2017. július 17., hétfő

Csak Jézus



M
ély tartalmú vallomásban áll a Mindenható elé Jób (Jób 31,24-40). Olyan dolgokat mond el korábbi életéről, amit látva nagy alázattal kell kimondani: milyen messze is vagyok én tőle. Jóbot leírták a barátai, nagy bűnöst kreáltak belőle, de mit is mondanának rólunk?  Mert ha összevetjük életvitelünket az övével, nem mondható el rólunk ilyen sok pozitívum. Odafigyelt a környezetére, nem kihasználta a másik embert, hanem inkább segítette. Nem örültem gyűlölőm vesztének, ha baj érte. Micsoda mélységek ezek. Mi már az Úr Jézus tanítványának, újjászületett embernek mondjuk magunkat, mégis hányszor látni, amikor valaki örül a másik bajának. Jó végiggondolni, hogy valóban az Úr Jézus indulata van-e bennünk.
Nem szoktam vétkezni a számmal átkot kérve valakire. Bizony, krisztusi lelkülettel találkozunk itt. Hányszor vétkezünk a szánkkal, és Jób azt tudja mondani, nem vétkeztem általa. Uram, tisztítsd meg a szívemet és a számat. Azért lényeges a szívünkkel kezdeni, mert azt mondja a száj, ami a szívben van. Jób nem kért átkot senkire. Az Úr Jézus azt mondta követőinek a hegyen, hogy átok helyett mondjanak áldást, de vajon tesszük-e? Áldást mondok-e azokra, akik átkoznak, akik ellenem fordulnak? Az Úr a kereszten az Őt megfeszítőkért közbenjárt az Atyánál, azt kérte, bocsássa meg nekik tettüket, mert nem tudják, mit cselekszenek. Ha tudunk az ellenségünkért, a gonoszokért, az önzőkért imádkozni, megváltozhat az életünk.
Milyen határozottan mondja, hogy nem az aranyban, a vagyonban bízott. Pedig jól élt, és ennek ellenére nem a pénz hatalmában, hanem az élő Istenben bízott. Bizony, szégyenkezhetünk, mert ma a hívők és az egyház is nagyon függnek a pénztől. Úgy gondoljuk, pénz által lehet élet a gyülekezetekben. De nem így van, az élet Isten munkája nyomán jön létre, és ehhez nincs szükség nagy befektetésekre. Elég hirdetni a keresztről szóló evangéliumot, mert Isten ereje nem a pénzben, hanem az igében van.  Jób nem arra épített, mit tud ő elintézni a pénz által, nem a kapcsolatok vagy a csúszópénz által remélt dolgaiban megoldást, hanem az Úrtól kérte azt. A szerzés sem kötötte le, tudta, hogy szabad kérni az Atyától. Bennünket hatalmában tart a szerzés, minél több mindenünk legyen, pedig nem az a lényeg, hanem a bizalom. Bízhatok az ige kijelentésében, mennyei Atyám tudja, mire van szükségem, és gondoskodik is róla. Az én feladatom Isten országát és igazságát keresni. Igen, aki gyermek módján bízik az Úrban, az szabaddá válik a bálványoktól.
Jóbot nem tévesztette meg az égitestek látványa sem. Nem tekintett rájuk istenségként, és nem tőlük várta boldogságát, boldogulását. Mennyi bálvány bekéredzkedik az életünkbe. Jó magunkba nézni, és megkérdezni, nem kísért-e meg valamilyen modern bálvány. Nem figyelek-e okkult dolgokra? Sok minden népszerű ma, de egyedül az Úr kezében van biztonságban az életünk.
Pál apostol őszintén elmondja, hogyan is érkezett meg annak idején Korinthusba (1Kor 2,1-5), mire tette a hangsúlyt. Látjuk, hogy nem trükközött, nem használt semmilyen technikát, mert nem az volt a célja, hogy ő maga hasson rájuk. Ő az igét hirdette, az evangéliumról tett bizonyságot, és várta, hogyan fogadják majd. Nem a retorikára épített, hanem Isten Szentlelkének az erejére. Ne emberi hatás hozza hallgatóit a gyülekezetbe, hanem az Úr Krisztus, az új élet utáni vágy. Ne egy szónokot, hanem a Feltámadt Urat akarják követni.
Csak Jézus Krisztusról akart tudni közöttük, felvállalta Jézust, bármit mondanak és várnak. Miért? Mert ez a küldetése, erre tette fel az életét, miután maga is megtapasztalta, hogy Jézus az élet. Csak Jézusról akart tudni, semmi másról. Ez fontos, mert csak Őáltala kapunk békességet, egyedül Ő tud megszabadítani a bűn hatalma alól.
Csak Jézusról akar tudni, és ezt elhatározta. Azt jelenti ez, hogy nem engedett az elvárásoknak, nem szupersztárt, népszerű hőst vitt eléjük, hanem vállalta a kereszten meghaló Jézust. Mert nekünk nem sztárokra, hanem Megváltóra van szükségünk. Nem csupán arra, hogy valaki kisegítsen az élet nehéz helyzeteiből, hanem olyan személyre, aki elrendezi Istennel az életemet. Jézus azért halt meg a kereszten, hogy ott magára vegye bűneinket, kifizesse adósságunkat, és szabadok legyünk. Krisztusban lehetek szabad. Kiről tudok én a mindennapokban? Én is elhatároztam, hogy csak Jézusról tudok? Vállalom Őt mindenkor, és mindig Benne bízok, Tőle várom segítségem?
Pál célja, hogy a hit ne emberek bölcsességén nyugodjék, hanem Isten erején. Az emberi bölcsesség nem ér semmit. Ez nem tud megváltoztatni. Bár meglátnánk, hogy az emberi tevékenységek, képességek, kurzusok nem képesek a szívünket megújítani. Nem tudnak a velünk született bűntől megszabadítani. Egyetlen esélyünk Jézus. Az Ő ereje állít talpra, amikor elestünk. Ő szabadít meg megkötözöttségektől. Pál ezt személyesen megtapasztalta, és ezért épít rá. Amikor vállaljuk Jézust, a Lélek mindig bizonyítja bizonyságtételünket. Mert ma is ad újjászületést, szabadítást. Vannak olyan életek, amelyek megvallják: azért élek már másképpen, mert az Úr Jézust segítségül hívtam, és Ő új életet adott. Ő tesz képessé Isten akarata szerint élni, Neki szolgálni.


JÉZUS, TE ÉGI SZÉP


1.  
Jézus, Te égi szép tündöklő fényű név,
Legszentebb énnekem e föld ölén.
Benned van irgalom, erőd magasztalom,
Terólad zeng dalom, ragyogj felém!

2.  
Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj,
Míg Ő hord karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek, mit árt, ha Ő veled,
Töröld le könnyedet: Jézus szeret!

3.  
Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, mesterem, tetszésedet!
Vezérelj így magad, mutasd meg utadat,
Idegen tájakon jár gyermeked.

4.  
Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át a lelkem otthonát,
Világosságodat elérhetem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése