2014. június 10., kedd

Abbá, Atyánk!

A
z Úr felkészíti a főpapot a szent helyre való belépésre, a Vele való találkozásra (3Móz 16,1-34). A szentély nem emberek gyülekezőhelye, hanem az élő, a szent Istennel való találkozás helye. Megígérte, hogy ott jelenik meg felhőben a szövetségláda felett. Isten nem zárkózik el tőlünk, kész a találkozásra, ad rá lehetőséget is. A szent sátor a találkozás lehetőségét kínálta fel. Azonban azt látjuk, nem mindegy, hogyan jelenik meg az ember az Úr előtt, sőt, nem is mindenki állhat közvetlenül a színe elé, egyedül csak a főpap, és ő sem akárhogy. Egy fiatal bikát és egy kost kell bevinnie a szent helyre. Az áldozat fejezi ki, hogy a főpap is bűnös, neki is szüksége van bűnbocsánatra, és ő sem áll a nép többi tagja fölött. Alázatra tanít ez, rámutat, hogy mindannyian bűnösök vagyunk, a gyülekezetben betöltött pozíció sem jelent bűntelenséget. Sőt, a lelkész, az Úr szolgája sem mondhatja, hogy különb a többieknél: a szolgálattevőknek is szükségük van a kegyelemre, kegyelem nélkül nem járulhatunk az Úr elé. Lényeges ebben még az, hogy előbb a főpapnak a saját bűneiért kell áldozatot bemutatni. Tehát a saját életét kell rendezni az Úrral, és csak ezt követően járhat közben a népért. Mindig a saját életünk rendbetétele az első.
A kárpiton belülre a bika vérével kell bemenni, azzal hinti meg a főpap a láda fedelét, ez jelzi: a bűnt csak a vér törli el. Nincs más tisztítószer, csak a vér. Mi azonban már tudjuk, hogy nem szükséges bikák és bakok vérével az Úr elé járulni, mert eljött a Krisztus, Aki önmagát áldozta fel örökké tartó áldozatként. Az Ő drága vére tisztít meg minden bűntől. Az Ő vére bűnt befedez, tisztára mossa ruhánk, mindenre elég. Adjunk hálát érte az Úrnak, és jöjjünk Hozzá alázattal, bűnbánattal, kérjük, tisztítsa meg életünket. Az Úr elé csak akkor járulhatunk, ha jelen van életünkön Krisztus bűntörlő vére.
Nagypénteken, amikor az Úr meghalt, a kárpit kettéhasadt, így szabaddá vált az út Istenhez. Nincs már elkülönítve senki, rajtunk múlik, keressük-e kegyelmét, keressük-e orcáját, mert csodálatos az Úrral való közösség. Feltölt és békességet ad.
Az egyik kecskebakra Áron ráhelyezte kezét, majd megvallotta a nép minden bűnét, és így ráhelyezte azokat a kecskebakra, az pedig a pusztába vitte. Mindez azért történt, mert tudja az Úr, hogy a terheket át kell adni; ha magunkban hordozunk minden vétket, sérelmet, összeroppanunk. Így azt élték meg, hogy a terhet átvette a kecskebak, ők pedig teher nélkül, felszabadulva mehetnek haza. Az Ige arra bátorít, hogy mindent adjunk át az Úrnak, nem kell már nekünk cipelnünk, van, Aki átvegye, Aki meg tud vele birkózni. „Vesd az ÚRra terhedet, és ő gondot visel rólad. Nem engedi sohasem, hogy ingadozzék az igaz” (Zsolt 55,22).
Krisztus diadalát, elvégzett szabadítását az új életben való járás követi (Rm 8,1-17). Már nem a bűnnel vagyunk elfoglalva, hanem Isten Lelkével. Most már az Ő irányítása alatt élhetünk. Lélekben járhatunk, és nem testben. Ami korábban nem volt lehetséges, az most már az. A Lélek átformál, új életstílussal lát el, és most már Ő a főnök, nem a test. Ami eddig megoldhatatlannak tűnő problémát jelentett, most már megoldható. Aki Krisztusban van, Lélek szerint jár, vagyis a Lélek vezeti és az Ő akarata szerint él. A Lélek által gondolkozunk, tehát teljesen átitat Krisztus lénye, megtanulunk másképp gondolkodni, másképp tekinteni az életre, mint eddig. Most már más értékek mentén vezetjük életünket. Aminek eddig kiemelkedő jelentősége volt, már nem is lesz olyan fontos, most már Isten országa kerül életünk középpontjába. Napról napra meg kell erősödnünk abban, hogy már nem test szerintiek, hanem Lélek szerintiek vagyunk. Hamar elfeledjük ezt, és sokszor test szerint próbáljuk megoldani életünk dolgait. Ne feledjük: Lélek szerintiek vagyunk. Így azután minden nehéz helyzetben hívjuk a Lélek segítségét, hogy ne a test erős nyomása érvényesüljön, hanem a Lélek szabadsága.
Azt is fontos tudatosítanunk, hogy már nem vagyunk adósai a testnek, Krisztus kifizette adósságunkat, felszabadított a test uralma alól is, ez azt jelenti, a Lélek által győzedelmeskedhetünk a test fölött. De csak Isten Lelke által, saját erőnk mit sem ér. Csak egyedül az Úr tesz képessé megöldökölni a test cselekedeteit. Pál hangsúlyozza, hogy a test cselekedeteit át kell adni a halálnak, mert ha életben hagyjuk, újra támad. Tehát amire a Lélek nemet mond, azt gyökerestől el kell távolítani, mert csak így élhetünk győzedelmes életet.
A győzedelmes életben segít az a tudat, hogy Isten gyermekei vagyunk Krisztus által. A Szentlélek által fordulhatunk úgy Istenhez, hogy: Atyánk. Igen, Isten a Szentlélek által Édesatyánk, így jöhetünk Hozzá teljes bizalommal. Sőt, Pál azt is hangsúlyozza, hogy örökös társai vagyunk a Krisztusnak. Nemcsak megtűrtek, hanem örökösök, és ezért adjunk hálát. A bűn gyermekeiből Isten gyermekei lehetünk, gazdagságának örökösei, és ebből már most meríthetünk, hit által.



Teremtő Istenünk


1. Teremtő Istenünk, Édes Atyánk nékünk! Hatalmas vagy, Irgalmad nagy: Ínségemben, Szükségemben, Kérlek, engem ne hagyj!
2. Szívem benned bízik, :/: Hozzád fohászkodik; Nézz csendesen, Kegyelmesen, Fájdalmimon, Bánatimon Könyörülj kegyesen.
3. Tudom, hogy kegyelmed :/: Enyhít mindeneket, Bús szíveket, Sebeseket, Szegénységben, Betegségben ellankadt fejeket.
4. Jelen van az idő, :/: Hogy te, jó segítő, Meghallgatod Siralmimat, Nékem adod Tanácsodat, Mert tudod sorsomat.
5. Megváltó Istenünk, :/: Szabadító Urunk: Vagy paizsom, Fő orvosom, Reménységem, Idvességem És gyönyörűségem.
6. Azért, ó, Jézusom, :/: Legbölcsebb orvosom, Siess, siess, És lelkemnek Segítője Légy testemnek, Megepedt szívemnek!
7. Nálad lehetetlen, :/: Tudom, semmi sincsen. Nyújtsd kezedet: Bús szívemet, Erősítsd bágyadt lelkemet, Mert áldlak tégedet.
8. Szent Lélek Istenünk, :/: Vigasztaló Urunk: Bátoríts meg, Oltalmazz meg, Igaz hitben, Szerelmedben Minden jókkal áldj meg!
9. Keresztemben tűrést, :/: Adj boldog szenvedést, Hogy abban ne Zúgolódjam, És búban ne Tántorodjam, Hozzád folyamodjam.
10. Légy erős gyámolom, :/: Csak rád támaszkodom. E világi Életemben, Halálom után mennyégben Véled legyek, Ámen.


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése