2012. április 17., kedd

Őszintén


I
zráel győztesen nyomul előre az Úrtól kapott földön (Józs 9,1-27).  Mindaz, amit az Úr tett értük az ott lakó népek tudomására jut. Vannak, akik félelmükben harcolnak és vannak, akik cselhez folyamodnak. De senki nem követi Ráháb példáját. Ők is megláthatnák, hogy Izráel Istene az Ő Teremtőjük is, és ezt felismerve ők is meghódolhatnának előtte. Ám ezek a népek, nem az élő Istent akarják megismerni és szolgálni, hanem valahogy megmenteni az életüket. Ma is ez a kérdés, mit akarok? Az urat őszintén megismerni és rábízni magam, vagy csak valahogy megúszni a kárhozatot, a földi élet nyomorúságait?
Az is világossá válik, hogy Isten népe ellensége mindenkor kész trükkhöz is folyamodni csakhogy megtévesszen minket. Az ördög soha nem nyíltan jön, ahogy a Gibeoniták sem, hanem világosság angyalává is változtatja magát, mert az a célja, hogy megtévesszen, és közénk furakodjon. A sátán nem mondott le rólam, mindent megtesz, hogy uralkodjon felettem.
Még Józsuét is sikerült megtéveszteni, úgyhogy ne gondoljuk, hogy minket eztán képtelen a sátán becsapni. Becsap, mégpedig legtöbbször saját szívünkön keresztül. Ahogyan Péterrel is elhitette, hogy Ő oszt soha nem lenne képes Jézust megtagadni. Mennyire más lett volna, ha Jézusnak hisz, és komolyan veszi, igen tőlem ez is kitelik, ezért Uram vigyázz rám.
Miért sikerült megtéveszteni Izraelt? Így olvassuk: „Az Úr tanácsát pedig nem kérték ki” (14). Nem fordultak az Úrhoz, mert meghatódtak azon, amit láttak és hallottak. A szegény és elcsigázott népen megesett a szívük, és nem gondoltak arra, hogy egyedül csak Isten ismeri a szíveket. Bizony mi tudunk alakoskodni, és ha csak arra figyelünk, amit a másik mutat számunkra, könnyen megtévedünk. Hiszen az ördög sem úgy jön, hogy messziről látni rajta, ő az ördög. Az ördög megnyerő stílusban, kiváló modorral, előzékenységgel fog felkeresni bennünket, ezért mindenkor kérjük ki Urunk tanácsát.
Amit még komolyan kell venni, az őszinteség. Legyen bármilyen nehéz, vagy kényes kérdés, amiről beszélni kell, de beszéljünk róla őszintén, mert csak az vezet igazi eredményre, csak ott lesz bizalom.
Továbbra is tükörbe kell néznünk, és bizony nem könnyű ez, mert a jézusi tükör a valóságot mutatja rólunk. Ő nem csap be és nem mutat szebb képet, mint ami valójában van. Azt mondja, hogy megtévesztjük magunkat és másokat, amikor csak a külsőre figyelünk, kívülről igaznak látszotok, és azt gondoljuk ez elég. Ha a látszat meg van, akkor minden rendben van. Gyakran mondják, a látszatra ügyelni kell, az Urat azonban a látszat nem elégeti meg. Ő azt nézi, ami belül a szívünkben van.
Sok időt töltünk, és nagy gondot fordítunk külsőnk tisztaságára, de megfeledkezünk belsőnk ugyanolyan igényes megtisztításáról. Legyünk igényesek a belsőnkkel, a szívünkkel szemben. Legyünk kényesek a tisztaságára és kérjük, Urunkat tisztítson ki minden gonoszt a szívünkből. Mert ha benne maradnak a gonosz dolgok kapcsolatainkra, egész életünkre kihatnak. Meditáljunk ma azon, mivel vagyok belül tele? Ha az Úr megláttatja tartalmaimat, merjem kérni, hogy ürítse ki a szívem edényét, hiszen új tartalmat csak üres edénybe lehet tölteni.


A mélyből kiáltok, Jézus

A mélyből kiáltok, Jézus,
A bűnöm verme, de mély!
Rám omlott az átok, Jézus,
Oly szörnyű, sötét az éj!
Ha nem jössz segélyre, Jézus,
Kialszik minden remény
És itt a vak éjbe’ Jézus,
A mélybe’ veszek el én!

Te mindent vállaltál, Jézus,
Kínt, szégyent ott fenn a fán,
És értem meghaltál, Jézus,
A véres, bús Golgotán.
Nagy üdvöt szereztél, Jézus,
S én hittel elfogadom,
A szívem cserébe, Jézus,
Tenéked odaadom.

Ó, Téged szeretni, Jézus,
A szívem boldog joga,
És Téged követni, Jézus,
Az élet célja maga.
Tevéled haladni, Jézus,
A mennyek felé menés,
És Nálad maradni, Jézus,
Az béke megpihenés.

A Lelked vígasztal, Jézus,
És Ő ad mindig erőt.
A lelkem magasztal, Jézus,
S megvall a világ előtt.
Örömmel megyek be, Jézus,
Tehozzád a mennybe fel,
S ott fenn az egekbe’ Jézus,
Te rólam vallást teszel.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése