2021. július 12., hétfő

A Szentlélek talpra állít

 

S

alamon eltávolítja azokat, akik Adónijjá lázadásában részt vettek (1Kir 2,26-4,34). Megszilárdítja hatalmát, és növekedési pályára állítja az országot. Külső és belső növekedés erősödés veszi kezdetét. Mert Isten országának növekednie kell. Ennek az országnak mások előtt is láthatóvá kell válni. Mégpedig úgy, hogy egyértelműen látszódjon Isten munkája. Meg kell mutatni, hogy az ország épülése mögött az élő Isten áll. Minden az Ő kegyelméből történik. Salamon ószövetségi módszereket használt a hatalom megszilárdításához, mi azonban már mindenben az Úr Jézusra figyeljünk. Nem Salamon, hanem Jézus a minta. És Ő nem távolít el senkit, ellenfeleinek Isten kegyelmét kínálja. Jézus módszere, az ellenség szívének átformálása. Gyilkos indulattól lihegő Sault tanítványává teszi. Úgy is mondhatnánk, a korábban Nélküle élő, Ellene dolgozó embereket beépíti országába. Hasznos taggá teszi őket. Az Úr Jézus eszköztárában nem szerepel a bosszú. Mindenkinek lehetőséget ad az életváltozásra, az üdvösségre.

Salamon keresi az Urat, tisztában van azzal, hogy Izráel az Ő népe. Azonban még nem mindenben és nem teljesen épít az Úrra. Mielőtt a nagy áldozatbemutatásra sor kerülne, ami által teljesen meghódol Isten előtt, emberi biztosítékot keres.  Egyiptommal épít ki kapcsolatot politikai házasságon keresztül. Azonban most még a mennyei seregek helyett egy birodalom seregének a támogatásában bízik. Milyen furcsa, és mennyire nem biblikus, abban a népben bízik, amelyik hatalmából az Úr kimentette őseit. Szövetkezik a korábbi ellenséggel. Milyen gyakran megkísért, hogy újra barátságba kerülünk a világgal, és azokkal a dolgokkal, amikből Isten megszabadított. Ne kössünk barátságot a bűnnel, és azokkal a dolgokkal, amik korábban tönkretették az életünket. A gonosz nem változik, marad, aki volt, embergyilkos.

Ezt követően Salamon felismeri azt, amit az Úr Jézus így fogalmazott meg: Keressétek először Isten országát és igazságát! És mivel ezt keresi, a többi is megadatik neki. Nem azt kéri, nem azt teszi az első helyre, amit mi teszünk. Mert ha ilyen lehetőséget kapnánk, vajon mit is kérnénk? Azt, amit eddig is szoktunk. Ami az imádságaink jó részét kiteszi. Salamon nem megszokásból, és nem azért mert megteheti, mutat be ilyen áldozatot, hanem szeretetből. Szereti az Urat. Ez fontos, megszeretni Istent, és nekünk könnyebb dolgunk van, mert Jézusban elénk áll, és szemlélhetjük Őt. Aki őszintén figyeli, és úgy közelít Hozzá, hogy segítségre van szüksége, az meg fogja tapasztalni Őt. És aki átéli bűnbocsátó kegyelmét, és rádöbben, ez nem jár neki, hanem kegyelem, az szeretni fogja.

Nem Salamon megy az Úrhoz, maga Isten jelenik meg neki álmában. Tehát ő erre nem számított. Isten ad számára nagy lehetőséget, azt kérhet, amit akar. És ő jól él ezzel a lehetőséggel. Kiállja a próbát, mert ez próba is. Mi van az első helyen. Mi a fontos neki? Nekem mi a fontos? Mit kérnék az Úrtól? Salamon nem anyagiakat, nem egészséget, nem hosszú életet kért. Értelmes szívet, olyat, ami érti Istent, és az Ő akaratát. Ez volt neki a legfontosabb, érteni Istent. Olyan szívre vágyott, ami érti az Urat, és hallgat Rá. Mi se érjük be kevesebbel. Mert az Istenre hallgató, bölcs szív, mindennél többet ér. Az Urat értő szív megmutatkozik az életében. Nehéz döntésekben az Úr lelkének bölcsessége vezeti. A két nő ügye nem volt egyszerű, de akiben Isten Lelke jelen van, az már Isten akarata szerint lát, az már képes jól dönteni. Az Úr bölcsessége megmutatta, hogy az életet védő az igazi anya. Isten az élet védelmét helyezi a szívünkre.

Isten áldása megnyugodott és meglátszódott Salamon életén, és az ország mindennapjaiban. Úgy megszervezte az ország életét, hogy az bizonyságtétellé vált.

Az Úr meghirdette és elhozta Isten országát (Mk 1,16-31). Elérhető, és megtapasztalható. Ereje munkálkodik, és átalakítja azt, aki belép oda. Tanítványokat, az ország első polgárait hívja el az Úr. Egyszerű halászok lépnek Isten országába elsőként. Mindez jelzi, ebben az országban nem a földi trendek érvényesülnek. Nem azok a dolgok számítanak, akik a mi társadalmainkban szóba jönnek, amikor embereket kell egy célra kiválasztani. Gyakran a tehetség, anyagi vagy családi helyzetek alapján választunk. Sok esetben az emberi kapcsolatok révén jutnak emberek előrébb. Az Úr a szíveket nézi. Ha valaki hajlandó mindent Érte elhagyni, az beléphet az országba. Az elhívottak azonnal indulnak. Meglátják a legnagyobb lehetőséget, amit a földi élet kínálhat. Jézus, Isten Fia tanítványai lehetnek. Egy új élet Jézussal, és ők ezt választják, a halászat, az eddigi megszokott kerékvágás helyett. Indulj el Jézus szavára. Hagyd a régit, kezdj Vele egy újat!

Hamarosan megtapasztalja Isten országa hatalmát. Látni fogják, hogy Jézusban Isten kegyelme érkezett el, ami a tönkretett, a megszállott életeket is helyreállítja. Isten nélkül az ember megszállottá válhat. A pénz, a munka, a hatalom, különféle megkötözöttségek megszállottjaivá. Mert a megszállottság azt fejezi ki, hogy valami átvette felettem a hatalmat. És én már nem tudom irányításom alatt tartani.

Jézus hatalommal bír a tisztátalan lelkek felett. Nem mondhatnak Neki ellent. Jézus ellenáll nekik, és azok elfutnak Tőle. Ha megmaradunk a Vele való élő kapcsolatban, mi is megtapasztalhatjuk ezt. Jézus leválasztja a bűnt, a gonoszt az ember életéből. Mert Isten országába csak az ember mehet be. A megromlott világból semmi nem kerülhet oda. A bűn minden formájának le kell tisztulnia az életünkről.

A zsinagógából Péterék házába vezet az út. Ott van a beteg anyós, akinek gyógyulásra van szüksége. Jó látni, hogy ilyen rövid idő alatt felragyogott előttük Jézus Lénye. Meglátták, hogy szólhatnak a betegről Neki. Meglátták, hogy nem az orvoshoz kell szaladni, mert az áldott orvos házhoz jött. Forduljunk mi is Hozzá! Szóljunk mi is betegeink felől. Kérjünk Tőle segítséget. És Ő kezelésben részesít. A Szentlélek talpra állít. És amikor ez megtörténik, szolgálni kezdünk. Senki nem mondta ennek az asszonynak, hogy szolgáljon. Ez a gyógyulásért való hálából fakad. Természetes, hogy megköszöni, amit kapott.  És mindez előtte is világossá tette, hogy Isten cselekszik, valóban eljött a Megváltó.

 

 

Szentlélek végy körül bennünket

 

 

1. Szentlélek, végy körül bennünket, Szenteld meg szívünket, :/: Készíts neved imádá-

sára, Magasztalására, Hogy téged szívből imádhassunk, Hálákat adhassunk: Hisszük,

a mi szánknak szózatja Egeid meghatja.

2. Szentlélek, mi imádunk téged, Valljuk istenséged. :/: Hisszük, hogy az új ember szíve

saját kezed míve. Te vagy a hitnek mind szerzője, Mind elvégezője, Te gyújtasz szí-

vünkben világot, Forró buzgóságot.

3. Szakaszd el hát most is szívünket, Minden érzésünket :/: A sok hiábavalóságtól, E

csalárd világtól, Hogy az Igének hallgatói, Légyünk megtartói; Mely szívünkben gyöke -

ret verjen, Gyümölcsöt teremjen.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése