2018. december 1., szombat

Csak egyedül Jézus


A
z Úr mindig ad lehetőséget a talpra állásra, csak élni kell vele (Jer 8,1-22). Jeremiás küldetése is erre irányul, ebben segít Izráelnek, hallják meg az igét, lássák meg életüket, és kezdjék újra az Úrral. Mi is megkapjuk minden reggel ezt a lehetőséget, áttekinthetjük, hol is tartunk, és dönthetünk az Úr mellett, akarata cselekvése mellett. Azonban ők nem akartak visszafordulni a helyes útra. Ma vissza lehet fordulni, ma még talpra lehet állni, ha elestünk. Mindezt azonban látni is kell. Sátán megtéveszt, átrakja az útjelzőtáblákat, és aki nem ismeri magát az utat, elhiszi, hogy jó úton jár. Vagy úgy gondoljuk, a keskeny útra rá lehet akárhol csatlakozni. Megyek egy darabig a világ útján, és majd még időben, amikor én jónak látom, sávot váltok. Azonban a széles útról nem lehet csak úgy átváltani, vissza kell menni a kapuhoz, ami bizony szoros. Azt jelenti ez, hogy életváltozás által juthatunk át rajta.
A legnagyobb probléma nem az útról való letérés, hanem az, hogy nem akarnak visszatérni a keskeny útra. Már jól érzik magukat a széles úton, a bűn útján. Nagy veszély, hogy megszokjuk a bűnt, már természetessé válik a rossz, az Istennek nem tetsző életvitel. Gyakran népszerű dolgokon keresztül lopakodik be a bűn a szívünkbe, el is hisszük, milyen jó is az. Az Úr figyeli: megbánjuk-e, hogy hűtlenek lettünk. Van-e még bűnbánat a szívünkben? Fáj-e még a bűn, vagy már érzéketlenek lettünk?
Olyan megyerendítő Isten megállapítása: a költöző madarak a beléjük épített törvény szerint élnek. Igazodnak hozzá, mert tudják, hogy az életük függ tőle. Így azután ezek a madarak nem változtatnak, nem mondják, mostantól télen fogunk itt lenni, és majd nyárra költözünk el. Nem, ők bíznak abban, akitől ezt a törvényt kapták, meg az eddigi életük is azt támasztja alá, hogy Isten törvénye jó.
Egyedül az ember az, aki nem akarja ismerni az Úr törvényét. Lerázza magáról, ő okosabb az Istennél, és megmagyarázza, hogy mindaz, amiben régen hittek, amihez igazodtak, mára elavult, és új törvényekhez igazodik. A madarak nem teszik ezt, mert tudják, hogy pusztulást hozna rájuk. Isten az írástudókat teszi felelőssé ezért, és bizony, nagy a felelősségük azoknak, akik ismerik Isten igéjét. Felhígítjuk, a nép elvárásához igazítjuk, vagy hűek maradunk Istenhez? Mert Isten nem változik, és az Ő törvénye sem. Mindaz, amit a Szentírásban kijelent, ma is érvényes. Isten élő és ható. Azt akarja, hogy ezt mi megtapasztaljuk. Ne hagyományokhoz, hanem az élő Istenhez igazodjunk. Vele éljünk állandó kapcsolatban.
Ne mi akarjuk gyógyítgatni a sebeket, és ne mondogassuk, hogy minden rendben van. Mert sebeink egyedül az Úr Jézus Krisztus sebei által gyógyulnak be. Lelkünk mélységei is egyedül Jézus által tisztulnak meg és szabadulnak fel a gonosz tartalmak alól. Ő a mi békességünk, aki keresi Jézust, kéri és átéli bűnei bocsánatát, az békességre jut. Mert a békesség nem fegyverszünet, hanem megbékélés az Úrral. És ebből a megbékélésből árad majd az igazi békesség.
Egyedül Jézus, egyedül Ő, zengi a szentíró (Zsid 2,5-18). Nincs más, Aki megoldás, segítség lehetne. Nincs Őhozzá fogható. Csak nézd Jézust, csodáld és kövesd Őt! Bízd Rá az életed, mert az Ő kezében van jó helyen.
Ő mindenekfelett Úr, minden Neki vettetik alá. Ha egy időre emberi testben kisebbé is lett az angyaloknál, de feltámadása után visszament trónjára, dicsőséggel koronáztatott meg. A halált értünk ízlelte meg. Nem véletlenül vagy tehetetlenségből halt meg, hanem értünk, hogy így nyissa meg az élet kapuját előttünk. Ezen a kapun hit által léphetünk be.
Ez az egész világ, a mindenség Őérte és Őáltala van. Nem magától, hanem Isten terve és munkája révén jött létre minden, ami körülvesz minket. Az Ő ajándéka az élet. A legcsodálatosabb ajándék, ami csak létezhet. Fedezzük fel szépségét, értékét. Több az élet a rohanásnál, az élet Ő maga, az Ő megismerése.
Azért jött Jézus, hogy üdvösségre vezessen. Nem egyszerűen jó ember akart lenni, nem csupán a földi életünket kívánta jobbá tenni, hanem üdvösségre vezet. Az Ő célja az üdvösség megszerzése a bűnös ember számára. Mi a célunk? Ne adjuk ennél alább, ne érjük be kevesebbel, keressük, akarjuk az örök életet. Kegyelemből, Jézus érdeméért, ingyen megkaphatjuk.
Ma úgy tűnik, a világ kínálata mellett értéktelen, lényegtelen az örök élet. Elszürkül sokak számára Isten kínálata, mert a technika termékei elszédítenek. Azonban a szuper technikánk ellenére is meghalunk, és aztán Isten elé kell állni. Jézus nélkül nincs esélyünk. Ezért keressük Őt! Holnap advent első vasárnapja lesz, próbáljuk szívüket az Úr várására, megismerésére irányítani. Ne engedjünk a vásárlás csábító erejének, hanem tekintsünk Jézusra. Hívjuk Őt segítségül, mert adventnek Jézusról, a Vele való közösségről kell szólnia. Az emberiség egyetlen esélye Ő, és nagy kegyelem, hogy még várhatjuk érkezését. Várhatjuk, hogy megérkezzen az életünkbe, hogy majd már úgy várjuk Őt vissza!


Csak egyedül Jézus

1. Nem szeret senki, senki igazán, Nem érzi más azt, ha valami fáj. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

2. Nem látja senki, senki, aki néz, Mi van a szívben, szívnek mi nehéz. Nem látja senki, senki, aki néz, Mi van a szívben, szívnek mi nehéz. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

3. Nem ért meg senki, senki, aki él, Nem őriz, félt úgy, ha jön a veszély. Nem ért meg senki, senki, aki él, Nem őriz, félt úgy, ha jön a veszély. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

4. Hálánk jeléül szálljon énekünk, Énekünk Jézus, Jézus egyedül. Hálánk jeléül szálljon énekünk, Énekünk Jézus, Jézus egyedül. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése