2021. július 8., csütörtök

Egyedül Jézus

 

V

égül Isten akarata megy végbe. Hiába tette magát királlyá Adónijjá, nem ő foglalja el a trónt, hanem az, akinek Isten szánta (Kir 1,38-53 nem is megy az apja elé, tegyen valamit, nem is indul harcba a testvére ellen, kivárja, amíg Isten cselekszik. Teljesen Istenre bízza magát, és nagyon jól teszi. Ez a legjobb befektetés, mert az Úr terve megvalósul, Ő célba juttatja kiválasztottját. Akit Ő elhív, az előtt az utat is szabaddá teszi. Nem nekünk kell harcolni, és magunkhoz ragadni a pozíciót, nem nekünk kell megszerezni dolgokat, az Úr sorba nyitja meg az ajtót előttünk.

Izráelben nem kikiáltják a királyt, hanem fölkenik. A fölkenetés mutatja, hogy az adott személyt Isten választotta, az Ő akaratából fog uralkodni. Azt is jelenti, Isten áldása van az életén. És ez az áldás, és az Ő jelenléte addig vele lesz, amíg az Úr útján jár, és engedelmeskedik Neki. Izráel királya, és mindenki, akit az Úr szolgálatra hív el, és azok is, akik az Ő követésére hívattak el, Neki tartoznak számadással.

Isten továbbviszi Dávid után az országépítést. Dávid halálával sem állnak majd meg a dolgok, mert Isten jelen van népe között- ez a legjelentősebb hír, Isten jelen van. Az Ő jelenléte adja a növekedést, az előbbre lépést. Már eddig is megtanulták, hogy Isten nélkül semmit sem cselekedhetnek. Dávid ezt erősen eléjük élte. Mindenben az Urat kérdezte, Rá figyelt. Nem magának tulajdonította a sikereket, hanem Istennek. Salamon felkenetése ezt is üzeni, csakis Isten jelenléte által juthatunk előre. Az Ő jelenléte olyan, mint a falat kenyér, a korty víz. Isten nélkül nincs élet. És ezt nekünk is jól a szívünkbe kell vésnünk. Ne a magunk erejére, tudására építsünk, mert Isten nélkül keveset érünk. Ezért is áll az Úr Jézus az ajtó előtt, be akar jönni, mert ha Ő kívül van, bajba kerülünk. Akkor a gonosz vezet, akkor is, ha nem mindig nyilvánvaló ez. Sátán álruhát ölt, és mindent szépen becsomagol, a saját utunkat, terveinket, ötleteinket is. És úgy láttat mindent, hogy ez a fejlődés útja, ezért nagyon is jó úton vagyunk. Azonban mindig csak Őreá figyeljünk, és szavát vegyük komolyan.

Eljött Salamon felkenetésének híre Adónijjához. Mindenről részletesen beszámolnak neki. Ezáltal világossá válik előtte, Isten Salamont választotta. És az a lényeg, kit választ az Úr. Sőt az a legfontosabb, hogy én felismerjem Isten felkentjét. Mert már nem Adónijjáról, Salamonról, vagy bármilyen emberi vezetőről, hanem Jézusról van szó. Ő Isten felkentje. Látom én ezt és elfogadtam már Uramnak? Odamentem Hozzá, leborultam előtte. Adónijjá ott követte el a hibát, hogy nem ment oda Salamonhoz, nem borult le előtte. Félt Salamontól. Úgy látszik nem igazán ismerte,. De vajon ismerem én az Urat? Nincs ott sokszor bennünk, hogy ha nem mehetünk Hozzá? Nem könyörül meg rajtunk? Az ige elmondja, nem kell félnie annak, aki őszinte bűnbánattal és az új élet vágyával érkezik. Aki valóban az Urat akarja szolgálni és leteszi a kezébe az életét, nem kell félnie. Miért? Mert a bűneinkért járó büntetést magára vállalta. Adjunk ezért hálát és dicsérjük Őt. Végül Adónijjá is kegyelemben, de mindezt bocsánatkérés nélkül kapja. Ő nem szereti a királyt, nem fogadja el szívből Urának. Isten nem erőlteti ránk Jézust, azt akarja, hogy szívből szeressük Őt.

Az útkészítő elvégezte feladatát, elmondta a népnek, hogy jön az erősebb (Mk 1,9-11). jön Aki a bűnnél és a gonosznál is hatalmasabb. Erősebb Ő mindannál ami a mi erőnket és képességünket meghaladja. Ő erősebb testi lelki betegségünknél, meg tud szabadítani és gyógyítani. Amivel sátán leigáz, az alól Ő felszabadít. Azt akarja, hogy szabadok legyünk, és ezt az Ő követésében, Isten országban éljük meg. Mert igazán szabadok csak az Atyával való élő kapcsolatban lehetünk. Istenen kívül minden leigáz, minden függővé tehet, de Jézus leoldja a kötelékeket.

János nemcsak meghirdette Jézus megjelenését, hanem valóban el is jött. Mégpedig a Jordánhoz érkezett, és bemerült a folyóba János szolgálata által. Oda jött, ahol a legtöbb Isten segítségét váró ember volt jelen. Hiszen a bemerítkezés azt üzente, bűnösök vagyunk. Isten ítélete vár ránk, ezért segítségre van szükségünk. Jézus bemerítkezése azt üzeni, eljött a segítség, és Ő az. Nem azért merítkezik be, mert bűnös, hanem azért, hogy jelezze, vállalja a bűnös embert, sőt magára veszi bűneinket. Arról is beszél ez az esemény, hogy amint a víz tisztára mos, úgy mos meg Jézus vére is. Isten olyan megoldást kínál, ami mindent felülmúl. A bűn ellen nem hatásos semmilyen emberi tisztítószer, csak egyedül Jézus vére. Jézus bemerítkezése arra is rámutat nincs más lehetőség, csak Jézus kereszthalála. Csak egyedül Jézus, csak egyedül Ő. Ma sincs más segítség, csak egyedül Ő. Bármilyen megoldhatatlannak, legyőzhetetlennek látszó problémával keressük meg bátran Őt, mert csakis Ő a megoldás. Ha figyeljük, majd az evangéliumot meglátjuk, egy eset sincs, ahol Jézus kudarcot vallott volna. Ha valaki életében nem történt változás, az a hitetlenség végett történt. Sőt a hitetlenek nem is várták Tőle gyógyulásukat.

Isten felkente a Fiút, mégpedig a Szentlélekkel. Jelen van már itt a Szentháromság Isten. Az Atya szól, és bizonyságot tesz Jézusról. Rámutat, hogy Ő a Fiú, akiben gyönyörködik. Ha a Fiúban vagyunk elrejtve, bennünk is gyönyörködik az Úr.

A Szentlélek pedig Jézus által jelen van a világban. Ott van, ahol Jézus, és Róla tesz bizonyságot. Jézusban kell felismernünk Isten felkentjét. Isten Jézusban, az Ő engedelmességében gyönyörködik. A fiú engedelmes az Atyának, engedelmes volt Izsák is, amikor mentek a Mórija-hegyre áldozatot bemutatni. Vitte a fát, majd ráfeküdt az oltárra. Így fekszik majd rá Jézus is a keresztre.

 

Nem szeret senki

 

1. Nem szeret senki, senki igazán, Nem érzi más azt, ha valami fáj. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

 

2. Nem látja senki, senki, aki néz, Mi van a szívben, szívnek mi nehéz. Nem látja senki, senki, aki néz, Mi van a szívben, szívnek mi nehéz. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

 

3. Nem ért meg senki, senki, aki él, Nem őriz, félt úgy, ha jön a veszély. Nem ért meg senki, senki, aki él, Nem őriz, félt úgy, ha jön a veszély. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

 

4. Hálánk jeléül szálljon énekünk, Énekünk Jézus, Jézus egyedül. Hálánk jeléül szálljon énekünk, Énekünk Jézus, Jézus egyedül. Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő, Csak egyedül Jézus, csak egyedül ő.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése