2016. augusztus 28., vasárnap

Győződj meg személyesen!



A
macjá az általa legyőzött nép isteneihez folyamodott, nem vette észre, hogy a szeérieket sem tudták megoltalmazni (2Krón 25,17-28). Amacjá szíve eltávolodott, mert nem teljesen volt az Úré. Ilyen a szív, ha nem teljesen adjuk az Úrnak, ha nem egész szívvel követjük Őt, megkísérti a bálványimádás. Ezért vigyázzunk a szívünkre, nem mindegy, mit engedünk be oda. Isten figyelmezteti a királyt egy próféta által, de ő nem hallgat rá, nincs benne készség az Úr tanácsának fogadására.
Amacjá a hamis istenekbe vetett bizalommal hadüzenetet küld Izráel királyának. Mennyire elvakítanak a bálványok, hamis biztonságtudatot adnak. De az is világosan látszik, hogy Isten megengedi ezt, mert így egyértelművé válik Júda népe előtt a bálványok tehetetlensége. Amacjá azonban elvakult, nem hallja meg Jóás figyelmeztetését, és harcba indul Izráel ellen. Azonban vereséget szenved, mert Isten szava mindig beteljesedik. Jó, ha komolyan vesszük az igét, a nekünk szóló személyes üzenetet, mert amit az Úr mond, megtörténik. Mégpedig azért, hogy rádöbbenjünk, életünk legrosszabb döntése volt, amikor elfordultunk Tőle. Azonban ezek a vereségek is a visszafordulásért történnek. Ezek is Isten szeretetéről beszélnek, üzenik, hogy Isten még nem mondott le rólad. Visszavár. Nagy vereséget szenvedett Júda, lerombolták Jeruzsálem városfalát, kifosztották a templomot. A bűnnek komoly a büntetése, nagy árat kell fizetni, ha elhagyjuk az élő Urat. A bálványok és önmagunk ereje sem tud megmenteni. Az élő Úrra van egyedül szükségünk. Amacjá ezt nem látta meg, és nem tért vissza az Úrhoz.
De vajon én meglátom-e Isten figyelmeztetéseit, és komolyan veszem-e őket? Még van lehetőség visszatérni Hozzá, és végre teljes szívvel rábízni az életünket.
Az egyik legcsodálatosabb történet, ami a Bibliában található, a mai szakasz (Lk 24,1-12). Az emberiség legsötétebb napját a legfényesebb nap követi. Isten világossága áttöri a gonoszság sötétségét Jézus feltámadása által. A hét Jézus feltámadásával, az Élet halál fölötti diadalával kezdődik. Tegyük első helyre a feltámadás napját, legyen ez az a nap, amelyen együtt vagyunk az Úrral, és feltöltődünk a Vele való kapcsolat által, az igén keresztül. Mennyien félretették már ezt a napot, saját dolgaikat intézik, ahelyett, hogy megköszönnék Istennek a az életet, a munkaképességet, mert ez is  az Ő ajándéka.
Néhány asszony számára Jézus volt a legfontosabb, mindent megelőzve került náluk az első helyre. Korán kelnek, hogy még a város megelevenedése előtt Jézussal lehessenek, csendben a Mesterrel, ez a szívük vágya. Igaz, ők a halott Jézust keresik, de mégiscsak Őt keresik, Vele akarnak lenni, hiányzik nekik. Mindennél jobban hiányzik-e az Úrral való élő közösség, a napi csendesség a számomra? Megelőz-e mindent a bibliaolvasás, az imádkozás?
Az asszonyok illatszereket vittek magukkal. Arra gondoltam, én mit viszek magammal egy-egy bibliaolvasás vagy istentisztelet után? A krisztusi jó illat árad rajtam keresztül? Vihetjük az Úr elé is imánk és hálaáldozatunk jó illatát. Annyi mindent kaptunk az Úrtól, és a kegyelem megtapasztalása semmi máshoz nem hasonlítható, de van-e hála a szívemben, felszáll-e az Úrhoz?
Az asszonyok úgy mentek a sírhoz, hogy a sír száján lévő nagy kő még nem volt elhengerítve. Ennek ellenére mentek, mert bíztak az Úr segítségében. Nem fordultak vissza, hanem mentek tovább. Hányszor megtorpanunk egy probléma láttán, mert nem az Úr hatalmát látjuk, hanem csak az előttünk lévő porszemet. De mi gyakran a bolhát is elefánttá növeljük, ahelyett, hogy az Úr lényében bolhának látnánk, és bátran mennénk tovább.
Amikor elbizonytalanodnak, segítséget kapnak, mégpedig igei segítséget. Isten mindig az igén keresztül segít, mutatja meg a helyzetet és a kivezető lépést.
A követek rámutatnak, hogy aki a sírnál vagy a halálban keresi a megoldást, rossz helyen jár. A halál nem megoldás. A megoldás Jézus, aki legyőzte a halált. A megoldás mindig az élet.
Az asszonyok nem sajátították ki a húsvéti örömhírt, hanem továbbadtak. Azonban ere nem volt fogadókészség, így elmaradt a siker. Nem mindig fogadják hittel az igét, van, hogy fecsegésnek tartják. Azonban el kell azon gondolkodnunk, hogy az igehirdetés és a bizonyságtétel is üres fecsegéssé válhat, ha nem hit általi tapasztalatból származik. Azonban az élő hitből, az Úr hatalmának megtapasztalásából származó igehirdetés, a keresztről szóló élő beszéd Isten ereje. Olyan erő, ami életeket változtat meg, formál újjá.
Péter is azok között volt, akik üres fecsegésnek tartották az asszonyok bizonyságtételét. De nem ragadt le itt, hanem megmozdult, és elindult, hogy maga is meggyőződjön. Nem az a gond, ha valaki azonnal nem hisz, hanem az, ha nem indul meggyőződni, úgy vannak-e a dolgok. Mozduljunk, és induljunk el Jézus felé. Vegyük kézbe az igét, keressük és kutassuk az Úr kijelentését, és találkozni fogunk a Megváltóval. Mert aki őszintén keresi, az találkozni fog Vele, az meg fogja hallani az Úr hangját.



Krisztus feltámadott, Kit halál el ragadott


1. Krisztus feltámadott, Kit halál el ragadott; Örvendezzünk, vigadjunk, Krisztus lett a vigaszunk, Alleluja! Ha ő fel nem támad, Nincs többé bűnbocsánat, De él, ezért szent nevét, Zengjük ő dicséretét, Alleluja, Alleluja! Alleluja! Örvendezzünk, vigadjunk, Krisztus lett a vigaszunk. Alleluja!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése