2018. december 13., csütörtök

Bűneikről nem emlékezem többé


A
 próféta élete is üzenetté válik (Jer 16,1-13). Azt a parancsot kapja Urától, hogy ne házasodjon meg Júdában, és ezzel egyértelművé válik a meghirdetett ítélet bekövetkezése. Azonban bármilyen legyen is körülöttünk a helyzet, a hívők és az egyház életének üzenetté kell mindig válnia. Életünknek Isten igéjét kell hirdetnie. Bárki figyeljen is, meg kell látnia, hogy mi Isten gyermekei vagyunk. De látszik-e? Hirdeti-e az életünk az igét? Észre lehet-e venni, hogy mi az Úr útján haladunk, megtesszük, amit kér tőlünk, akkor is, ha talán még mi sem értjük? Jeremiás szó nélkül engedelmeskedik, tisztában van azzal, hogy valóban meg fog történni, amit Isten kijelentett. Jó, ha látunk az igében, és előre olvassuk a történéseket, ha olvassuk a játékot, mint a focisták a pályán. Együtt kell élnünk a játékkal, az Úrral. Ez azt jelenti, hogy látom előre, mit fog az Úr cselekedni, és nem ér váratlanul egy-egy történés. Ehhez azonban hittel kell fogadnunk az Úr szavát.
Jeremiás élete, minden megmozdulása az ítéletről beszél, az elkövetkező fogságra mutat. Hirdeti: Isten döntött, bekövetkezik a nyomorúság, mert nincs megtérés. Mivel másképp nem akarnak ébredni, keményebb eszközökhöz fordul az Úr. Minden érdekükben történik, még ez is. Isten ébresztget, mert nem akarja, hogy elvesszünk. Nem engedi, hogy népe beleszürküljön a világba, vagy beleolvadjon abba. A világnak szüksége van Isten népének a jelenlétére, szükség van rád. Mert általad van jelen az Úr. Általunk akar eljutni mások életébe, akar gyógyulást, szabadulást, életváltozást adni. Isten a gyülekezet által gyógyítja a bűn okozta sebeket.
Ha megkérdezik, miért is történik mindez, a válasz: Azért, mert elhagyták az Urat. De egyáltalán kérdezünk-e? Kíváncsiak vagyunk-e arra, hogy miért történnek a dolgok, mik a mozgatórugók, vagy már teljesen közömbösek vagyunk? Úgy gondoljuk, véletlenül, a politika játékainak köszönhetően mennek végbe az események? Gondolunk-e arra, hogy Isten szól általuk? Semmi nem véletlen, az Úr jelez, és azt akarja, hogy rádöbbenjünk vétkeinkre, mindarra, amit Isten nélkül és akarata ellenére cselekedtünk. Minden esemény jelzés, amin keresztül Isten keresi a szívünket, és rádöbbent: nincs minden rendben az életünkben. Gyakran azt gondoljuk, mi mindent jól teszünk, az ige azonban rámutat: a szívünk gonosz, és gyakran annak hamis tanácsait követjük.
A gonosz, vagyis Isten nélkül élő szív idegen isteneket ajánl. Hiszen a szív, a lelkünk mélye nem akar üresen maradni. Ha nem engedtük oda be az Úr Jézus Krisztust, akkor majd bevonzza az idegen isteneket, a függőséget okozó dolgokat. Ma is van bálvány, van hamis Isten? Igen! Sokaknak a pénz, másoknak a hatalom és a világ kínálta siker. Ezek ma mind bálványként hatnak az emberekre, és sokan le is borulnak ezek előtt. Kié a szívem? Ki előtt borulok le? Azért jött el az Úr Jézus, hogy Övé legyen az életem. Jézus nem rabláncra fűz, hanem szabadságot ajándékoz. Igazi szabadságot, amelybe már a Lélek vezet, és aki által világosan különbséget tudunk tenni a jó és a rossz között. És nemcsak megkülönböztetjük őket, hanem képesek is leszünk Általa nemet is mondani a bűn csábítására, a kívánságokra.
Most azonban Krisztus, mondja igénk; eddig sok minden és mindenki elvonta a figyelmünket, most azonban Krisztus kéri a szívünket (Zsid 8,6-13). Most már adjuk Neki az életünk irányítását, most már Ő az egyedüli és tökéletes szava Istennek, figyeljünk Rá. Sürget is az ige, most már vegyétek komolyan, nem tudjátok, meddig van időtök, ne játsszatok Isten türelmével, hanem ragadjátok meg felétek nyújtott kezét, Jézust. Isten Jézusban nyújtja kegyelmét, és most még élhetünk vele. Még bele lehet kapaszkodni. Krisztus a mentőöv, lásd meg, nincs más mód a menekülésre, csakis Ő általa.
Krisztusban egy minden korábbitól különböző szövetséget és jobb ígéreteket kínál Isten a bűnös embernek. Az Úr Jézus Krisztus kereszthalála az alapja, aki hittel fogadja, hogy Őérte halt meg, annak örök élete van. Isten Jézusban ajándékoz meg drága kegyelmével. Az ígéret pedig az örök élet, az új teremtés. Senki nem tud ilyet kínálni, és az Úr állja szavát. Krisztusban új teremtések lehetünk, és újjáteremti majd a földet is kegyelméből. Csodálatos ígéret a feltámadás is, mert ugyan ígérni lehet bármit, de az Úr maga is feltámadt, és ezáltal jelzi, hogy ezt az ígéretet is beteljesíti. Ő nem ígér olyat, amit nem tud megtenni. Dőre beszéd, mert mi az, amit Ő nem tud megtenni? Minden lehetséges Istennek. De valóban hiszem is ezt? Hiszem, hogy minden lehetséges, amikor nem elég a fizetésem, a nyugdíjam? Hiszem, hogy Neki ez sem probléma, és az Ő gondoskodása nem az én pénztárcám függvénye? Hiszem, hogy Neki minden lehetséges, amikor az orvos szembesít a diagnózissal? Hiszem, hogy Ő az áldott orvos? Látom, amint a gyógyíthatatlan betegeket gyógyítja az Újszövetség lapjain? És hiszem, hogy Ő mindezt ma is meg tudja tenni, mert Benne nincs változás? Igen, Őbenne nincs változás, még a változás árnyéka sem. Az Úr Jézust nem haladja meg a kor, a kegyelem soha nem lesz fölösleges, mindenkor aktuális.
Isten is a keresztre néz, és az ott bemutatott áldozatért nem emlékezik meg többé bűneinkről. Csodálatos ígéret ez is. Nem emlékezik meg bűneimről, nem raktározza el azokat. Mi annyira meg tudunk ezekről emlékezni, gyakran nem is látunk mást a másik ember életében, mint bűnt, hibát, mulasztást. A kegyelem azt jelenti, hogy többé nem emlékszem a bűnökre. Kérjük ezt a fajta emlékezetkiesést. Mert mennyire tudunk mi felejteni, de a vétkekre még akkor is jól emlékszünk. Milyen jó, hogy az Úr mindenre emlékszik, csak a bűneinkre nem. Mindezt Krisztusért. Adjunk hálát Neki érte.


Bár bűn és kín gyötör

1. Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem, A Sátán életemre tör: Kétségbe nem
esem.

2. Bár vétkem súlya nagy, Mégis hozzád jövök. A bűnnek gyűlölője vagy, De kegyelmed
örök.

3. Az én erőm kicsiny, S a bűn erős nagyon: Te tudsz s akarsz segíteni, Hát segíts ba-
jomon!

4. Az ég oly messze van, Még messzebb tőled én, De szent igédben írva van, Hogy ir-
galmad enyém.

5. Nem félek senkitől, Hisz te vigyázsz reám, Már bánat és gond sem gyötör: Meghall -
gatod imám.

6. Jézusban bízva én szívemet átadom, Mert így, tudom: akármi ér, Atyám szeret na -
gyon.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése