2017. július 16., vasárnap

A kereszt ereje



J
ób életére visszatekintve úgy látja, mindig figyelt az Úrra és a felebarátra (Jób 31,1-23). Minden tőle telhetőt megtett azért, hogy hitét élje is. A nagy parancsolat komolyan jellemezte őt. Anyagi lehetőségeivel nem élt vissza, úgy tekintett mindenre, mint Isten ajándékára. Ez fontos, az anyagi lehetőségeinket is az Úrtól kaptuk, mégpedig azért, hogy jól sáfárkodjunk vele. Ez azt jelenti, hogy ne csupán a magunk kedvére használjuk fel, hanem szolgáljuk azzal is Isten országát, az evangélium terjedését.
A Szentírás rámutat: nagy kísértés a kívánság, és ezt a világ a látásra építi fel. Jób szövetséget kötött a szemével, vagyis nem engedte, hogy a látnivalók határozzák meg. Ez is lényeges, nem mindegy, mire nézünk, mert a nézésen keresztül igyekszik a gonosz bűnre csábítani. Magunkban nincs erőnk kézben tartani, de az Úr segítségét kérhetjük. A szövetség arra utal, hogy Jób Istenhez fordul, mert  tisztában van azzal, hogy maga nem tud a látásán uralkodni, de Isten segít. Nem is az a gond, ha meglátunk valamit, hanem milyen indulattal nézzük, amit nézünk. Ha kívánság okáért tekintünk a másik nem képviselőjére, az bűn az Úr Jézus szerint. Ezért a szívünket kell megtisztítani. Nem mindegy, ki van a szívünkben. Ha én vagy az örökölt természetem, bajba kerülök, de ha Jézus uralja a szívemet, ezeket a csapdákat elkerülhetem.
A Szentírás azt javasolja, hogy nézzünk fel Jézusra, szemléljük mindig Őt, és gyönyörködjünk az Úrban. Azért jó erre a tanácsra figyelni, mert úgy folytatódik, „és megadja szíved kéréseit” (Zsolt 37,4)! Így kerülhetjük el a kívánság csapdáját. Szabad az Úrban gyönyörködni, és Rábízni szükségeinket. És Ő megadja, ami valóban kell. Nem nekem kell megszerezni, hanem kérhetem, mert Isten ajándékozó Úr.
Pál apostol határozottan állítja, hogy őt az Úr az evangélium hirdetésére küldte ki (1Kor 1,18-31). Ez az ő feladata, és ő mindent alá is rendel ennek. Tudja, hogy ez a legfontosabb, hiszen az ige hirdetésében életformáló erő van. Jó nekünk is látni, mi az Úrtól kapott feladatunk, mi az, amit ránk bízott, és mi az, amit nem.
Azt is tudnunk kell, hogy az egyház szolgálatának a középpontja, a legfontosabb feladata az örömhír, a győzelmi üzenet hirdetése. Ez bízatott ránk, és ezt nem lehet semmivel helyettesíteni. Pál felismerte, hogy sátán mindent megtesz, hogy a keresztyén üzenetet elerőtlenítse. Azt már nem tudja elérni, hogy ne legyen istentisztelet, ne hirdessék Jézust, de megpróbálja elgyengíteni az üzenetet. Hogyan teheti meg? Úgy, hogy az igehirdetést gyönyörű szónoklattá változtatja, kimarad a kereszt és a megtérésre hívó szó. Történelmi, kulturális tartalmakkal, szórakoztató elemekkel tölti meg. Ha kimarad a kereszt, a lényeg marad ki. Miért? Mert a kereszten győzte le az Úr a gonoszt, ott tett eleget bűneinkért.
Az apostol azt is világosan felismerte, hogy az emberi okosság nem visz Istenhez. Az ember és Isten között nagy szakadék van, és ezt sem a tudás, sem a technika, sem a vallásosság nem hidalja át. Tulajdonképpen reménytelen helyzetben vagyunk, de Isten megoldást talált. Mivel nem akarja, hogy elvesszünk, a keresztet állította bele a világba. Jézus keresztje az a híd, ami összeköti a mi világunkat Isten világával. Adjunk ezért hálát! Majd lépjünk is rá. Éljünk a lehetőséggel, és menjünk a kereszthez bűnbánattal.
A kereszt az Istentől küldött orvosság a világ minden bajára. Csak komolyan kellene venni. Az orvosság megvan, csak használni kell. Hit által fejti ki hatását Krisztus keresztje.
Jó látni Isten munkamódszerét. Nem a világ erőseit, legképzettebbjeit választja ki. Az Ő győztes csapata olyanokból áll, akikből senki nem nézné ki. Dávidról sem tudták elképzelni Góliát legyőzését. Azonban Isten látta, mi van a szívében, és tudta, mivel Őreá figyel, győzni fog. Ez azt üzeni, Isten téged is felhasználhat az evangélium terjesztésében. Ő azt nézi, ami a szívben van. Nem külső alapján, hanem belső tartalom, engedelmességre való készség alapján választ. 
Azokat választja, akik meghallják a hangját, és mindent maguk mögött hagyva követik Őt. A tanítványok is egyszerű emberek voltak, de odaszánták magukat, és az Úr nagy dolgokat végzett el általuk. Szánd oda magad, és az Úr nagy dolgokat fog elvégezni.


ÁLL A KRISZTUS SZENT KERESZTJE

1.  
Áll a Krisztus szent keresztje
Elmúlás és rom felett,
Krisztusban beteljesedve
Látom üdvösségemet.

2.  
Bánt a sok gond, űz a bánat,
Tört remény vagy félelem?
Ő nem hágy el, biztatást ad:
Békesség van énvelem.

3.  
Boldogságnak napja süt rám,
Jóság, fény jár utamon.
A keresztfa ragyogásán
Fényesebb lesz szép napom.

4.  
Áldássá lesz ott az átok,
Megbékéltet a kereszt;
El nem múló boldogságod,
Békességed ott keresd!

5.  
Áll a Krisztus szent keresztje
Elmúlás és rom felett,
Krisztusban beteljesedve
Látom üdvösségemet.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése