2017. április 1., szombat

Utoljára a Fiát küldte



H
a Dávid nem is kérdezte az Urat, és úgy ment Gátba, de az Úr vele volt, és ebből a helyzetből is kisegítette (1Sám 22,1-23). Az Úr ott van életünk mögött akkor is, amikor mi nem látjuk, mert az övéit segíti az Úr. Ebből a történetből tanul Dávid, és most már figyeli Isten akaratát. Az a kérdése, mit akar tenni velem Isten. Ez jó kérdés, mindig magam számára kérdezzem, mert nem azt kell nekem tudni, mit akar az Úr másokkal, milyen terve van a barátommal, hanem az a lényeg: mi a terve velem? Dávid azzal is tisztában volt, hogy ezt meg lehet tudni, Isten kijelenti annak, aki kérdez, aki maga is meg akarja ezt tudni. Legyen kérdésed: mit akar tenni velem Isten?
Már akadtak, akik nem voltak elégedettek Saul uralkodásával, akiknek el kellett menekülniük otthonról, mert véleményüket vállalták. Felismerik Isten döntését, amikor még ezt senki nem látja, van néhány ember, aki előtt világossá válik. Így azután vállalják Dávidot és a bujdosó életmódot. Így kezdődik Dávid uralkodása. Gyakran csak a felfelé ívelő időszakot látjuk. Elindul a juhok mellől, és minden sikerül neki. Hőssé válik, a király lányát veszi feleségül, de mennyi minden húzódik meg ezen események mögött. 
Nem vezetett a trónra simán az út. Saul dühe elől menekülnie kellett, vagy maradt a puszta, a bujdosás. Megnősült ugyan, de felesége, Saul leánya nem vállalta vele a nehéz időszakot, a bujdosást. Gyakran csak egyoldalúan látjuk az életet, azt gondoljuk, csak emelkedés, siker, gazdagság. És ha nekünk ez nem így alakul, úgy véljük, szerencsétlenek vagyunk. De mi van a hirtelen jött siker mögött? Mennyi nyugtalanság, harc. Dávid azonban nem maga, hanem Isten jelenlétével, vezetésével élte meg ezt az időszakot. Nagyon hamar felismerte, hogy akkor van esélye, ha figyel Istenre. Az Úr vezet, figyelni kell Rá.
Isten Gád prófétát rendeli felkent királya mellé, általa tanácsolja őt. Olyan jó látni: amikor elakadunk, az Úr ad testvért, küld olyan személyt, aki ismeri az Urat, és aki által igei támogatást kaphatunk. Az Úr soha nem hagyja magára övéit. Bár meglátnánk ezt, és felismernénk azokat, akiket mellénk állított.
Saulban egyre jobban elhatalmasodik a hatalomféltés, a gyűlölet. Nem Istent keresi, hanem már csak az van a szívében, hogy megölje Dávidot. Szinte nem is tud másra gondolni. Pedig ebből az állapotból is van kiút. Az Úr ki tud belőle vezetni, Saul azonban nem keresi Őt.
Megjelenik Dóég is, aki bármire kész saját hatalma, anyagi gyarapodása érdekében. Besúgóvá lett, csak javítson az életén. Sőt, még az Úr papjaira is kezet emel. Senki nem meri megtenni, csak ő. Mert úgy gondolja, ez bátorság, ettől lesz valaki. Igen, lett, kegyetlen gyilkos. Sátán mindent kimosott belőle, már semmi sem szent előtte. És ez a sátán célja, mindent kimosni, embertelenné tenni. Hányszor a kegyetlen, brutális és erkölcstelen dolgokkal dicsekednek emberek. Szent dolgokból űznek tréfát. Isten nélkül nagyon mélyre süllyedünk. De tegyük azt is hozzá, hogy sokan ezt emelkedésnek látták, mert a társadalom erkölcsi érzéke is kificamodik.
Az Úr azonban kimenti az esztelen öldöklésből Ebjátárt. Csodálatos Isten hatalma, ő még ilyen veszedelemből is ki tud emelni. Saul minden indulata ellenére megmenti Ebjátárt. Ne féljünk a legnehezebb időkben, az életveszélyes helyzetekben, mert az Úr véghezviszi tervét. De ne féltsük életünket se, ne magunkat akarjuk menteni, hanem bízzuk rá magunkat az Úr életformáló kegyelmére, nekünk készített tervére. Ahimelek kezéből kihullt a szolgálat, de a fia, Ebjátár felveszi és továbbviszi. Az egyik befejezi ugyanabban a szituációban, a másiknak még van feladata. Ahimelek elvégezte, amit az Úr rábízott, a fia pedig elkezdi küldetését. Milyen más így látni az életünket, nem tragédiák sorozata, hanem Isten tervének megcselekvése, a kiszabott feladat elvégzése. Ha ez megvalósul, akkor beteljesedett lehet az életünk.
Isten szeretetét mutatja be a szőlőmunkások példázata (Mk 12,1-27). Szőlőt ültetett a gazda, minden élet- és szolgálati lehetőséget elkészített az Úr. Mindent megtett, hogy jól élhessünk, nekünk adta ezt a bolygót, ezen belül saját életünket is ajándékba adta. Így adta Izráel vezetőinek Isten a saját népét, törődésre, gondozásra, Mindent megtett értük. Az életünket azonban Isten a maga idejében számon kéri. Nem mindegy, hogyan élünk, még ha ma úgy is tűnik. Eljön a megmérettetés ideje. Amikor elküldte a gazda szolgáit, üres kézzel küldték el. Én hogyan küldöm el? Mit adok az Úrnak? Életem fiatal éveit, erőm teljét, vagy üres kézzel mehet, és majd esetleg a romokból juttatok Neki valamit? Ha mást nem, megkérem, hogy hozza helyre, amit elrontottam?
A gazdának volt még egy szeretett fia, őt is elküldte hozzájuk, mert úgy gondolta, őt meg fogják becsülni. De nem így történt. Megölték. Isten drága Fiát küldte el, de nem becsültük meg, hanem megöltük Őt. Ennél borzalmasabb tettet nem követhet el az ember. Ennek ellenére mégis tart még a kegyelem ideje. Még szabad bűnbánattal az Úrhoz folyamodni.
Az embernek az örökség kell, olyan döbbenetes ez. Csak az örökség, de Isten nem. Ezt látjuk azóta is, mindig valamilyen szinten az örökséget akarjuk, és az örökhagyó nem kell. Se az emberi örökhagyó, mert gond van vele, sem az Isten. Így azután az idősek mehetnek, ahová akarnak, csak hagyják ránk, amiért megdolgoztak. De mehet Isten is, hagyjon ránk mindent, a föld kincseit, értékeit. A példázat azt üzeni, Jézus nélkül elveszítjük örökségünket, az örök életet is.
Az utolsó esély a szeretett Fiú, ha befogadjuk Őt, Általa mi is Isten gyermekei lehetünk, és az atyai házban élhetünk. Ha elutasítjuk, továbbra is kiszolgáltatottakká válunk a gonosszal szemben. Isten azért küldte Fiát, hogy segítsen rajtunk, de ha nem fogadjuk el ezt a segítséget, magunkban maradunk. A mi erőnk azonban nem elég, tévúton járunk, és innen Jézus nélkül nincs visszaút.  Csakis Jézussal fordulhatunk vissza és haladhatunk jó irányba.
A farizeusok meglátták, hogy Jézus csakis Isten igazságához ragaszkodik. Az ige alá rendel mindent. Mi gyakran az igét rendeljük emberi vélemények alá. Jézus megmutatja, hogy lehet mindenben az ige világosságához ragaszkodni. Meglátták, hogy Jézus az igazsághoz ragaszkodik, de ők nem akarják ennek alávetni magukat, inkább eltávolítják Jézust.
Jézus rámutat: az egyetlen helyes döntés, ha visszaadjuk életünk irányítását Istennek. Ez azt jelenti, átengedem Neki a kormányt. Azonban ezek az emberek ezt nem akarták, inkább mindent kitaláltak, csak ne kelljen Istenre bízni magukat. Azonban Jézus a szadduceusoktól sem hatódik meg. Rámutat: tévelyegnek, mégpedig azért, mert nem ismerik az írásokat, sem Isten hatalmát. De vajon én ismerem az Írást? Olvasom, de ismerem is? Mert ezek az emberek is olvasták, de nem ismerték, mert nem benne keresték kérdésükre a választ. Mert aki keres, az talál. Nem mindegy, hol keresem a feleletet. Isten az igét adta, ha benne keresünk, jó választ fogunk találni.
A Szentírás ma hirdeti: Isten az élők Istene. De nemcsak a betű hirdeti ezt, hanem a személyes tapasztalat. A benne megszólaló életek bizonyságtétele is úgy állítja elénk az Urat, mint Aki élő valóság. És ha segítségül hívom, magam is megtapasztalhatom hatalmát. Ő nem a múlt, a régi idők történeteinek szereplője, hanem ma is élő és ható. Szavával életeket formál újjá. Hívd te is segítségül, és megtapasztalod hatalmát. De ne ajándékokat kérj Tőle, hanem szíved megtisztítását, bűneid bocsánatát, életed megváltoztatását. Ha így teszel, megtapasztalod Őt.


AZ ÚR JÓSÁGA, HOGY MÉG ÉLÜNK


Az Úr jósága, hogy még élünk a földön,
Mert az Ő irgalma soha véget nem ér:
Újjáéled reggelre, minden reggelre,
Nagy a Te hűséged, ó, Urunk,
Nagy a Te hűséged!


Isten áldásával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése