2014. június 12., csütörtök

Isten velünk

M
ielőtt tovább folytatódna a törvények sora, Isten hangsúlyozza, hogy Ő az Úr, Izráel Istene (3Móz 18,1-30). Ezt többször megerősíti, ezáltal felhívja népe figyelmét, hogy szavait komolyan kell venni a férfi-nő kapcsolatok terén is. Az élet minden területén eligazítást ad az Úr övéi számára. Határozott nemmel kezdődik ez a szakasz: ne cselekedjetek úgy, ahogy Egyiptom földjén szokás. Most vezeti rá népét Isten az új életformára. Amikor néppé formálódnak és kialakítják szokásaikat, ne Egyiptom legyen a példa, ne az ő szokásaihoz igazodjanak. Isten népe egészen más, mint a többi nép, neki nem másokat kell másolni, hanem Istenre kell figyelni. Ne a nagy birodalom népe lebegjen szemük előtt, ne gondolják, úgy a jó, ahogyan ott látták, ne vegyék át szokásaikat, életvezetésüket. Ne a mögöttük levő négyszáz éves múltból táplálkozzanak, ne a pogányok jelentsék a fejlődés mintáját, hanem egyedül Megmentőjük szavára figyeljenek.
Azt is szívükre helyezi az Úr, hogy a Kánaán földjén élők szokásai szerint se járjanak. Nagy veszély az, hogy mindig másokra figyelünk. Környezetünk életmódjához akarunk igazodni. Izráel népét is megkísértette, hogy a pogány népek szokásait vegye át. Azonban ezek a szokások Isten Igéjétől távol álltak, a bűn útjára sodorták Isten gyermekeit. Isten népe számára mindenben az Ige az iránytű, az a perdöntő, amit az Úr mond, akkor is, ha a világ abban a kérdésben másképp gondolkodik, másképp dönt.
Nem mindig könnyű Isten szavára figyelni, hiszen a körülöttünk élők szokásai gyakran vonzóak, de merjünk mindig Isten Igéjéhez ragaszkodni. Azt is látjuk, hogy Istennek a férfi és a nő kapcsolatában is van útmutatása, ezekről a kérdésekről is beszél az Ige, de mi merünk-e róluk beszélni, vagy átengedjük ezt a területet a nem hívők számára? Isten azért beszél róla, mert ez a terület nagy buktatókkal jár, és Ő azt akarja, hogy a házassági élet is áldás legyen. Isten szava mindenkor életet jelent azok számára, akik azt komolyan veszik. Életünknek ezt a területét is vigyük az Ige fegyelme alá, hogy ne borítson el a bűn, hanem tiszta és megszentelt kapcsolatok legyenek.
Ismerős, kívülről is tudott aranymondássá vált Igét olvasunk ma: „Ha Isten velünk, ki ellenünk” (Rm 8,31-39)? Tudjuk ezt az igét bármikor idézni, különösen ha mást akarunk általa biztatni, erősíteni, de alkalmazzuk-e a magunk számára is gondok, bajok idején? Adjanak ezek a szavak békességet számunkra, álljunk rájuk bátran, akkor is, amikor ellenség vesz körül, amikor elbizonytalanodnánk. Kapaszkodjunk abba, amit Pál apostol mond: Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Igen, ha Isten Krisztusban mellénk állt, ki lehet ellenünk? Igen, ki állhat Isten népével győzelmi eséllyel szembe, hiszen a mindenható Isten áll az oldalunkon, Vele lehet győzni. Soha ne adjuk fel, mert Ő velünk, Belőle erőt meríthetünk reménytelennek látszó helyzetekben is.
Arra az Istenre számíthatunk, Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta. Ha így szeret, ha képes volt a Fiát értem keresztre adni, akkor nem azért tette, hogy aztán magamra hagyjon. Bízzunk az Úrban mindenkor, adjon erőt ez a tudat: Fiát értem adta a keresztre, így most Benne mindennel megajándékoz. Ő továbbra is vállal és megajándékoz, mert ajándékozó Isten. Ajándékai teszik teljessé az életet.
Csodálatos himnuszban énekli meg az apostol az Úr dicsőségét és diadalmas hitét, amely által megvallja, hogy Krisztus szeretete olyan erő, amitől semmi és senki nem képes elválasztani. Krisztusban biztonságban van az életünk. 
Krisztus szeretete tesz képessé az üldözések, a szenvedések és a fegyveres támadások közben is a hűségre. Ezek a nyomorúságok nem a hit feladására, hanem hűségre késztetnek, a kitartás, a hűség Krisztus szeretetéből táplálkozik. Abból a tudatból, hogy az Úr úgy szeretett, hogy képes volt meghalni értem, azért, hogy el ne vesszek, és hogy jól éljem meg már itt az életem.
Isten szeretete Jézus Krisztusban lett láthatóvá, és adjon ma is erőt az Ige, hogy ettől a szeretettől az élet legnagyobb megpróbáltatásai sem választhatnak el. Isten a legsötétebb pillanatokban is elérhető, akkor is, ha néha talán azt gondoljuk, bezárult az ég. Azonban ez nem így van, Isten szeret és mindenkor elérhető, annak, aki hittel keresi.


Maradj velem, mert mindjárt este van


1. Maradj velem, mert mindjárt este van, Nő a sötét, ó, el ne hagyj, Uram; Nincs senkim és a vigaszt nem lelem, Gyámoltalannal, ó, maradj velem.
2. Kis életem fut s hervadásba hull, Bú lesz a vígság, fényesség fakul, Csak változást és romlást lát a szem; Változhatatlan, ó, maradj velem.
3. Minden múló perc Hozzád visz közel, Kegyelmed űzi kísértőmet el, Nincs más vezérem, Nincs más Mesterem, Fényben, borúban, ó, maradj velem.
4. Ellenség ellen áldásod fedez, A könny nem sós, a kór is könnyű lesz, Sír, halál-fúlánk, hol a győzelem? Győztes leszek, csak légy, Uram, velem.
5. Hunyó szemembe vésd keresztedet, Ködöt foszlatva láttasd szent eged. Föld árnya fut, menny fénye megjelen: Halálban is Te légy, Uram, velem.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése