2018. december 10., hétfő

Jöjj az Úrhoz, Nála béke vár!


T
ovábbra is az ítélet meghirdetése megy végbe (Jer 13,12-14,22). Jeremiás elmondja, amit az Úr rábízott, és még mindig nincs igazi, szívből jövő visszhang. Nincs megtérés, inkább a prófétát támadják, és igyekeznek hiteltelenné tenni, ahelyett, hogy végre az Úrhoz fordulnának. Mennyi időt kaptak, hányszor hangzott a megtérésre hívó szó, de nem hallották meg. Felénk is szól az ige - meghalljuk? Nem vagyunk úgy, mint ezek a zsidók, megszokták már a prófétai szót, és szinte észre sem veszik a jelzéseket? Talán már meg sem látjuk a gyülekezet épületét, sokan nem is tudják, mi az, hogy gyülekezet, nem rendülünk meg, ha szól a harang. Továbbmegyünk utunkon anélkül, hogy elgondolkodnánk, mi is ez. Ne legyen természetes az a sok jel, amit az Úr beleépített a világba, hanem lássuk meg és halljuk meg, hogy ezek által Isten a szívünket keresi. Igazán akkor lesz áldott az életünk, ha összhangba kerülünk Urunkkal.
Inkább más népet akarnak barátjukká tenni, mint Istent. Emberektől várnak segítséget, és nem a Mindenható Úrtól, Aki őket kiválasztotta, és annyiszor megmentette. Puszta létük Isten kegyelméről beszél. Mint ahogy a mi létünk, az, hogy még az ember jelen van ezen a bolygón, kegyelem. Isten megmutatja, milyen rosszul gondolkodunk, mennyire nem ismerjük a bűnt, a világot. Az egyház a világ támogatását keresi, megtapasztalja, hogy az ellenséggé válik. Sőt, a világ mindig is Isten népe ellensége, és ellene fog fordulni. Így van a bűnnel is, komázunk vele, dédelgetjük, aztán egyszer csak kimutatja a foga fehérjét, ellenünk támad. Mert a bűn elpusztítani igyekszik az embert. El akar teljesen szakítani Istentől, de ne hagyjuk neki.
Eljött az igazi Barát, az Úr Jézus Krisztus, ismeri a bűn és a gonosz természetét, de Ő legyőzte őket. Rátaposott sátán fejére, azért tette, hogy ne legyen már olyan félelmetes a számunkra, és megszabaduljunk a kötelékeitől. Aki Jézust követi, annak nem kell már félnie, és nem is kell egyéb megoldásokat keresnie. Jézusban eljött az élet igazi megoldása. Nála semmi sem lehetetlen.
Az ellenség megjelenése, fenyegetése is azért történik, hogy felismerjék elveszett voltukat, és azt, hogy saját erőből képtelenek megváltozni. Ahogyan a párduc foltjai nem tűnnek el, úgy a bűn sem az emberi erőfeszítésektől. Nem használ ellene semmi emberi módszer, csak egyedül az Úr Jézus vére. A vér törli el bűneinket. Most még igénybe lehet venni ezt a lehetőséget. Szabad kiáltani, és kérni az Úr szabadítását. És Ő meghallja a Hozzá folyamodókat.
A próféta ismét imádkozik, közbenjár népéért Istennél. Kegyelmet kér a számukra. Csodálatos lehetőség az imádkozás, járjunk közben azokért, akik még nem értik az ige szavát, akik még nem hallják az Úr hívását.
A próféta imádkozik, a nép meg csak megy tovább a maga feje szerint az útján. Semmi fogantja nincs a szolgálatának, sőt, ő került bajba, de ő nem a fenyegetésekre néz, hanem az Úrra. Miért is nem hallgatnak Jeremiásra? Mert vannak más próféták, akik a királyt szolgálják, sok próféta van, és ők jót hirdetnek. Azt mondják, békesség lesz, nem következik be éhínség, nem jön Jeruzsálembe az idegen hadsereg. Minden jó, mondják, Jeremiás csak összevissza fecseg. Azonban Isten elmondja, hogy hiába beszélnek a nevében, Ő nem küldte őket. Mindig vannak olyan szolgálattevők, akik azt hiszik, hogy az Úr nevében szólnak, pedig nem. Isten nem küldte őket, de ők ezt a hivatást választották, ott vannak az egyházban, de Isten nélkül. Azonban nekünk fel kell ismerni, mi az, ami az Úrtól van, és mi az, ami nincs. Sajnos, lehet úgy az Úr nevében fellépni, hogy nincs közünk Hozzá, a szánk Róla beszél, de a szívünk távol van Tőle. Vizsgáljuk meg most a szívünket: az Úré-e? Ő van-e benne?
Csodálatos kijelentés: Isten nem hazudik (Zsid 6,13-7,10). Ez üdítő hír, van Valaki, Akiben meg lehet bízni, Aki nem változtatja meg a véleményét. Ez a Valaki az élő Úr, a Biblia Istene. Igen, ha végigolvassuk a Könyvet, mi is megláthatjuk, mennyire igaz minden, amit Isten kijelentett. Amit ígért, azt mindig megtette, soha nem hagyta cserben övéit, és ma sem hagyja magára, nemcsak az övéit, hanem az emberiséget sem. Bűneink ellenére keres, mert meg akar menteni. Erről szól a Szentírás, Isten mentő szeretete megjelent a világban, és még ma is elérhető. Megígérte a Megváltót, és Ő el is jött. Többi ígéretei is be fognak teljesedni, mert nem ember az Isten, hogy hazudjon.
Mindez azt üzeni, hogy bátran bízhatunk mindabban, ami az igében található, minden igaz. És amit az Úr Jézus a könyvben megtett, amiről bizonyságot tettek, azt ma is képes megcselekedni, mert nem csökken hatalma, Ő ma is ugyanaz.
Jézus a mi biztos és erős reménységünk. A Belé vetett hit olyan, mint a horgony, biztosan megtart. A mi reménységünk Jézus, Általa van üdvösségünk, a Belé vetett hit által léphetünk be Isten országába. Aki hisz, az birtokba veheti a neki készített helyet. Jézus elment, hogy helyet készítsen, és elmondja, hogy ha nem lenne igaz, amit mond, és nem volna hely az Atyánál, nem mondta volna. Ő nem akar becsapni, mert nem ellenünk dolgozik, hanem értünk.
Az Úr Jézus a mi örök Főpapunk, Aki saját életét vitte be a szentélybe, mutatta be értünk áldozatul. Adjunk Neki hálát, és szolgáljuk örömmel. Mivel Melkisédek szerinti főpap az Úr, Ő a békesség királya. Ha békétlen a szíved, ha keresed, de nem találod a békességet, jöjj Hozzá. Egyedül Ő tudja azt megadni nekünk, senki más. Csak Őbenne nyugszik meg a szívünk, és amíg nem találkozunk Vele, addig nyugtalan marad. Jöjj Jézushoz, Nála béke vár.


Jöjj az Úrhoz

1. Jöjj az Úrhoz, jöjj az Úrhoz! Nála béke vár:
Életedbe új erőt hoz, Ő a nagy király!

2. Nála nélkül elveszett már bűnös életed,
Nála nélkül élned is kár hosszú éveket.

3. Nála nyílnak énekelve szívek, ablakok:
Jöjj te is hát, s nagy kegyelme rajtad átragyog!

4. Jöjj az Úrhoz, jöjj az Úrhoz! Nála béke vár:
Életedbe új erőt hoz, Ő a nagy király!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése