2018. december 18., kedd

Hit által


M
egdöbbentő Isten népének magatartása, maga az Úr is hallatlannak, példátlannak tartja (Jer 18,13-23). Elfordultak Tőle, az élő Úrtól, és hitvány, tehetetlen bálványok szolgálatára szegődtek. Mert az érthető, amikor az ember szeme felnyílik, és rádöbben, hogy a bálványok nem istenek. Ez az Úr kegyelméből történő józanodás, a hamis istenek olyan sötétséget borítanak ránk, annyira megkötöznek, hogy magunktól vagy az élet súlyos csapása nélkül nem jutunk el oda, hogy szabadulni kell tőlük. De aki megismerte az élő Istent, és megtapasztalta hatalmát, beszélgetett Vele, és ennek ellenére élettelen dolgokhoz fordul, az érthetetlen.
A Hermón hegyét mindig hó fedi, a legmelegebb időszakban sem olvad el, így mindig friss forrásvíz csordogál onnan, de az én népem elfelejtett engem - mondja az Úr. Ez megdöbbentő, az én népem, úgy beszél róluk, mint akik Hozzá tartoznak, mint egy apa a gyermekeiről. Hűtlenekké váltak. Népem elfelejtett engem. Vajon ma mit mond rólunk az Úr? Hogyan is látja életünket? Nem jellemző ránk is, hogy a sok rohanás, a mindennapi forgatag közepette Istent felejtjük el? Mert mi is marad el, ha nem az igeolvasás, a csendesség, az istentisztelet látogatása? Mindig ezekről feledkezünk meg, ezekre nincs időnk. Azonban víz nélkül nincs élet. Ha elfordulunk az Úrtól, kihagyjuk Őt, az életünk meg fogja szenvedni. Kiszárad a szívünk. 
Eltántorította őket útjukról, a régi ösvényről. Van, aki azon fáradozik, hogy letérítsen az Úr útjáról. És ez a valaki nem más, mint az ősi kígyó, a sátán. Aki természetesen nem kígyó képében, hanem valamilyen más, vonzó formában gyakorol ránk hatást. Izráel népe számára is vonzónak tűntek a pogány népek szokásai. Így jön a mai szokásokon keresztül a sátán, úgy állít elénk dolgokat, mint amik nélkülözhetetlenek, amik nélkül élni nem lehet. Eléd is csábítóként áll, sok fontos, népszerű és jónak tűnő dologgal igyekszik elfordítani az Úrtól. Olyan dolgokat ad a kezünkbe, ami által mi is megoldhatjuk problémáinkat. Azt akarja ma is: higgyétek, hogy nincs szükségetek Istenre, hiszen már ti magatok is olyanok vagytok. Azonban minden csak hitvány bálvány. Nem ér semmit az, amiben bizakodunk, nem jelent megoldást a tudomány és a technika sok felfedezése sem. Az ember szívét nem tudják Isten előtt tisztává tenni, csak a kegyelem az, ami megváltoztat, ami szabaddá tesz. A halált sem tudjuk legyőzni, csak egyedül az Úr az, Aki győzött fölötte. Ő a győztes, bűn és halál fölött.
Az ítéletes prófécia haragot vált ki Jeremiás ellen. Nem lehet Isten népe és a papság ellen beszélni. Rossz színben tünteti fel őket a próféta, gondolják ők, mert rámutat arra, hogy ők is rossz úton járnak, ezért a népet is rossz irányba vezeti. Mert aki nem ismeri az Urat, és nem engedelmeskedik, az hogyan is tudná a népet is jó irányba vezetni? Ezért van szükségünk igazi Istenismeretre, mély bibliai látásra. Lássuk meg, hogy nem elég a képzés, élő kapcsolatra van szükség. Személyesen kell megismernem Istent és az Ő munkáját. Aki nem ismeri az Úr Jézust, az mással sem tudja megismertetni.
A papság nem a saját életének megváltoztatásán gondolkodik, hanem Jeremiás eltávolításán. Azt gondolják, ha ellehetetlenítik a prófétát, megoldódnak a gondok. Nem így van, Jeremiást ugyan meg is ölhetik, de ha nem térnek meg, elvesznek. A megoldás soha nem a sértődés, a megharagudás, hanem az őszinte önvizsgálat és az ige nyomán fakadó bűnbánat.
Sok pozitív impulzust kaptunk az elmúlt részek olvasása közben (Zsid 11,1-7). Hű az, Aki ígéretet tett, értékesebb és maradandóbb vagyonunk van annál, amit ez a világ kínál. Földi vagyonunknál sokkal többet ér az, amit Isten kínál kegyelemből a számunkra. A legnagyobb kincs maga az Úr Jézus, és az az örök életre szóló belépő, amit Ő kínál a Benne hívőknek. Bízzunk Benne, akkor is, amikor ebben a világban veszteségek érnek Őérette. Ne féljünk, tartsunk ki, mert Ő jutalmat ígér a Hozzá hűségeseknek.
Minden ajándéka hit által érkezik meg hozzánk. Ezért kérjük Őt, ha még nem épült meg a hitünk, állítsa azt helyre, tegye az Ő szavára érzékennyé. Mert a hit csatornáján keresztül árad az életünkbe Isten Lénye, az Ő világának minden ereje.
Hit által győződhetünk meg Isten valóságáról. Mert Istenről és az Ő mennyei világáról meg lehet győződni. Aki hit által Hozzá fordul és segítségül hívja, az meg fogja tapasztalni, hogy Isten valóság. Ő él. Ma is ugyanaz, mint aki évezredekkel, ezelőtt, vagy akár tegnap is volt.
Hit által tudunk Istennek értéket adni, amint Ábel is tette. Számára Isten élő valóság volt, ezért  tudott értékesebb ajándékot adni Istennek. Szerette az Urat, és az vezette, hogy minél értékesebb dolgot adjon Neki. Ő nem megszokásból mutatta be az áldozatot, nem úgy gondolkodott, nekem kell az értékes, Istennek jó a már használt, értéktelen holmi is. De sokszor így gondolkodunk, de aki még erre az üzemmódra működik, az nem ismerte meg Isten ajándékát. Karácsony is arról tesz bizonyságot, hogy Isten megajándékozott minket. De nem holmi édesség vagy használt ruha csomagot helyez el a fa alatt, még csak nem is nagyon drága eszközöket, hanem saját Fiát. Őbenne pedig Önmagát adja nekünk. Te se adj ennél kevesebbet Istennek, és a másik embernek sem. Add mindig magad!


Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,
Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,
Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-
gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-
sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése