2018. december 11., kedd

Ő mindenkor él!


S
zomorú rész ez, Isten kimondta: ítélet következik (Jer 15,1-9). Nem hatja meg a próféta közbenjárása sem, mert maga a nép nem veszi komolyan Őt. Nem térnek meg, nem is törődnek szavával, a veszéllyel, hanem úgy élnek tovább, mint eddig. A maguk útján járnak, idegen népet és isteneket keresnek fel, ha tanácsra van szükségük. Komoly figyelmeztetés ez, ha nem akarok figyelni az Úr szavára, megengedi az ítéletes eseményeket, mert általuk szeretne felrázni. Az ítélet sem jelent lemondást, inkább jelzi: mindent megpróbál, hogy segítsen rajtam. Milyen nehéz esetek vagyunk, mennyit is kell velünk bajlódni, még sincs változás. Mi olyan könnyen elveszítjük türelmünket, de az Úr nem.
Azt is elénk tárja az ige, hogy a bűnnek következménye van, akár generációkra is kihathat mindez. Manassé bűnei miatt következik be az ítélet, mert ugyan ő bűnbánatot tartva megtért, de a nép csak a bűnben követte, a megtérésben nem. Így van ez, a bűnben követik egymást az emberek, a rossz ragadós példa. Isten útjáról oly könnyű letéríteni embereket, de oda visszavezetni már sokkal nehezebb. Így működik a bűn, vonzónak tűnik, nagy hatást gyakorol ránk, odafigyelünk a rossz mintákra, de a jó már nem lesz vonzó. A pozitív mintát nem akarjuk követni.
Az is fontos még, hogy a megbánt bűnöknek is lehet maradandó következménye, ahogy Izráel életében is volt. Manassé megtért, de a vétkeit nem tudta meg nem történtté tenni. A következmények túlértek rajta. Természetesen, a nép is megtérhetett volna, de a vétkező Manassé életmódját követték inkább, a bálványimádás tetszett nekik. A bűn útján haladó királlyal egyetértettek, fejlődő, modern életformának ítélték. A megtérő királyt bolondnak tartották. Gyakran így van ez ma is, amíg a bűn útján járunk, a világ szerint a szabadság követei vagyunk, bátrak, modernek, fejlődésre képesek, olyanok, akik haladnak a korral. Amikor belép az Úr Jézus az életünkbe, és az igéhez igazodunk, maradinak mondanak, ezt már nem követik. Azonban mi ne ezekre a véleményekre figyeljünk, mert aki az Úrra bízza magát, azt Ő nem hagyja magára, átsegíti a nehéz időszakon is. Az Úrral élni jó, Őbenne van az igazi gazdagság, áldássá, világossággá formálja életünket.
Az Úr Jézus egy egészen újat hozott el, itt már nem a mózesi törvény az érvényes, hanem Isten Lelkének a törvénye (Zsid 7,11-28). A mi Urunk önmagát adta oda a kereszten, és így a szabadítása által egy új életre jutunk. Tökéletesség felé haladhatunk. Már nem a régi törvénynek kell megfelelnünk, hanem Jézussal egy minőségileg más életformát élhetünk. Jézussal csodálatos változások mehetnek végbe. Új szívet, újfajta életmódot kapunk. Jézus nevében nagy dolgok mehetnek végbe. Ahol Jézus neve, a Benne való élő hit megjelenik, ott szabadulások mennek végbe, ott életgyógyulás történik. Mert Jézus mindenkor él.
Ő mindenkor él! Élő Urunk van, Aki maga kormányozza népét. Ő vezet szüntelen, és tanácsol. Mivel él, ezért beszél, figyeljünk szavára. Engedjük, hogy igéje átjárja lényünket. A korábbi parancsolat erőtlen és haszontalan. Miért? Mert a bűnös ember képtelen törvény szerint élni. De most már élhetünk kegyelemből, követhetjük Urunkat. Az Ő parancsolata, hogy egymást szeressük, és ezt Ő maga munkálja ki bennünk. Aki megtapasztalja az Úr szeretetét, az maga is szeretetre indul az Úr iránt és a másik ember felé. A bűnösöket mentő szeretet jelenik meg a szívünkben. Tovább árad az örömhír. Mert ami nekem jó, arról beszélni fogok. Az Úr földi élete alatt is, akik megtapasztalták gyógyítását, bűnbocsánatát, szabadítását, képtelenek voltak magukban tartani, mentek és vitték a jó hírt. Elmondták, ki gyógyította meg őket.
Mivel Ő mindenkor él, mindenkor megtalálható. Ő elérhető. Rajtunk múlik, hogy keressük-e. Odamegyünk-e, és hívjuk, amint tette Jairus is? Bár mi is úgy vagyunk, mint ő. Amíg van remény arra, hogy magunk megoldjuk a helyzetet, addig nem keressük Őt. De ne keresgéljünk máshol, a vérfolyásos asszony sem talált gyógyulást, csak amikor megérintette Jézust. Ne félj Tőle, indulj Hozzá, és meggyógyulsz.
Üdvözíteni tud örökre, nem ideiglenes, hanem örök megoldást kínál. Kegyelme örökké érvényes, és a bűnbocsánat mindenkorra érvényes. Aki Általa megy Istenhez, aki a kapun megy be, és leborul a kereszt alatt, annak örök élete van. A lényeg, hogy Jézus által menjünk Istenhez. Nincs más út, csak Ő. Egyedül a kereszt hidalja át a nagy szakadékot, onnan jön a megoldás. Lépjünk rá erre a hídra, ez egyedül biztonságos, és a megadott célba, az életre vezet. Az Úr által készített híd biztonságos, stabil, aki rálép, az nem zuhan a mélybe. Az ördög becsap és veszélyesnek mondja a Krisztusban való hit útját, pedig pont a sátán által kínált út a veszélyes, mert ugyan jónak látszik, de elkorhadtak a híd gerendái, amit mi nem látunk. A világ mindig megtéveszt, amit kínál, gyönyörűen be van csomagolva, csábítja a szemet, de nincs igazi tartalma és célja. A gonoszt követve halálra jutunk. Jézus nyomában az élet vár.

Az áldott Orvos erre jár

1. 
Az áldott Orvos erre jár,
A drága Főpap, Jézus.
Igéje szól, szívünkbe száll,
Egyetlen üdvünk Jézus.
Halld, mint zeng az égi kar
Áldott visszhangjaival!
Szívemben is zeng e dal:
Jézus, Jézus, Jézus!

2. 
Ki minden vétket megbocsát,
S bűnünk eltörli: Jézus.
Megnyitja a menny ajtaját,
S vezérel minket Jézus.
Halld, mint zeng az égi kar
Áldott visszhangjaival!
Szívemben is zeng e dal:
Jézus, Jézus, Jézus!

3. 
Ti gyermekek, kicsik, nagyok,
Tiétek is lett Jézus,
Csak útjain haladjatok,
És véletek lesz Jézus.
Halld, mint zeng az égi kar
Áldott visszhangjaival!
Szívemben is zeng e dal:
Jézus, Jézus, Jézus!

4. 
S ha egykor égbe térhetünk,
Miénk örökre Jézus,
Trónjánál zendül énekünk
E drága névről: Jézus!
Halld, mint zeng az égi kar
Áldott visszhangjaival!
Szívemben is zeng e dal:
Jézus, Jézus, Jézus!

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése