2018. december 24., hétfő

Vigyázzunk!


H
alld meg az Úr szavát - hangzik a király felé az üzenet (Jer 22,1-12). Mivel több csoportban szállítják őket Babilonba, és a transzportok között évek telnek el, van lehetőség a dolgok megváltoztatására. Azért szól ismét az Úr, hogy ne kelljen a még otthon maradottaknak is fogságba vonulniuk, idegenbe menniük. Elindult már az ítélet, de ha meghallják az Úr szavát, és megbánást tanúsítanak, engedelmeskednek az igének, elfordítja az Úr róluk haragját. Isten drága kegyelme, hogy a rossz útról is vissza lehet fordulni. Nem a vak végzet sodor minket, hanem az Úr megszólít, és ezt a szót meghallhatom. Én döntök, hogy komolyan veszem, és megteszem, amit Isten kér, vagy tovább haladok Nélküle.
Ma is fontos üzenet ez: Halld meg az Úr szavát! Sok mindenre figyelünk most, és meg is hallunk gyakran olyan dolgokat, amiket nem is kellene. Mennyi szükségtelen, haszontalan információ jut el hozzánk. Rengeteg időt eltöltünk velük, pedig nagyon is közömbös, hogy tudunk-e róluk vagy sem. Árad a hírfolyam, de meg lehet rostálni, és jó, ha mindezekkel szemben az Úr szavát akarjuk hallani és meghallani. Tudatos döntés kell, hogy mit veszek kézbe vagy mire kattintok. Az Úr az Ő igéjét kínálja, de vonz-e annyira, mint a hírcsatornák, a reklámújságok? Kezemben tartom-e az Úr szavát annyit, mint az egyéb olvasmányokat? Azért kaptuk az Igét, hogy forgassuk, és amit olvasunk, az alakítson, azt cselekedjük. Az ige által tárulhat fel Isten Lényének mélysége előttünk, és ismerhetjük meg egyre jobban az Ő országát. Minél többet forgatom a Bibliát, annál ismerősebbé válik, megértem az összefüggéseket, felismerem üdvtervét.
Elmondja, mit is tegyenek, mire figyeljenek, ha a további ítéletet el akarják kerülni. Figyeljenek oda egymásra, különösen a vezetők a nehéz helyzetben lévőkre, az elnyomottakra. Mentsék a kizsákmányolók, elnyomók kezéből, azokat, akik belekerültek. A vezetők azért kapták pozíciójukat, hogy törvényes keretek között óvják népük érdekét. Juttassák érvényre Isten igéjét.
Ha nem változtatnak, jön a pusztulás. Ha nem változtatunk az ige szerint, nem szabjuk hozzá mindennapi tevékenységünket, a pusztulás üti fel a fejét. Isten megengedi, hogy jöjjön a nyomorúság. Még Jeruzsálem is elpusztulhat. Igen, ha ez ébreszt fel, megtörténhet a katasztrófa, egy tragikus esemény. Figyelmeztetés is lesz ez más népek számára, elmondja, hogy aki tudatosan elhagyja Istent, az megítéltetik. Aki a bálványokat imádja az élő Isten helyett, az pusztulással néz szembe. A bálványok kiszívják az életerőnket.
Fontos, hogy itt olyan emberekről van szó, akik Isten népének vallották magukat. Szövetségben voltak Vele. Ismerték a feltételeket, csak nem vették komolyan. Milyen sokan tudják ma is, mit kíván az Úr, de nem veszik azt komolyan. Valamilyen szinten ismerik a Bibliát, tudják, mit tett értük az Úr, meg is fogadnak dolgokat, megvallják hitüket, de mindez csak szóvallomás és elmélet. A gyakorlatban azt teszik, amit a világ kér tőlük. A többség után mennek, azonban az Úr szól, de ha nem halljuk meg a szavát, megítéli az életünket. Izráel elesése a pogányok számára nyitotta meg az üdvösség lehetőségét. Van, amikor a bukás rendít meg másokat. Ragadjuk meg az Úr kegyelmét, az ünnepek szóljanak Róla. Kezdjük el keresni Őt. Szánjunk minél több időt Őreá.
Nem mindenki tart ugyanott a hit útján, vannak, akik megerőtlenednek, ám a többiek erősíthetik a lankadt kezeket (Zsid 12,12-17). A felemelt kéz az imádkozásra utal, tehát vannak, akiknek meglanyhul az imaélete. Itt segítsünk, tartsunk imaközösséget, ami által a másik hite is erősödhet. Imádság közben Isten világának ereje árad az életünkbe. Minél gyengébb és elfoglaltabb valaki, annál inkább igényelje az imádkozást. Az ima által az Úr felsegít, megújít. Az imádságnak ma is nagy ereje van. Az ima által a hitünk is izmosodik, és hit által nagy dolgok mehetnek végbe.
Nem mindegy, merre járunk, Isten országa keskeny és egyenes út. A hit útján nincsenek görbe utak, csak egyenes utak. Erre utal Keresztelő János is. A görbe legyen egyenessé, úgy várjuk az Úr érkezését. Az Isten útján való járásnak nem a bűn felé kell segítenie az embereket, hanem inkább a lelki és testi gyógyulás felé. Krisztusban új életet kapunk, ahol már Isten törvénye a mérvadó. Mindig figyeljünk arra, hogy életvitelünk másoknak ne okozzon botlást, hanem inkább a gyógyulás felé segítse. Akik Isten népét látják, támadjon bennük reménység, hogy Jézussal találkozva, Őt segítségül hívva meggyógyul az életük. Oly sok beteg lélek van, pedig eljött már a világba az áldott Orvos.
Vigyáznunk is kell, nehogy elszakadjunk a kegyelemtől. Mit jelez ez? Azt, hogy nehogy a kevélység üsse fel a fejét a szívünkben, amely azt mondja, nincs szükséged már semmire. Hasonlóan jelentkezik a probléma, mint a laodiceai gyülekezetben. Már mindent meg tudtak maguk oldani, saját emberi és anyagi forrásokkal rendelkeztek, nem volt szükség segítségre. És ez odáig fajult, hogy az Úr Jézusra se volt szükségük, és kívülre került. Vigyázzunk, nehogy kívülre kerüljön az Úr, vagy kint maradjon. Most annyi minden be akar férkőzni az életünkbe, sok minden figyelmet követel magának. A rengeteg ajándék beszerzése az üzletek felé hajtja az embereket. Megy a vándorlás egyik üzletből a másikba, karácsonykor pedig az ajándékok csodálása, kipróbálása. Arról beszélünk, amit kaptunk és adtunk. Büszkén mutogatjuk, amit készítettünk, de marad-e hely az Úr számára? Mivel telik meg a fogadó ma? Van-e még hely? Mert Ő ma is az ajtó előtt áll és zörget - kinyitjuk? Befogadjuk Megváltónkat, a dicsőség Királyát, vagy elküldjük? Nincs hely, sokkal fontosabbak az ajándékaink, mint Az, Akitől kaptuk mindezeket vagy ezen dolgok megszerzésének a lehetőségét. Legyünk hálásak Istennek az Úrért, a kegyelemért, és ragadjuk meg, amíg lehet.


Krisztus, ki vagy nap és világ

1. Krisztus, ki vagy nap és világ, Minket sötétségben ne hagyj! Igaz világosság te vagy,
Kárhozatra mennünk ne hagyj!

2. Téged kérünk, szent Úr Isten: Oltalmazz minket ez éjen; Nyugodalmunk benned lé-
gyen, A mi lelkünk el ne vesszen!

3. Nehéz álom el ne nyomjon, Az ellenség meg ne csaljon; Testünk hozzá ne hajoljon
És haragodba ne hozzon!

4. Mi szemeink ha alusznak, Szíveink rád vigyázzanak; Te hatalmadnak ereje Légyen
híveid őrzője!

5. Úr Isten, hozzád kiáltunk: Gondviselőnk, légy oltalmunk! Őrizz meg ellenségektől,
Lelki, testi ínségektől!

6. Parancsoljad angyalidnak, Hogy mireánk vigyázzanak; A mi gonosz ellenségünk
Messze távol járjon tőlünk!

7. Emlékezzél meg mirólunk: Jól tudod, mily gyarlók vagyunk; Kiket megváltál véreddel:
Úr Jézus, kérünk, ne hagyj el!

8. Dicsőség légyen Atyának, Ő szent Fiának, Krisztusnak, Szentlélekkel egyetemben,
Örökkön-örökké! Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése