2012. április 11., szerda

Szeress teljes szívből!


J
ózsué és népe elfoglalta Jerikót, az ott található értékeket elkülönítették az Úr számára. Ezzel kifejezték, hogy ezt a győzelmet az Úrtól kapták, és nekik nem jár semmi a zsákmányból. Ők már megkapták a részüket, földet, ahol letelepedhetnek (Józs 6,22-27).  Józsué megóvja a népet a telhetetlenségtől, a rablási vágytól. Elégedjenek meg azzal, amit Uruktól kapnak. Aki ismeri az Urat és Övé az élete ma is meg tud elégedni. Viszont azt látjuk, hogy világunk pont a rablási vágyra épül. Az enyém legyen minden, nem számít, ha ennek következtében milliók nyomorognak, vagy halnak éhen. Ezt a fajta gondolkodást képviseli a sátán, és ezt akarja beültetni a szívünkbe, el akarja hitetni, hogy az egyén, vagyis te mindenkinél fontosabb vagy, mással ne törődj. Ezt vetette be Jézus ellen is. „Ezután felvitte az ördög, megmutatta neki egy szempillantás alatt a földkerekség minden országát,  és ezt mondta neki: Neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget, mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom. Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez. Jézus így válaszolt neki:Meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj”(Lk 4,5-8). Jézus azonban elutasította az ördög ajánlatát. Ő a mindenség Ura, de Ő ezzel nem él vissza, és nem akar mindent magának megszerezni. Ő inkább még arról is lemondott, ami után mindenki vágyik, amire szeretne eljutni. Nem volt fejét hol lehajtania, nem alapított családot.  Ő Istennek élt.
Fontos megemlíteni, hogy Józsué megemlékezik Ráhábról és családjáról.  A két kémet bízza meg a család megmenekítésével, akik el is mennek és kimenekítik az egész családot. Ebben a mozzanatban hangsúlyt kap a becsület, és a hála. Nemcsak elfogadták Ráháb segítségét, hanem gondoskodnak róla, amikor neki van szüksége segítségre. Így fejezik ki hálájukat. Ez nagyon lényeges, mert bizony megtörténik, hogy miután a másik ember segít rajtunk mi megfeledkezünk róla. Sőt nagyon gyakran Istennek felejtünk el hálát adni, azért, amit értünk tett. Még az Úr Jézus is megtapasztalta a hálátlanságot, miután tíz leprást megtisztított, de csak egy ment vissza hálát adni.
Milyen nehezen is nyílik meg az ember szeme és szíve, a farizeusok azon okoskodnak, hogy ők még nehezebb feladat elé állítsák Jézust. Egy törvénytudó elmegy és kérdést tesz fel Jézusnak (Mt 22,34-40). Eddig mindig azt hangsúlyoztuk, hogy jó ha kérdéseinkkel Jézushoz megyünk, azonban most azt is meg kell látni, nem mindegy milyen indíttatásból kérdezek, és van e hajlandóság bennem az Úr válaszát komolyan venni. Egy kicsit vizsgáztatás érzését is kelti ez a kérdés, és ez bizony szomorú. Mi akarjuk Jézust vizsgáztatni. Hiszen Ő igazán Ember volt, még Pilátus is ezt látta meg Benne: „Íme, az ember” (Jn 19,5)!
Jézus válaszában a szeretet kettős parancsát idézi, hangsúlyozva, hogy az a legfontosabb, ha Istent teljes lényünkből, teljes odaadással szeretjük. Ezzel rámutat, hogy az ember életének ez a helyes sorrendje. Ő legyen az életünkben az első helyen, ezt követően jöhet a felebarát, végül én.
Bizony mi inkább saját magunkat igyekszünk a középpontba helyezni. Azonban egyszer le kell szállnunk életünk trónjáról, amint Naámán is tette, amikor Isten megtisztította a leprából (2Kir 5,1-19).
Amikor Isten szeretete válik uralkodóvá a szívünkben, képesek leszünk embertársunkat is jól szeretni.
A hangsúly a teljesen van. Nem egy részét kéri a szívünknek, erőnknek, elménknek, hanem azt akarja, hogy az egészet szenteljük Neki. A világ pont megosztani akar, és erre hajlamos a szívünk is. Egy kicsit Istent is szeretjük, de szeretjük a világot és annak javait is.

Isten szívén megpihenve

1. Isten szívén megpihenve Forrjon szívünk egybe hát,
Hitünk karja úgy ölelje Édes Megváltónkat át!
Ő fejünk, mi néki tagja, Ő a fény, mi színei,
Mi cselédek, ő a gazda, Ő miénk, övéi mi.

2. Szeretetben összeforrva, Egy közös test tagjai,
Tudjuk egymásért harcolva, Ha kell, vérünk ontani.
Úgy szerette földi nyáját S halt meg értünk jó Urunk;
Fájna néki, látva minket, Hogy szeretni nem tudunk.

3. Nevelj minket egyességre, Mint Atyáddal egy te vagy,
Míg eggyé lesz benned végre Minden szív az ég alatt;
Míg Szentlelked tiszta fénye Lesz csak fényünk és napunk,
S a világ meglátja végre, Hogy tanítványid vagyunk.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése