2021. július 15., csütörtök

Kelj fel és járj!

 

A

 templom megépíttetése után a királyi palotához is hozzáfogott Salamon (1Kir 7,1-22). Ez is hatalmas épületkomplexum volt. Ezeknek az épületeknek is a bizonyságtétel volt a célja. Az impozáns épületek Izráel Istenéről tettek bizonyságot. Elmondták, hogy ez a nemrég még elnyomókkal harcoló kicsiny nép, Isten tulajdona. Minden Istennek köszönhető. Ő adott szabadságot, erőt és képességet az ország építéséhez. Salamon valóban Istentől kapta képességeit, és ő ezeket jól használta fel.

Jó nekünk is ezt meglátni, és hálás szívvel viseltetni Isten iránt. Mert ha van az életben előmenetelünk, azt mind Neki köszönhetjük. Csodálatos az Ő kegyelme. Salamon is azért kap lehetőséget, mert Isten kegyelmes. Az előző évszázadok hűtlensége, bukdácsolása után sem vetette el őket. Adott új esélyt a népnek, és még ott is voltak problémák, Saul esetében. Dávid azonban megragadta Isten kegyelmét, már gyermekkorában Istenre bízta magát. Felismerte, hogy nincs saját erőforrása, ezért az Úrhoz fordult. Így tudott győzedelmeskedni minden ellenség felett. Salamon tovább vitte ezt, és ő már bölcsességet kért. Tudta, hogy a saját erő és bölcsesség nem elég.  Isten országát saját erőforrásokból nem lehet előbbre vinni.

Mindez a saját életünkre nézve is igaz. Isten nélkül a gonosz, a bűn és a világ játékszerei vagyunk. Nincs erőnk sem ellenállni, sem megszabadulni. Azonban az Isten azért küldte el a Fiút, hogy legyen, Aki megkönyörül rajtunk. Az Ő hatalma letöri az ellenség rabláncait, megszabadít, és képessé tesz az Istennek tetsző életre. Önerőből nem megy semmi. És ezt meg kell tanulni. Nála nélkül, semmit sem cselekedhetünk. Csakis akkor, ha megmaradunk Benne. A gyümölcs Belőle fakad, és Belőle táplálkozik.

Salamon a megfelelő embert kereste meg és hozatta el a templom előtti oszlopok elkészítéséhez. Nem bízta akárkire. Szükséges volt a kötődés és a szakértelem. Hírám ezeknek megfelelt, anyai ágon kötődött Izráel népéhez, ismerte az élő Istent. Teljes volt bölcsességgel és értelemmel is. Ismerte a szakmája csínját-bínját, de figyelt Istenre is. Erre van szükségünk, hit és szakértelem.  Mindezekkel együtt, dicsérni és magasztalni az Urat. Mondhatjuk azt is, Salamon mindenben a legjobbat adta az Úrnak. Fontos szempont, és jó hozzáállás. Mindenben Istennek adni a legjobbat.

Az Úr Jézus elhintette a magot Kapernaumban, bemutatta Isten országa erejét, és van is eredménye (Mk 2,1-12). Amikor meghallják, hogy ismét ott van, sokan gyűltek össze. Ezek az emberek találkoztak Isten országával, és meglátták annak erejét, és lehetőségét. Igyekeznek élni mindazzal, amit az Úr Jézus kínál. Nem mennek el a hír mellett legyintve, van fontosabb dolgunk. A múltkor hallottuk, most nem megyünk. Rádöbbentek, hogy Jézusban Istennel találkoznak, olyat tehetnek meg, amit korábban nem. És amit Jézus ad, azt senki más nem képes megadni. Hiszen azért is jöttek. A sok beteg, bűnös, lelkileg szomjas ember, nem próbált korábban is gyógyulni? Nem kerestek ők emberi segítséget? Dehogynem! De hiába kerestek és próbálkoztak, senki nem tudott segíteni.

Azonban Péter anyósának a házában megtapasztalták Jézus hatalmát. Látták meggyógyulni és megszabadulni az embereket. Ott voltak, amikor a csüggedtek erőt és életcélt kaptak. Aki igazán találkozott Jézussal kijött a mély depresszióból, talpra állt és meglátta, hogy értékes Istennek. Nincs senki sem leírva. Jézus mindenki számára újabb esélyt jelent. Ezzel azonban élni kell. És akik Hozzá jöttek éltek vele. Én is jövök, amikor igei alkalomról hallok? Jövök, úgy amint vagyok? Megláttam, hogy Ő az esély, az újrakezdésre? Vele lehet újrakezdeni, mégpedig más, igei alapokon.

Még az ajtó előtt sem volt hely, milyen jó ezt olvasni. Vajon megtörténik még ez, Nem lesz még a templom ajtó előtt se hely? Annyian vágyakoznak Hozzá és keresik Őt? Bár látnánk, hogy amit keresünk, Ő tudja megadni. Bűntől való szabadságot, belső, lelki békét csakis Ő adhat.

Olyan sokan vannak, hogy egy ágyon fekvő bénával nincs esély Jézus elé jutni. Megtorpannak, pedig azért jöttek, mert hiszik, hogy Jézus meg tudja gyógyítani a barátjukat. Most mi legyen? Hagyjuk itt? Forduljunk vissza? Nincs értelme itt várakozni. Ki szereti kivárni a sort? És ezek nem adják fel, maradnak, és megtalálják a Jézushoz vezető utat. Nem szokványos ez, de bevállalják a gyógyulás érdekében. Nincs más, fel kell menni a lapos tetőre. Vállalják a fáradságot a rend felborítását, a nem szokványos útvonalat. De ők nem rongálók, egy cél vezérli őket, Jézushoz vinni a beteget. Mert a beteg gyógyulása mindent felülír. Mindennél fontosabb, hogy Jézus elé kerüljön. Megláthatjuk, Isten országában mindennél nagyobb érték az ember. Az ember! Nem az amit képvisel, amivel rendelkezik. Maga az ember érték. Szegényen, tehetetlenül, érték. Világunkban az embert a tulajdona teszi értékké. Nem magát az embert tartjuk annak, hanem a környezetet. Micsoda patáliát csapnánk, ha ma ez a jelenet megismétlődne. Egy emberért kárt okoznának nekünk.

Jézus mindig a lényegre törekszik. Azt adja, amire a legnagyobb szükségünk van. És itt és most, a bűnbocsánat a legfontosabb. Hinnie kell, hogy Isten megbocsát neki. Enélkül nincs gyógyulás.  Hasonlóan gondolkodhatott a lepráshoz. Ő is úgy gondolta, bénasága mögött Isten büntetése húzódik meg. Jézus rámutat, ha megbánta a bűneit, Isten megbocsát. Sőt már megbocsáttattak a bűnei, mert Jézus rendezi az árat. Jézusért bocsát meg Isten. A lelket és a testet együtt részesíti gyógyulásban az Úr. Fontos, hogy először bűnbocsánatot hirdet. Mert mit ér ha testben meggyógyul, de tovább marcangolja a lelkiismeret, ha tovább cipeli terheit. Az Úr szava felszabadít a terhek alól. Ez a felszabadulás a testre is gyógyítólag hat. Lehull a teher, és kiegyenesednek a lábak.

Mivel Jézus nem a szabályokra tekint, ellenállásba, rosszindulatba ütközik. Azonban Ő nem ezekre figyel. Megy előre, mert Isten országa nem állítható meg. Szól, és szava megtörténik. Kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza! És a szó nyomán élet támad, az eddig tehetetlen ember elvégzi a kért mozdulatsort. Ma is ilyen erő van az Úr szavában. Amire eddig képtelen voltál, az ige nyomán képessé válsz. Aki engedelmeskedik, teszi, amit az Úr mond, képessé válik rá. Megtapasztalja, hogy az Úr ereje élettel tölti fel szívét, egész lényét. Ami eddig teher volt, az teherhordózóvá válik. Nincs másra szükség, csak tedd, amit mond! Mit mond? Kelj fel! Igen, kelj fel, mozdulj meg és tedd, amit mond! Ne várj tovább, mozdulj, mert megmozdulni neked kell!

 

 

Mind jó, amit Isten tészen

 

1. Mind jó, amit Isten tészen, Szent az ő akaratja, Ő énvélem is úgy tégyen, Mint kedve

néki tartja. Ő az Isten, Ki ínségben Az övéit megtartja, Hát légyen, mint akarja.

2. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engemet meg nem csal, :/: De igaz ösvényen viszen, Én

megelégszem azzal, Hogy kedvében, Kegyelmében Ő forgatja dolgomat, Csak rá ha-

gyom magamat.

3. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engem meg nem utál, :/: Mint jó orvosom, úgy tészen,

És mérget ő nem kínál. Orvosságot, Boldogságot Énnékem készít, tudom, Azért csak

benne bízom.

4. Mind jó, amit Isten tészen, Ő az én idvességem, :/: Ő velem rosszul nem tészen, Rá-

bízom egész éltem. Örömömben, Keresztemben Mind nyilván megmutatja, Hogy java-

mat akarja.

5. Mind jó, amit Isten tészen: Ha oly pohárt innék is, :/: Amelynek íze szívemnek Nagy-

keserűn esnék is, De eltűröm, Mert víg öröm Felváltja ezt végtére, Sok búm enyhítésé-

re.

6. Mind jó, amit Isten tészen, Mind örökké ezt vallom, :/: Ha rajtam bú, bánat lészen S

kell bosszúságot látnom. Mindazáltal Megvigasztal, Mint édes Atyám, engem, Mert csak

ő segítségem.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése