lenni, mint ők, hanem élj úgy, hogy hited vonzó legyen mások számra. Bátorítást kapok, én veled leszek. Nem kell félni, sem feladni, mehetünk tovább a keskeny úton bátran, mert ha Isten velünk, ki ellenünk? Ha valóban velem, mert Övé az életem, és az Ő útján járok, akkor Ő is velem van, akkor megment.
Az élet legfontosabb személye Jézus (Zsid 8,1-5). A legfontosabb mozzanata a Vele való találkozás. Amikor megismerem Őt, és rádöbbenek: Ő az élet forrása, Ő élő, valóságos személy, és beengedem az életembe. Csodálatos, amikor meglátom, hogy van üdvösség, de ez egyedül kegyelemből, Jézusért lehet az enyém. Nem kell azonban ezért nagy összegeket befektetnem, éjt nappallá téve dolgoznom. Nem jutok el oda, hogy nekem nincs esélyem a megszerzésére, mert csak kérnem kell. Bűnbánattal, alázattal fordulhatok Jézushoz, Ő már lefizette a kért összeget, nincs már tartozásom. Az összeg az Ő élete. Ahogy az Írás mondja: „Nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén” (1Pét 1,18). Dicsőség érte Neki: Dicsőség az Úrnak, mert én nem tudtam volna rendezni a dolgokat, de Ő megtette helyettem, és kész volt az életét odaadni. Ilyen értékesnek lát Ő téged, adj hálát érte, és bízz Benne. Aki meghalt érted, az nem akar megtéveszteni, kihasználni, mert mindezt szeretetből tette.
Jézus örök főpap, Önmagát mutatta be áldozatul, és ez mindenkorra és minden bűnre érvényes. Érvényes, mert Ő maga is él, nem ért véget az élete a halállal. Feltámadt és a mennybe távozott, az Atya trónjának a jobbjára ült. Ott van most is, és uralkodik örökkön örökké.
Igénk megerősíti a Biblia igaz voltát. Minden Istentől származik, ami benne foglaltatott. A Szentírás Isten igéje, és nem legendárium. Az ószövetségi törvények is Tőle származnak. A szent sátort is mennyei mintára készítette Mózes. Megkapta a tervrajzokat, nem egyéni alakítás volt, hanem engedelmesség az Úrnak. Így azután az ige megbízható, az egyetlen biztos segítség ebben a világban, mert Isten szava nem változik. Ma is erő van benne.



Ki Istenének átad mindent

1. Ki Istenének átad mindent, Bizalmát csak beléveti, :/: Azt csudaképpen őrzi itt lent,
Ínség, baj közt is élteti. Ki mindent szent kezébe tett, Az nem fövényre épített.

2. A súlyos gondok mit használnak, A sóhaj, sok jajszó mit ér, :/: Ha sebeink még job -
ban fájnak S mindennap kínunk visszatér? Így terhünk egyre súlyosabb, Ha lelkünk bú-
nak helyet ad.

3. Csak légy egy kissé áldott csendben: Magadban békességre lelsz, :/: Az Úr rendelte
kegyelemben Örök, bölcs célnak megfelelsz. Ki elválasztá életünk, Jól tudja, hogy mi
kell nekünk.

4. Zengj hát az Úrnak s járd az utat, Mit éppen néked Ő adott; :/: A mennyből gazdag ál-
dást juttat S majd Jézus ád szép, új napot. Ki Benne bízik és remél, Az mindörökké Vé-
le él.

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése