2021. július 22., csütörtök

Teljes szívvel

 

A

z eddigi fejezetekben Salamon uralkodásának pozitívjaival találkoztunk (1Kir 11,1-25). És általában ezekre figyelünk, a templom és királyi palotakomplexum teljesen leköti figyelmünket. Elragadó az ország megszervezése, kiépítése. Salamon minden szinten hatalmas építő munkát végzett. Azonban az ige beszél a kevésbé csillogó területről, az árnyoldalról is. Mi nem beszélünk ezekről, csak a jót emeljük ki, és azt gondoljuk, hogy a nagy tettek eltakarják a bűnt. Úgy véljük a hatalmas épületek, a szervező munka eltereli Isten figyelmét. Azt látjuk nem így van, mert Ő mindig a belsőre, szívünk állapotára figyel. Azt tartja szem előtt vajon teljesen az Övé-e a szívünk? Mert Ő a teljes szívünket kéri. Adhatunk hatalmas áldozatot, belenyúlhatunk mélyen a zsebünkbe, de ha a szívünk nem az Övé, ha nem Ő ül a trónon és nem Ő irányít, mindez nem ér semmit. Istent nem lehet lenyűgözni, megvásárolni. Ő vásárolt meg a gonosztól Jézus vére által. Ezért azt akarja, hogy szívünk teljesen az Övé legyen.

Valószínűleg nem vártuk, hogy Salamon idegen isteneknek épít templomot. És elképzelhető azt gondoljuk, nem kell ebből nagy ügyet csinálni. Érdemeire kell figyelni, azonban Isten ügyet csinál belőle. Megharagudott rá. És mindig megharagszik, amikor elfordulunk Tőle, amikor bálványokat imádunk. Hajlamosak vagyunk szemet hunyni a bűn felett, legyintünk, és azt mondjuk, ő is ember volt. Miért is? Mert mi magunk is ezt az utat árjuk. Elcsábítanak a bálványok, Talán azért nem foglalkozunk Salamon bukásával, mert az a terület, ahol az árnyék ráborult az életére ma is sokakat érint. Ez pedig a férfi nő kapcsolat. Itt nem az igére figyelt, hanem a politikusok, a királyok szokásait követte. A pogány népeknél többnejűség volt a divat. A minél több feleség, a minél nagyobb pompa a hatalmat fejezte ki. Azonban Isten népe között nem a királynak kell kiemelkedni, hanem az élő Istennek. Őt kell felmutatnunk. Salamon elbukott, mert a másik nem felé a nem hívők szokásait követte. Itt nem az igére figyelt, nem ahhoz igazodott. Már a több feleség sem Isten akarata szerint való volt, de a más népekkel való keveredés, összeházasodás még inkább nem. Felemás igát vett magára. És ennek meglett a következménye. Salamon sem tehette meg, hogy nem jár idegen asszonyai kedvében. Az ő szokásaikat is el kellett fogadnia. Meg kellett őket érteni, és ezért helybe hozta isteneiket, kultuszt épített köréjük. De ez azzal járt, hogy a szíve is elfordult az Úrtól. Nem véletlenül óv Pál apostol a hitetlenekkel való felemás igától. Amint látjuk, nem a pogány feleségek váltak Isten hívőkké, hanem Salamon igazodott hozzájuk. Ez ma is sok esetben így van. Talán észre sem vesszük, vagy nem tulajdonítunk neki jelentőséget. Azonban Isten odafigyel rá. Mert az ige bizonyságtétele szerint, nincs olyan, hogy mindenki ugyanabban az Istenben hisz. Tehát nem elég az, hogy hiszem az Istent. Meg kell vizsgálni, milyen az az isten, akiben a másik hisz. Valóban Jézus Krisztus atyjában hisz, és Őt szolgálja? Azért lényeges ez, mert Jézus nélkül senki sem mehet az Atyához. Azt is kijelenti az ige, hogy a bálványimádásnak következménye van. Isten megítéli, kiszakítja Salamon kezéből az országot. Az egységnek vége lesz. Kettészakad az ország. A felemás iga szakadást hoz. Ezért óvakodjunk Tőle, és igyekezzünk megmaradni az Úrban való hűségnél.

Jézus egyre jobban vonzza az embereket. Ilyet még nem láttak (Mk 3,22-30). Mindenki Hozzá igyekezik, így nem keresték a vallási élet hivatalos vezetőit. Jézust keresik, mert kapnak tőle. Nincs olyan ember, aki segítségre szorul, Hozzáfordul, és Ő azt elküldené, vagy úgy menne el, hogy Jézus nem tud rajta segíteni. Jézusnál kész a segítség, nincs olyan probléma, ami megoldhatatlan lenne a számára. Ha valaki mégis úgy megy el, ahogyan érkezett, az azért lehetséges, mert hit nélkül közeledett Hozzá.

Azonban Jézus választ igényel, aki találkozik Vele, döntenie kell. És nem mindenki dönt jól. Családja sem, mert vannak akadályozó tényezők, az egyik a családi kapcsolat. Milyen nehéz is családban hitelesen megélni a hitet. Gyakran, amikor valaki nem hívő családból jut hitre, és megváltozik az élete, és egészen másként éli már meg a dolgokat, nem normálisnak nézik. Jézusra is azt mondták, magánkívül van. Ellenzőn keresztül figyelik Őt, és nem elfogulatlanul. A tetteit, tanításait kellene nekik is megvizsgálni, és meglátnák, egészen másról van szó. Azonban így a kényelmesebb, nem vállalják a Jézus melletti döntéssel járó szenvedést, problémát. Vállalom-e mindig az Urat?

Itt vannak a farizeusok is, ha a család így nyilatkozik, akkor ők is ezt a vonalat igyekeznek tovább vinni. Milyen szomorú, kezükben az írás, ismerik Isten ígéreteit, de nem látnak. Hányan olvasnak ma is Bibliát, de nincs látás. Nem ismerik meg Jézust, nem látják az Ő akaratát. Őket a vallásos hagyományaik gátolják. Meg van a válaszuk, aki ilyet tesz, aki eltér a megszokottól, akiben erő munkálkodik, csak a gonosztól való lehet. Miért is gondolják így, mert nem ismerik Istent, és azért is, mert irigyek Rá. Ő általuk egyetlen ember élete sem változott meg, Jézus által sokaké. Azért keresik, mert megszabadulhatnak Általa a bűn és a gonosz hatalmából. Jézus új, Istennek tetsző életre szabadít fel.

Az Úr Jézus rámutat, sátán nem harcol önmaga ellen, hisz akkor elpusztulna az országa. Ha Ő győz a gonosz felett, azért van, mert itt van Isten, és Ő nagyobb sátánnál. Ő az erősebb fegyveres.  Jézus elhozta a szabadulás reménységét. Nem kell elfutni, feladni, hanem Őt hívhatjuk segítségül.

Ő eljött és megkötözte, lefegyverezte sátánt. Mi már így tekinthetünk rá. Le van fegyverezve, igaz számunkra így is félelmetes, de Jézus nevében van erő, és győzelem. Mi már minden rosszal Jézus nevében fordulhatunk szembe.

 

 

 

Jöjjetek Krisztust dicsérni

 

1. Jöjjetek Krisztust dicsérni, Bízó szívvel hozzá térni, Énekekkel zengve kérni, Krisztus

népe jöjjetek.

2. Bűn, pokol már búban éljen, Ördögöt hadd ölje szégyen, Üdvösségünk szent ölében

Már levetjük mind a bút.

3. Küldte Őt az Úr kegyelme Öröklétre, győzelemre, Hogy szívünket felemelje Boldog-

ságos ég felé.

4. Irgalommal szánva minket, Nagy jósága ránk tekintett, S ördögcsalta bús szívünket

Mennymagasból látni jött.

5. Áldott óra, boldog óra, Nagy hitünknek meghozója, Ajkunk zengő hálaszóra Nyílik,

édes Jézusunk.

6. Jászol-ölben drága Gyermek, Ég felé vigyen kegyelmed, Hol dicsérve énekelnek

Édes hangú angyalok.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése