2012. április 2., hétfő

Hittel


K
ánaán földjének határán látjuk Izráel népét (Józs 1,1-9), véget ért a negyven esztendeig tartó pusztai vándorlás, mert egyszer minden véget ér. Letelnek korszakok, végére érnek rendszerek, meghalnak a vezetők, de az Úr örökké él, hűsége körülveszi övéit. Negyven év után valami új kezdődik életükben olyan, ami még nem volt, hisz eddig pusztai nomádként éltek, most letelepednek. Erre azonban fel kell készülni, mert csak akkor lesz zökkenőmentes az átállás. A negyvenes mindig fordulatot, életváltozást jelent a Szentírásban, de az életben is látjuk, hogy a negyvenedik év körül változás áll be, erre azonban fel kell készülni, mert ha nem tesszük, szétrázódik az életünk.
Mózes halála után Józsuét bízza meg az Úr a nép vezetésével. Ő végig kísérte Mózest, tanult tőle, és látta, hogyan formálta őt az Úr. Az a feladata, hogy bevezesse a népet az Úrtól kijelölt földre. Eljött számára az idő, amikor át kell lépni a tanítvány szerepéből a mester szerepébe. Eddig ő figyelt Mózesre, most már őreá figyel a nép. Eljön az életünkben az idő, amikor tanítványból tanítókká kell válnunk. Ez több felelősséggel jár, de nem lehet örökké mások vezetésére hagyatkozni, hanem meg kell tanulni önállóan dönteni és cselekedni. Józsué számára eljött ez az idő.
Azonban Isten nem hagyja magára szolgáját, hanem ígéri, hogy vele lesz, úgy ahogy Mózessel is volt. Ez megerősítő Józsué számára, hiszen saját szemeivel látta, mit jelentett ez Mózes életében. Tehát Isten bedobja a mélyvízbe, de ott van mellette, nem hagyja magára.  Nem könnyű feladat az, amivel ezt az embert Isten megbízza, de az ígéretre állva, hittel indulhat neki. Ez a mi dolgunk is, Isten megmondja, mit tegyünk, de nekünk kell elindulni, cselekedni.
Segítséget is kap Józsué, az Igét, ami ott lesz a kezében, olvashatja, és általa erőt és útmutatást kap. Még receptet is kap, olvasd, gondolkodj arról éjjel és nappal. Gyakran nem tudjuk, miként győzzünk gondolataink, a kísértés, a csüggedés, a gonosz támadása felett, az Úr megmondja. A gondolkodásunkon sok múlik, nem mindegy, mit forgatok elmémben, azt tanácsolja, hogy az Igén gondolkodjunk állandóan. Igen, ha tudatosan felidézzük, amit reggel olvastunk, ha más részeket is átgondolunk, az Ige áthatja lényünket, távozik a rossz gondolat. Ha azonban az Igét félretesszük és a világ dolgain járnak gondolataink, üzletekben, különféle termékeken, filmeken, internetes oldalakon, más férfiakon és nőkön, akiket nem nekünk szánt az Úr, elbukunk. Győzni akkor tudunk, ha nem engedjük, hogy idegen és bűnös gondolatok gyökeret verjenek bennünk.
Légy erős és bátor; igen, bátorságra van szükségünk, hogy megmaradjunk mindenkor az Ige talaján. Jó azonban látni, hagy az igazán bátor ember, aki tud és mer nemet mondai a rosszra, és kész akár egyedül is Isten útján járni.
A betániai csöndből ismét Jeruzsálembe indul Jézus (Mt 21,18-22). A kereszt felé vezető út fontos állomása a csöndes Betánia, szükség van csöndre, az elmélyülésre, Istenre figyelésre. De számunkra is fontosak mindezek, akkor leszünk képesek a lelki és idegi megterheléseket is elhordozni, ha megtaláljuk a feltöltekezés helyét, ha csöndben vagyunk.
Jézus megéhezése és a terméketlen fügefa alkalom arra, hogy Izrált is terméketlenné nyilvánítsa. A fügefa Izráelt szimbolizálja, és Jézus úgy látja népét, nem hozott gyümölcsöt. Hiába keresi, nincs rajta termés. Vajon a mi életünkben talál e gyümölcsöt? Nagyon fontos kérdés ez, mert a terméketlen fa kiszáradásra ítéltetik. Talán pont azért olyan kiszáradt sokak élete, kapcsolata, mert nem Isten számára termik a gyümölcsöt, nem azt teszik, amire rendeltettek.
Az Úr ezt az eseményt felhasználja arra, hogy tanítványai szívére helyezze a hittel való imádság fontosságát. Ha merünk és tudunk hittel kérni, az megadatik. Jézus nagyon komoly ígéretet mond, mindazt megkapjátok, amit hittel kértek. Nagyon szélesre tárja népe előtt a lehetőségek kapuját. De élünk-e vele, hisszük-e, hogy Urunk általunk ma is nagy csodákra képes? Hisszük-e, hogy életek megszabadulhatnak a bűn, a szenvedélyek rabságából? Ha merjük hinni, és bízunk abban, Aki ezt megígérte, nagy dolgokat tapasztalhatunk. Láthatunk megtéréseket, kapcsolatok helyreállását, a gonosz visszahúzódását. Csak imádkoznunk kell, mégpedig hittel, nem kételkedvén.

 Hinni taníts, Uram, kérni taníts!


1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet, Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy, Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!
4.                   Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése