2012. április 15., vasárnap

A hála oltára


M
ennyivel másabb most a kép, mint az első támadás idején. Most nem menekülés, fejvesztettség, hanem diadal látható (Józs 8,14-35). Miért ez a nagy változás? Mert rendbe jött a kapcsolatuk Istennel, eltávolították a közéjük állt vétket és most már az Úr áldását élvezték, megtapasztalták, hogy Istenük valóban kezükbe adja az ellenséget. Mi is megtapasztalhatjuk, hogy mennyire más lesz az életünk, amikor rendbe jövünk az Úrral, amikor eltávolítjuk a közénk került, a kapcsolatunkat megrontó vétket. Egymás között is így működnek a dolgok, amíg nem tárjuk fel és nem rendezzük a vétket, a hibát, a másik ellen elkövetett sérelmeket mindig zavarodottság és vereség lesz osztályrészünk. Amikor azonban őszintén feltárjuk a problémákat, tehát beszélünk róluk, majd meg is oldjuk őket, tehát változtatunk minden mássá lesz.
Azt is megfigyelhetjük, hogy Aj királya úgy gondolja ismét könnyűszerrel szétveri a támadókat, mert nem tudja, hogy Izráelnek élő Istene van, Aki tanácsolja népét, Aki döntött, és e döntés nyomán Izráel nyerni fog. Győzni fog Izráel mert saját örökségét foglalja vissza, hiszen ez a föld már Ábrahámnak és utódainak adatott. Isten mai gyermekei is győztes csapatban szerepelnek, mert ha nem is egy földdarabot ígért nekünk az Úr, de azt igen, hogy ha tanítványokká teszünk minden népet velünk lesz a világ végezetéig. De úgy élünk-e, mint Krisztus katonái, akikre a csodálatos győzelmi hír bízatott: Jézus él. Ma mintha az első Ajbeli csatában elfutó zsidó harcosokra hasonlítanánk. Már nem igazán merjük képviselni Isten szavát, nem úgy nézünk rá, mint életeket megváltoztató, gondolkodást átformáló erőre, hanem vereségre vagyunk beállítva.
Józsué mindent az akarata szerint cselekszik, és nem feledkezik meg az Úrról, tudja, hogy a győzelem Isten ajándéka. Ezért oltárt készít, a hála oltárát. Igen így működnek jól a dolgok, Isten végzi a részét, megadja a győzelmet, oltalmazza övéit, zsákmányt biztosít a számukra, tehát gazdasági növekedésben is részük lesz. A nép pedig szintén teszi a dolgát, az Úrban bízva hadba vonul, majd az Ebál hegyén oltárt épít és hálát ad. Ez a mi életünk haladásának is menetrendje. Engedjük Istent cselekedni, közben végezzük, amivel megbíz, majd a győzelmek után adjunk hálát, vagyis soha ne feledjük el, hogy bármit sikerült jól elvégeznünk az Isten ajándéka.
Jaj mondások sorozata következik, mert az Úr szeretete tiszta és így arra, ami rossz, ami nem egyezik Isten akaratával, arra soha nem mondja, hogy jó. A farizeusok értek rendje felborult, mert az ember tetteit, a számára fontosat, az aranyat és az áldozatot nagyobb jelentőségűnek tarja, mint az Úr jelenlétét demonstráló templomot, vagy az oltárt. Ezek, mind Istenre mutatnak, szeretetéről és kegyelméről tesznek bizonyságot. Mert a templom az hely, ahol meg ismerhetik az Urat, az oltár pedig, ahol a bűnökért való áldozatbemutatásra kerül, aminek következtében, átélhetik Isten kegyelmét.
Bizony mindezeket jó nekünk is komolyan venni, mert velünk is megtörténik, hogy egy szórólapon nagyobb betűvel van szedve az előadó neve, virító a titulusa, mint Isten neve, vagy az Úr Igéje. Adakozásokkor is milyen nagy jelentőséget tulajdonítunk nevünk elhangzásának. Pedig minden helyzetben az urat illeti a dicsőség.
Jézus nagyon keményen beszél korának vallási vezetőiről, bolondok és vakok, de vajon mit mond rólunk? Nem így lát minket is néha? De komolyan vesszük-e, amit az Úr mond és készek vagyunk-e korrigálni eddigi gyakorlatunkat.


Ó, hála az Úrnak

1.  
Ó, hála az Úrnak, zengjünk Neki hát,
Mert úgy szeretett, hogy id’adta Fiát,
A kínra, halálra küldötte el Őt,
Megnyitni a mennyet a bűnös előtt.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

2.  
Ó, teljes az üdv, amit ád ez a vér,
Ó, drága a kincs, amit Isten ígér.
Ha bánva bűnét, jön a leggonoszabb,
Az Úr neki még ma bocsánatot ad.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

3.  
Szent az, mit az Úr mond és szent, amit ad,
És szent öröm az, mely az Úrba’ vigad,
De még magasabb lesz az égi öröm,
Ha Jézus előtt vigadunk odafönn.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése