2016. augusztus 16., kedd

Szokása szerint



M
ai igénkből világosan kitűnik, hogy Isten elől nem lehet elbújni, és nem lehet ítélete elől sem kitérni (2Krón 18,28-34). Amit a próféta által kijelentett, az megtörténik, Aháb király vereséget szenved, és meghal, mert nem vette komolyan Isten szavát, nem tartott bűnbánatot. Aháb bebörtönöztette Mikejáhút, ahelyett, hogy elfogadta volna, amit mond. Sőt, trükközni kezdett, úgy gondolta, Istent meg lehet téveszteni, ki lehet Őt játszani. De ez nem így van, Ő nagyon jól ismer, tudja, kik vagyunk, az álarc nem megoldás. El lehet változtatni magunkat, de a szívünk, a lényünk ugyanaz marad.  Isten nem azt kéri, hogy a külsőnket változtassuk meg, hanem azt, hogy térjünk meg. Hányszor gondoljuk azt, hogy látszatintézkedésekkel megoldhatjuk a problémákat. Hiába változik a külső vagy a körülmények, ha mi ugyanazok maradunk. Az Úr Jézus rámutat: a szívből származnak mindazok, amik az életet mérgezik és tönkreteszik. Ezért újjászületésre van szükségünk. Az igazi megoldás, ha én változom meg. Ezt a változást az Úr viszi végbe.
Szomorúan kell látnunk, hogy a hívő király, Jósáfát sem veszi komolyan az Úr prófétáját, nem mer kiállni mellette. Nem látja meg, hogy a négyszáz próféta csak a fülnek beszél, míg Mikejáhú a szívnek. Ő valóban azt mondja, amit Isten rábízott. Hányszor becsapódunk mi is, és elhisszük, hogy a sok megegyező vélemény Isten akarata. Mennyire nem merjük a többséggel szemben az igét vállalni. Pedig a Szentírás bizonyságtétele számunkra íratott meg, azért, hogy lássuk a régiek életén keresztül a munkálkodó Istent. Döbbenjünk rá: nem elbújni kell, és nincs semmi szükség a többséghez való igazodásra sem, mert mindenható Urunk van, és így Rábízhatjuk magunkat. Az egyetlen jó megoldás, amikor szavára figyelünk. Soha ne az emberi lehetőségek vagy képességek befolyásoljanak. Ne arra figyeljünk, milyen lehetőségek kínálkoznak, mert akkor elkeseredünk, elveszítjük a reménységet; nézzünk Istenre.
Jósáfát is megtapasztalta Isten segítségét, azt, hogy a királyi öltözetben való maradása ellenére is megmentette őt az Úr. Aháb ravaszul becsapta, úgy gondolta, majd Jósáfátot fogják megölni, hiszen a királyi kocsit, a királyi ruhában lévő személyt keresik majd az arámok. Ez így is volt, de Aháb nem számolt az élő Úrral. A bálványok kitörölték belőle Isten Lényét, azt, hogy Ő élő személy, és bármikor kész beavatkozni az események folyásába. Emberileg nem volt esélye Júda királyának, de Ő az Úrhoz kiáltott, és Ő megsegítette. Merjünk az utolsó pillanatban is kiáltani, amikor már senki nem segíthet, felragyog a kereszt, Isten megoldása.
Aháb azonban nem él a lehetőséggel, nem kiált Istenhez, hanem a maga erejére, emberei segítségére épít. Pedig számára is volna megoldás, de ehhez a bűnbánaton keresztül vezet az út. Ám ő erre nem hajlandó, szíve megkeményedett, nem látja bűneit, és nem ismeri fel Isten kegyelmét. Az Úr mindig közel van hozzánk, ma is keres, és mindent megtesz, hogy szava eljusson hozzánk. Ma is vezetni akar, azért szól az ige, de ezt nekem kell meglátnom, és engedni irányítani az életem. Mit ér az útmutatás, a tanács, ha nem hallgatunk rá. Hiába mutatják meg a jó irányt egy idegen városban, ha végül mégsem arra megyünk. Isten Jézusban mutatja az irányt, ezért szól így: Jöjj és kövess engem. Aki ezt komolyan veszi, célba ér.
Jézust már csupán néhány óra választja el a kereszttől, a szenvedéstől, és Ő szokása szerint az Olajfák hegyére megy (Lk 22,39-46). Ez a szokása, a legnehezebb pillanatokban is a csöndet keresi, mert abban szólal meg az Atya. Bár nekünk is ilyen szokásunk lenne. Ehelyett inkább odaülünk a tévé elé, vagy a számítógép elé, mindent megteszünk, hogy ne legyen csend se körülöttünk, se bennünk. Miért? Mert félünk a csöndtől, hisz az megszólalhat, Jézus ellenben kereste, mert vágyott a csöndben megszólaló Atyára.
Jézus elmondja, hogy nehéz helyzetekben mit tegyünk. Tanácsa: imádkozzatok. Tehát Ő nagy jelentőséget tulajdonít az imádságnak, gyakorolta is rendszeresen, de még a szenvedése előtt is, vészhelyzetben is az imádságot javasolja megoldásnak. Miért? Mert az ima összeköt azzal az Istennel, Akit már korábban megismertem, Akire figyeltem, és így az élet legnehezebb pillanatait is Vele élhetem meg. Isten jelenlétéből erő és békesség árad. Jézus feltöltődve néz szembe ellenségeivel és a kereszttel. Az imádságból merít erőt a halál felé vezető úton. Nekünk is azt tanácsolja, hogy vonuljunk félre, csendesedjünk el, és imádkozzunk. Ha így teszünk, még gyógyíthatatlan betegséggel küzdve is erőt és reménységet kapunk. Megláthatjuk, van Atyánk, Akihez tartozunk, és Akihez tartunk. A halál is Hozzá visz közel.
Az imádkozás nem követelőzés. Jézus nem a további életet lehetőségét követeli, nem kéri erőszakosan a meghalás elkerülését, hanem az Atya akaratának a megvalósulását. Atyám, ha akarod - milyen szépen szól Istenhez, még ebben a helyzetben is Atyának nevezi. Jó, ha én is így tudok szólni, ha nem keserűen beszélek, hanem Atyámnak szólítom, és azt kérem, az Ő akarata legyen meg. Ha akarod, ha Te akarod, akkor múljék el ez a pohár. Nem Jézus akarja elkerülni a halált, hanem azt kéri, ha van más megoldás, de ha nincs, Ő vállalja Isten akaratát. Kimondja, ne az én akaratom legyen meg. Mi mindig azt várjuk, legyen meg, amit akarunk. Legyen meg a gyógyulás, körülményeink változása, Jézus pedig kimondja, ne úgy legyen, ahogy én akarom. Ez a legnagyobb ima, lemondani saját akaratomról. Erre az képes, aki meggyőződött arról, hogy Isten akarata a legjobb a számára.
A gonosz azonban tudja, hogy az imádság komoly fegyver, általa képesekké válunk az önmagunk és a bűnök fölötti győzelemre, így közbeavatkozik. Nem enged imádkozni, elgyengíti a testet, és a tanítványok elalszanak. Gyakran fordul ehhez a megoldáshoz, fáradttá tesz, nem engedi, hogy az Úrra koncentráljunk, ám még ilyen helyzetben is Hozzá fordulhatunk. Ő erősíti meg fizikai állapotunkat is, és tesz képessé a kitartó imádságra. Ha elalszunk, se adjuk fel, fogjunk hozzá ismét. Erre bátorítja Jézus is a tanítványait, keljetek fel és imádkozzatok. Van, amikor fel kell állni vagy le kell borulni. A testhelyzet megváltoztatása is felfrissítheti a testet. Ha ez megtörténik, jobban tudunk az Úr jelenlétére hangolódni.



Szenvedésben engedelmes

Szenvedésben engedelmes,
kísértésben győzedelmes
Jézus Krisztus, légy kegyelmes.
Rám a bűn mint tenger árad,
kísértésnek tüze támad.
Nincs segítség, csak Tenálad.


Isten áldásával.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése