2021. július 30., péntek

Csak higgy!

 

I

zráel véres és zűrzavaros időszakában, üdítő az Úr által megszólított prófétáról olvasni (1Kir 16,1-14). Még most is van szava az Úrnak. Igét küld a Tőle elfordult királyoknak. Jól látható, a hatalom megrészegíti az embert. Nincs már imádság, nem kap szerepet Isten akarata. Az önzés, a hatalom mindenáron való megszerzésének a vágya mozgatja őket. Mi mozgat engem? Szintén a hatalom, vagy a gazdagság megszerzésének a vágya, vagy az Úrnak való engedelmesség? Baasá amikor megszerzi a trónt, ugyanazon az úton halad tovább, mint elődje.

A prófétát Isten küldi, és ő tolmácsolja az Úr szavát. Ne gondolja, hogy Baasá magának köszönheti a sikert, a hatalmat. Isten az, Aki kiemelte a porból. Tehát nem a saját képességein, hanem Isten kegyelmén múlt. Minden előrelépésünk kegyelemből van, mert Isten engedi. Baasá ezt elfelejtette. Szem előtt kellett volna tartania, Istent, keresni és hálás szívvel leborulni előtte. Azonban ez a király sem az élő Istent imádta, nem az Ő tiszteletét erősítette meg a nép előtt, hanem Jeroboám útján, tehát a bálványimádás útján járt. Baasá lehetőséget kapott a jó útra térésre, a változtatásra, de nem élt vele.

Miben nyilvánult ez meg? Isten ítéletét kellett végrehajtania Jeroboám háza népén, de ezt nem úgy tette, mint aki Isten akaratának engedelmeskedik. Nem volt alázat a szívében. Bosszúból, és a hatalomért cselekedett. Saját érvényesüléséért vitte végbe tetteit és nem az igazságért. Nem mindegy milyen motivációval cselekszem. A magam dicsőségére teszem, amit teszek, vagy alázattal Istenre mutatok. Úgy, ahogyan a próféta tette, Nem a saját személye, érvényesülése a cél, hanem Isten üzenetének a tovább adása. Nem arra figyel, hogyan reagálnak majd az emberek, mit szól a király, hanem egyedül csak Isten akarata lebeg a szemei előtt. Úgy éljük meg mi is hitünket, hogy mindig Isten akarata, és ne a magunk vágyai, az érvényesülésünk vezessen.

Baasá háza népén is beteljesedik az ítélet. Isten keresi Izráelt is. Mindig jelez, mert ezek a gyakori uralkodó váltások is jelzések. Ha nem fordultok Hozzám, nem kerestek, nem kéritek ki a tanácsomat, akkor erőszak váltja az erőszakot. Amíg saját ambíciók határozzák meg a királykérdést, nem léptek előre. Élának nem volt fontos sem Isten, sem a nép.  Szenvedélyének élt.  Az alkohol határozta meg. Rossz példát mutat. És ez lesz a veszte. De mindez megmutatja, ha nincs jelen az Úr az életünkben, akkor valami másra van szükség. Sokaknak ugyanúgy, mint Élának az alkohol jelenti a pótlékot. Mert Isten nélkül csakúgy élhet az ember, ha valamivel pótolja a hiányát. Istent azonban nem lehet pótolni, Ő pótolhatatlan. De ha mégsem Ő foglalja el életünk trónját, akkor a világ valami mást fog a helyére ültetni. Akkor jön az ital, a drog, a másik ember, akit bálványozunk, vagy akár saját magunk. A pótszerektől azonban vakká, és rabbá válik az ember. Azonban Isten nem hagy világosság nélkül, elküldte a Fiút, Aki által megszabadulhatunk. És ha Ő betölti a lényünket nem fogunk pótszerekre szomjazni. Aki nem töltekezik be Szentlélekkel, az megrészegedik az italtól, a gazdagságtól, a világ szellemiségétől. Most még lehetőségünk van Istenhez fordulni, és az Űrt Vele betöltetni.

Két ember élete találkozik ebben a történetben (Mk 5,21-43). A betegség miatti tehetetlenség sodorja őket Jézus felé.  Eljött egy olyan élethelyzet, amiből nem láttak kiutat. Nem találnak segítséget, nincs reményük. És ekkor hallanak Jézusról, és elindulnak felé. Ez az indulás a változás irányába mozdítja őket. Mert a változás Jézussal érkezik meg. Nélküle nincs remény, nincs esély. Semmi nem segít, még a vallás sem, csak egyedül Jézus. Érdekes személy, Jairus. Zsinagóga elöljáró, vallásos ember, aki szolgál is Istennek. Eddig minden rendben is volt, úgy látta teljes az élete. Betöltötte a szolgálat. Azonban halálos beteg a lánya, és most döbben rá, vallása nem segít. Üres a hite. Hogyan lehetne üres, hiszen ott van mindig a zsinagógában, végzi a szolgálatokat, az emberek rendelkezésére áll, tanulmányozza a tekercseket? Ennek ellenére azt tapasztalja, a bajban nem segít a vallása. Miért? Mert vallása van, de Istennel való élő kapcsolata nincs. Isten nélkül a vallás nem sokat ér. A bajban nem kap segítségét a vallásától, hiába van komoly pozíciója, hiába köztiszteletben álló személy, ez nem ad segítséget. A lánya halad a halál fel. Van egyáltalán valami remény? Igen. De nem onnan ahonnan várnánk, nem az ószövetségi h it segít rajta. Honnan jön a segítség? A názáreti Jézustól. Meghallja, hogy ismét a tó  partján van, és kimegy Hozzá. Nem törődik azzal, mit szólnak ehhez kollégái, vagy  a nép. Jézus a remény, hiszi, ha Jézus megérinti a leányát, az életben marad. Hogyan jövünk Jézushoz? Ezzel a a hittel, ha Jézus megérinti az életemet, ha szól, akkor rendbe jövök?  Jézus az én reménységforrásom?

Közben megérkezik a vérfolyásos asszony. A tömegben két segítségre vágyó ember, és jézus ezekre figyel. Az asszony hall Jézusról. Amikor meghallotta, amit Róla mondtak, eljött. Hányszor hallottál már Jézusról, mennyi igét olvastál, hány bizonyságtételt könnyeztél meg, megmozdultál már? Elindultál már Jézus felé? Ha igen, akkor hogyan? Hittel, úgy, ahogy ez az asszony? Elég megérinteni, elég egy szó, egy ige, és meggyógyulok? Hiszed, ha Jézushoz jössz, meggyógyulsz? Mert Jézus mindig a hitre válaszol. Nem az érintés, hanem a hit közvetíti az asszonynak a gyógyulást. Maga az Úr Jézus is ezt mondja: A hited megtartott. Nem az érintésed, nem az hogy, megfogtad a köntösöm, hanem a hited. Hit nélkül hiába érintjük meg, hiába olvassuk a Bibliát. Mert az Úr hit által munkálkodik.  És hit által az Úr többet ad, mint amit az asszony várt. Egészséges lett. Nemcsak a vérzésből gyógyult meg, hanem egészséges is lett.

Ez a történet a hit története. A hit áll a középpontban. Az Úr is a hit fontosságát emeli ki. Nincs másra szükség, csak a Belé vetett hitre. Amikor megtorpansz, és úgy látod nem érdemes tovább menni, nincs már remény, akkor halld meg: Ne félj, csak higgy! Igen, most is, továbbra is higgy Bennem, mondja az Úr. Ne arra nézz, amit látsz, és ne arra figyelj, amit mások mondanak. Ne, hanem higgy Bennem, hallgass az én szavamra, és akkor meglátod, van tovább. Még a hal árnyéka völgyéből is vezet tovább út Jézussal. Hová vezet? Az életre. Mert Ő az út, igazság, és az élet.

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése