2021. július 9., péntek

Elközelített az Isten országa

 

E

 könyv olvasása közben tartsuk szem előtt, hogy az ószövetségben vagyunk (1Kir 2,1-25). Mindaz, ami történik, még újjá nem született emberek közt megy végbe. Itt még a bosszú fontos szerepet kap. Azonban a mi tekintélyünk már az Úr Jézus Krisztus. Mindenben Őreá figyeljünk, nézzük, Ő hogyan oldotta meg a nehéz helyzeteket? Mit tett azokkal, akik ellene fordultak? Ő legyen a mintánk? Az Őt megtagadó Péternek is megbocsátott és visszaemelte a tanítványok sorába. Júdás is megkapta a maga lehetőségét, mert az Úr megadja a megtérés lehetőségét. Ő új emberré akar tenni. És van is rá hatalma, hogy a leggonoszabbal is megtegye ezt.

Dávid halála előtt elbúcsúzik Salamontól, szívére helyezi Isten szeretetét, és az Ő törvényéhez, akaratához való ragaszkodást. Tudnia kell, hogy Izráel Isten népe, Salamon pedig ennek a népnek az uralkodója. Az a feladata, hogy Istent képviselje, és bemutassa népének. A király Isten útján vezeti az országot. Izráel Isten országa, így ott Isten törvényének kell érvényesülni. Azonban azt is látni kell, hogy a bűnös szív, ha nem lesz újjá, sok gonosz dologra képes. Újjá lett-e már a szívem? Ha ez nem történt meg, akkor formailag ugyan Isten népéhez tartozom, de a szívem, a gondolataim, az életvitelem még messze van Tőle. Ha nem születtem újjá, akkor a kultikus dolgokon kívül mindent a világ módszere szerint teszek. Akkor még az a zsinórmérték, ahogyan más csinálja. Ha azonban már Krisztus a királyom, akkor mindent igyekszem akarata alá rendelni.

Amit Dávid Salamon szívére helyez, lehet példa a mi számunkra is. Gyermekeinket irányítsuk az Úr útjára. Vezessük Jézushoz, és segítsük, hogy a keskeny úton akarjanak járni. Fontos, hogy mi is éljük eléjük, a másik ember elé Isten igéjét. Mert Dávid élete hiteles, Salamon is tudja, hogy apjának a királyi uralom, Istennek való szolgálat volt. Légy erős, és légy férfi. Legyen mindig határozott Isten dolgaiban. Merje vállalni Isten akaratát, és merjen hozni az igéhez ragaszkodó döntéseket. Ez nem lesz könnyű, mert Isten akaratához ragaszkodni, az igét megélni sohasem könnyű. Ha a király ragaszkodik Isten szavához, megtapasztalja az Ő jelenlétét. Isten az övéit nem hagyja magára. Jelen van, szól hozzánk, vezet. De nekem kell figyelni a szóra.

Dávid felhívja Salamon figyelmét régi dolgokra, amik nincsenek igazán rendezve, amik a király számára veszélyforrások lehetnek. Rendezze őket. Mert Isten országában rend van. Viszont azt látnunk kell, hogy ma már nem így rendeződnek a dolgok, mint akkor. Mert az Úr Jézus rámutatott, az Ő uralma alatt már nem a politikai rend a meghatározó. Nem úgy működik Isten országa, mint a világ. Itt Krisztus a fő, és aki nagy akar lenni, az mindenki szolgájává lesz. Az ország eleve nem azonos egy néppel és annak területi határaival. Isten országnak azok a polgárai, akik a Krisztusba vetett hit által beléptek oda, a szoros kapun.

Adónijjá nem hódolt meg Salamon előtt, és továbbra is próbálja a saját hatalmát kiépíteni.  Azonban ez nem működik. Aki Krisztusé lesz, nem élhet továbbra is úgy, ahogy korábban. A hívő ember már nem a maga karrierjét, hanem Isten országát építi. Ha mégis a kegyelem égisze alatt továbbra is úgy él, mint a bűnbocsánat előtt, annak meg lesz a következménye. Aki elfogadja Isten kegyelmét, annak már úgy is kell élnie, hogy mindez meglátszódjon az életén.

A Szentlélek azonnal munkába fog, és Jézust a pusztába viszi. A Lélek kivon a világból, és előbb Isten közelébe visz. A Lélek így akarja kezdeni a napunkat. Előbb mindig menjünk az Úr közelébe, keressük a Vele való közösséget. Jézus is úgy indul a szolgálatnak, hogy előbb a pusztában az Atya akaratára hangolódik. Elmélyül az igében, és így lélekben megerősödve indul a Megváltás munkájába. Erre szükség van, mert a gonosz támadni fog. Mindent megtesz, hogy eltérítsen Isten útjáról. Azt akarja, hogy ne úgy legyen Megváltó, ahogyan azt Isten akarja. A kereszttől, a helyettes áldozattól akarja sátán Jézust eltéríteni. Lehet Ő népszerű, szerethetik az emberek, felléphet Messiásként is, csak úgy tegye, ahogyan azt ő mondja. Szenvedés és vér nélkül, sikeresen, a társadalomban népszerű emberként tegye. Azonban az Úr Jézus a pusztában feltöltődött az igével, és a Lélek jelenléte által, elutasítja a gonoszt. Jézus az atya útját választja, és szelíd, alázatos szívűként végzi szolgálatát. Nem uralkodik az emberek felett, nem szolgáltatja ki magát, nem vár a világtól elismerést, nem kér fizetést azért, amit elvégez. Egyvégtében a bűn által meggyötört ember felszabadításán és tanításán fáradozik. Az élet mélységeiben forgolódik. Azok a rétegek is megtapasztalhatják Isten szeretetét és kegyelmét, akikkel embertársaik már nem igazán törődnek. Jézusban Isten szabadítása érkezett meg a világba. Nem szükséges rabként élni. Nem szükséges a bűn megnyomorító hatása alatt élnünk. Jézus azért jött, és azon fáradozik, hogy megkeresse, és megmentse az elveszettet. Tudja, hogy vannak betegek, és azoknak orvosra van szüksége. Ő az áldott orvos, aki rendbe hozza az életünket. Sátán célja ma is az, hogy merüljünk el a világ dolgaiban, építsük ki vele a barátságot, szeressük a világot minél inkább, és ne Isten országát keressük. Sőt az sem zavarja, ha azt tesszük, csak ne először, hanem az első helyen mindig mi legyünk. Mindig magunkkal legyünk elfoglalva. Nyalogassuk sebeinket, ahelyett hogy Őrá bíznánk magunkat. Sátán legtöbbször nem gonosz dolgokkal igyekszik elszakítani az Úr Jézustól. Jézusnak sem a bűnt ajánlotta fel, hanem olyan dolgokat rakott elé, csillantott fel, amik szépek, jók, amikért a ma embere is él. De Ő ezeket elutasította, és teljesen az Atyától vált függővé. Nem fogadott el a világtól, a politika szereplőktől anyagi támogatást, hanem Isten kezére, oltalmára, gondoskodására bízta magát. Mi kire bízzuk magunkat? Ki támogat, Isten, vagy ez a világ?

Jézus azért jött, hogy jelenlétében az örökölt indulataink, pszichés betegségeink is letisztuljanak. Jézus közelében megtisztul a szív, az értelem, a vadállati indulat, Krisztusi cserélődik. Keressük Őt, vigyük idegeinket, lelki problémáinkat is az Úr közelébe.

Isten evangéliumát hirdeti Jézus. Nem saját üzenettel áll elő, hanem Istentől kapott üzenettel.  Az evangélium, hogy ebbe az Istentől elszakadt, bűntől fertőzött világba megérkezett Isten országa. Jézus hozta el. Így már nem csak a romlás, a pusztulás, a betegség van jelen. Itt van Isten országa gyógyító, talpra állító, élettel megajándékozó jelenléte. Már nem csupán a bűn van jelen, nem a reménytelenség határoz meg, hanem Isten országa. Elérhető az ország. Be lehet lépni oda. Hogyan? Krisztusban, megtérés által. Az léphet be, aki hátat akar fordítania világnak, a bűnnek, és Isten uralma, és akarata szerint kíván élni. Aki belép Isten országába, annak nagyot fordul az élete. Úgy, ahogyan Pál apostol is megtapasztalta. Ebben az országban más értékek vannak, ami korábban nyereség volt, az már kár és szemét. Isten országát csak üres kézzel ragadhatjuk meg. El kell engedni mindazt, amit eddig szorongattunk, amiről úgy gondoltuk, hogy nem tudunk nélküle élni. Jézus csak üres kezet és szívet tud megtölteni. Aki mindent elenged érte, az új életet kap, mégpedig bővölködő életet.

 

 

AZ ÁLDOTT ORVOS ERRE JÁR

 

 

1.  

Az áldott Orvos erre jár,

A drága Főpap, Jézus.

Igéje szól, szívünkbe száll,

Egyetlen üdvünk Jézus.

Halld, mint zeng az égi kar

Áldott visszhangjaival!

Szívemben is zeng e dal:

Jézus, Jézus, Jézus!

 

2.  

Ki minden vétket megbocsát,

S bűnünk eltörli: Jézus.

Megnyitja a menny ajtaját,

S vezérel minket Jézus.

Halld, mint zeng az égi kar

Áldott visszhangjaival!

Szívemben is zeng e dal:

Jézus, Jézus, Jézus!

 

3.  

Ti gyermekek, kicsik, nagyok,

Tiétek is lett Jézus,

Csak útjain haladjatok,

És véletek lesz Jézus.

Halld, mint zeng az égi kar

Áldott visszhangjaival!

Szívemben is zeng e dal:

Jézus, Jézus, Jézus!

 

4.  

S ha egykor égbe térhetünk,

Miénk örökre Jézus,

Trónjánál zendül énekünk

E drága névről: Jézus!

Halld, mint zeng az égi kar

Áldott visszhangjaival!

Szívemben is zeng e dal:

Jézus, Jézus, Jézus!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése