2021. október 23., szombat

Az Úr dicsősége

 

A

z Úr bemutatja a prófétának az új templomot (Ez 42,1-44,31). Látja az elrendezést, a kamrákat, az Úrhoz való közeledés helyeit. Itt a papok csendesedhetnek el, és készülhetnek a szolgálatra. Itt történik a be és kimosakodás, lelki értelemben. Ilyen elcsendesedést vár tőlünk is az Úr. Keressük meg azt a belső szobát, ahol a világ szennyéből kimosakodhatunk, és feltöltődhetünk Isten jelenlétével. Az igazi megtisztulás az Úrral való belső közösségben megy végbe. Ő az, Aki megtisztít, és feltölt igével, Lényével. És aki a belső szobában kap, az tud adni.

Az épületet Isten jelenléte teszi templommá. Ezékiel látja, hogy az új templom felé közeledik Isten dicsősége. Sőt az Úr dicsősége be is megy a házba, és betölti azt. A fogság előtt Isten dicsősége elhagyta a templomot, és a most az ígéret arról szól, hogy vissza fog térni. Isten jelenléte nélkül a legpompásabb épület sem jelent többet, mint bármely ház. Isten jelenléte nélkül nem több az életünk, mint másoké. Ő tesz mássá, Ő a plusz. Jézusban azért jött el, hogy ezt a többletet hozzátegye az életünkhöz. Azért jött, hogy bennünk éljen, azokban, akik Őt befogadják. Most már a testünk lehet a templom. Mindez azt hozza magával, hogy aki Krisztusban van, nem teszi tisztátalanná az Úr szent nevét. Jézus tanítványa úgy él, hogy testének temploma szent legyen, ne tegye tisztátalanná azt a helyet, ahol az Úr jelen van. Azonban bűnbánatra van szükségünk, mert a szentség nem mindig látszik. Meg kell vallanunk, sokszor tesszük tisztátlanná az Úr nevét.

Az ige önmagunkkal való szembenézésre késztet. Vajon milyen szívvel és élettel szolgáljuk az Urat? Mi az, amit megengedünk magunknak? És kit követünk? Ha belegondolunk, mennyi válás éés újraházasodás történik egyházon belül, ez vajon Istenről beszél? Ez az Ő akarata? A mai szakaszban azt látjuk, hogy a papok elbocsátott asszonyt nem vehetnek feleségül. Mi már a kegyelem korszakában élünk, és már nincsenek papok, de vannak elhívott szolgák, miről beszél az életünk? Milyenek a kapcsolataink? A házasságunk olyan, mint a világé, vagy van különbség? Ha nálunk is a válás és újraházasodás nagy számban jelen van, az azt mutatja, nem Isten akarata szerint éljük meg ezt a területet. Még kapunk lehetőséget a magunkba nézésre, a változtatásra.

A mi feladatunk is a tanítás. Isten gyermekeinek meg kell tanulni különbséget tenni a tiszta és tisztátalan között. Erre az képes, aki maga is különbséget tud tenni. A különbségtétel alapja Isten kijelentett igéje. Csakis az ige által tudjuk megmondani, mi a tiszta, és mi a tisztátalan. A tanítványok nem a világ mintája szerint hozzák meg döntésüket, hanem Isten igéje szerint.

Nehéz két fejezetet egybefoglalni, különösen ebből a levélből, mert olyan gazdag a tartalma, és üzenete (2Thessz 1,1-2,17). Beletekintve megláthatjuk, hogy a Szentírás üzenete nagyon mai, nagyon aktuális. Ebből is kitűnik, hogy nem az a szerzők fejtik itt ki gondolataikat, hanem az élő Isten beszél. Megszólítja azokat, akik még nem ismerik Őt. Bemutatkozik nekik, mert azt szeretné, ha rádöbbennének igazi rendeltetésükre. Mi is ez? Hogy megismerjük Istent, és szolgáljuk Őt. Akik pedig már az Ő gyermekeiként élnek felkészíti, segíti a földi életük jó megélésben. Hiszen a Jézus követője minden élethelyzetben tanítvány kell, hogy legyen. Ez viszont nem könnyű, mert a világ mindent megtesz, hogy megtévessze őket, és így eltávolítsa Uruktól. El akarja hitetni, hogy Isten nem tartja meg ígéreteit, és hogy ez a világ mindent képes megadni, amire szükségünk van. Amit a világ kínál az eszköz arra, hogy elcsábítson Istentől, és magához láncoljon.

Jézus el fog jönni, fontos alaptétel, és eljön az idő, amikor számon kéri, hogy nem hittünk az evangéliumnak. Az evangélium Isten megmentésünkről szóló projektje. Mindent megtett, hogy életünk legyen. De az emberek többsége, nem Őt fogadja el Megváltónak. Az ige rámutat, a gonosz el akarja élni, hogy az ember magát tartsa istennek. Olyan személyt küld, aki majd a legtöbb embernek megfelel. Sokakat megtéveszt, de végül meglátszódik valódi énje. Pál apostol felkészíti a gyülekezetet, erre az időre, szeretné, ha a hívők világosan látnák majd ezt az időszakot, és ennek megtévesztő személyét.

A bűn emberének mondja az apostol, de kívülről nagyon is megnyerőnek fog mutatkozni. Sokan benne látják majd életük megoldását, és a reményteljes jövőt. Megadja mindazt, amire vágynak az emberek. Jólétet, pénzt biztosít, sőt még a templom is megépülhet, és ezzel sokak szimpátiáját, és támogatását elnyeri. Az épületek javítása, kultuszhelyek létesítése sok embert megtéveszt. Ilyen dolgokkal népszerűvé lehet válni, támogatást lehet szerezni. Mert az emberek többsége nem nézi, mi van a másik ember szívében. Se kicsiben, se nagyban nem figyelünk erre.  Ez a személy beül majd Isten templomába, és istenként mutogatja magát. Beteljesedik, amit a gonosz a szívbe sugallt, olyanok lesztek, mint az Isten. A tudás, isteni szintre emel, súgja. Azonban ez megtévesztés. Az ember nem Isten, és nem is lesz az soha. A mi Urunk, az Úr Jézus Krisztus.

A gyülekezet szerepe, hogy élete bizonyságtételével ennek a gonosznak az eljövetelét és kiteljesedését megakadályozza. Isten Lelke által olyan munkát végez az egyház, ami még visszatartja a gonoszt. Mert akik megismerik Isten kegyelmét, találkoznak az Úr Jézussal, szabaddá lesznek, és életük már az ige világosságában telik Ez az új életet sokak bizonyságtételévé válik.

Az apostol azt kéri, legyünk állhatatosak, kitartóak hitben, az Úr követésében. Ne adjuk fel, Isten akaratát bármilyen időket élünk is.

 

 

Dicsőült helyeken

 

1. Dicsőült helyeken, mennyei paradicsomban, :/: Akik vigadoztok véghetetlen boldog-

ságban, Szent és ártatlan állapotban; Az Úrnak nevét énekszóban, Magasztaljátok vi -

gasságban.

2. Lássátok, ti dicső angyali lelkek az égben, :/: A fénylő mennyei testek roppant sere-

gében: Mint uralkodik dicsőségben Az Úr, és őtet felségében Imádjátok tiszta szentség-

ben!

3. Nap, hold, csillagos ég! Ti az Urat dicséritek, :/: Jóságát, hatalmát, bölcsességét hir-

detitek; Mert amely rendet ő tinéktek Kiszabott, az a ti törvénytek És ti annak híven en -

gedtek.

4. Felhők, égi vizek, harmat, hó, jég és záporok! :/: Villám, égi tüzek, dörgések és csat-

togások! Szélvész és csendes fuvallások! Színekkel ékes szivárványok! Mind az Úrnak

szolgái vagytok.

5. A földet kinyitó kies tavasz vidámsága, :/: A mindent érlelő nyári idő forrósága, A gyü-

mölcsös ősz gazdagsága, Sőt még a tél is bizonysága: Hogy nagy a teremtő jósága!

6. Tenger, föld, szigetek s a hegyek pompás szépsége, :/: Erdők és ligetek, folyóvizek

kiessége, Sík mezők, rétek ékessége, Vetések kellemetessége: Mind a teremtő dicső-

sége!

7. Fák, bokrok, csemeték, gyümölcsöket hozó kertek, :/: Pompás liliomok s minden virá-

gi szépségek, Színekkel kihímezett rétek, Apróbb és nagyobb növevények: A gondvise-

lést hirdessétek.

8. E földön lakozó minden állat boldogsága, :/: A szárnyon repdeső madaraknak vidám -

sága, A halak s férgek sokasága, Egyszóval az élők világa Mondja: mily nagy az Úr jó -

sága!

9. Bölcs Isten remeki! Kik az ő képei vagytok :/: És őtőle lehelt emberi lélekkel bírtok: Az

örökkévalót lássátok Munkáiban és imádjátok; Egy szívvel és szájjal mondjátok:

10. Dicséret, dicsőség, tisztesség és hálaadás, :/: A szentek Urának légyen örök ma-

gasztalás! Kiben soha nincs megváltozás, Vagy ígérettől elhanyatlás: Tőle fejünkre

szálljon áldás!

 

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése