2018. április 20., péntek

Akit az Úr ajánl


H
atalmas imádságot mondott Salamon az Úr előtt, tele volt a szíve hálával, és ez túlcsordult, és mondta és mondta, ami benne volt (1Kir 8,54-66). Nagyszerű tartalom töltötte be a szívét - mi tölt be, mi árad belőlünk? Ilyen grandiózus dicsőítés hagyja el mindig a szánkat? Hömpölyög az Úrról való bizonyságtétel belőlünk?
Az ígéretek beteljesedéséért ad hálát a király. Azért, hogy nyugalmat adott nekik, vagyis békesség van a környező népekkel, és így eljöhetett az építés időszaka. Nagyon jól tudja, hogy ez nem az ő érdemük, nem is a kiváló politika eredménye, vagy a jó világpolitika összejátszása eredményezte, hanem Isten adta ezt az időszakot. Ő a történelem Ura, a népek Ura is. Úgy formálja az eseményeket, hogy népe bizonyságtételként szolgálhasson. Ő ad nyugalmat, és ez több, mint az a nyugalom, amit mi érünk el. Ez igazi békesség, amelyben nincs rettegés, hanem hálás élet van. Olyan nyugalom ez, mint amikor az Úr Jézus szavára lecsillapodott a vihar, megnyugodott a tenger háborgása. Nagy csendesség követte az Úr szavait, elmúlt a veszély. Ma is Ő ad nyugalmat, vigyük Elé nyugtalan szívünket, mert csak az Úrral való élő találkozásban nyugszik meg. Hozzuk lázongó, forrongó gondolatainkat is, az ige útmutatása alatt lenyugszanak, mert Isten szava ma is élet forrása.
Egyetlen szó sem veszett el azokból az ígéretekből, amelyeket megígért. Egyetlen szó sem veszik el az igéből, hanem beteljesedik, vagyis végbemegy, elvégzi küldetését. A világ elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el, mondta az Úr. Igen, amit Ő az igében kijelentett, az meg fog történni. Már eddig is sok minden megvalósult, és ami még hátravan, az is meg fog történni. Egy szó nem esik a földre, abból sem, amit személyesen kaptunk Tőle. Gondja van igéjére, és megcselekszi azt. Ez erőforrás, erre rá lehet állni, a világ egyetlen biztos pontja a Biblia. Ha megbízható útmutatást akarunk, építsünk a Szentírásra, nem véletlenül mondta az Úr Jézus, hogy olyan az ige, mint a kőszikla, aki arra épít, az maradandót alkot. Mert semmilyen vihar nem tudja elpusztítani. Az egyház is maradandó, mert a sziklára, az Úr Krisztusra épül. Viharok jönnek és mennek, de áll az egyház, és állni is fog. Helyi gyülekezetek megszűnhetnek, de Isten népe nem szűnik meg. A kicsiny nyáj mindig jelen lesz a földön.
Kérése is van Salamonnak, mégpedig az, hogy ne hagyja el őket az Úr, és ne vesse el őket magától. Hasonlít ez az első és személyes kérésére, amikor bölcs szívért esedezett. Mert minden kincsnél fontosabb az Úr jelenléte. Hiába nyerjük meg a világot, hiába van mindenünk, hiába élünk jólétben, ha nincs Istenünk, ha nem működik a kapcsolat. Ma pont ez a baj, mindenünk megvan, de nem ismerjük az élő Istent. Nem lehet más a mi imánk és vágyunk sem, mint, amit Salamon megfogalmazott: „Fordítsa oda magához szívünket.” Erre van ma is szükségünk. Kérjük, de úgy, hogy a saját szívünkért könyörögjünk. Fordítsd, Uram, magadhoz az én szívemet, ne legyen semmi fontosabb nekem ma sem, mint Te. Te vagy az Élet forrása.
Megragadta szívemet a nép öröme, jó volt az Úrral együtt lenni, átélni jelenlétét. Hiszen kétszer hét napot töltöttek együtt, és nem volt senkinek fontos semmi egyéb dolog. Két hét Istennel. Talán pont ez az ébredés, a megújulás alapja. Akkor várhatunk megéledésre, amikor ilyen vágy lesz a szívekben Isten után. Napokat és heteket tudunk eltölteni Vele együtt, amikor nem a magunk dolgára sietünk ébredés után, hanem az igéhez nyúlunk, elolvassuk a napi részt, és kérdezzük, mit mond az Úr, mi is az Ő akarata.
Azon is elgondolkodhatunk, milyen szívvel megyek tovább a csendességből? Vidám és örvendező szívvel hagyom-e el az istentiszteletet? Van-e bennem örvendezés, mert találkoztam az Úrral, és átéltem jóságát, és hálás vagyok, mert annyi jót tett velem?
Nagyszerű gondolattal zárja Pál a mai szakaszt (2Kor 10,12-18). Az a megbízható, akit az Úr ajánl. Ma szeretnek az emberek bejelentkezni egy-egy munkára, még szolgálatra is, mert úgy látják, ők rá a megfelelő emberek. Különösen, ha pénzzel is jár az a megbízatás. Azonban az ige elmondja, hogy Isten országában másképp mennek a dolgok. Isten maga választja ki az adott munkára a megfelelő embert. Már Izráel életében is lehetett látni, hogy mennyi baj származott abból, amikor nem Istent kérdezték, kit akar királynak, hanem valaki önként jelentkezett, maga akarta megszerezni. Isten mindig az általa elhívott személynek adja azt a munkát, amit szeretne elvégezni. Ismeri a szíveket, és annak tartalma szerint dönt. Olyan embert ajánl, aki szereti Őt, és engedelmeskedik Neki.
Az a megbízható, akit az Úr ajánl, tehát önreklámnak nincs helye Isten országában. Mert nem rólam szól az ország, hanem Őróla. Az eredmények is Róla beszélnek, mert Ő tesz alkalmassá a szolgálatra. Pál sok helyre elvitte az evangéliumot, de tudja, hogy olyan helyeken is van gyülekezet, ahová nem általa jutott el a jó hír. Ezeket nem tulajdonítja magának. Továbbra is viszi és hirdeti az evangéliumot. Ez a fő feladata, hirdetni az evangéliumot, mert általa ismerik meg az Urat, jutnak élő hitre. Azonban fontos Pál számára a hitben való növekedés is. Levele is ezt a célt szolgálja. Növekszik-e a hitem? Előrébb vagyok-e, mint ahogy a múlt héten voltam?
A jó hír nem állhat meg ott, ahol vagyunk, van rajtunk túl eső terület is, de továbbjut-e az ige? Az Úr Jézus is elment a túlsó partra, és ott meggyógyította a gadarait, majd otthagyta és általa beterítette azt a vidéket Isten országának jó hírével. Terítsük be evangéliummal környezetünket, tegyünk bizonyságot, ajánljuk a Szentírást olvasásra, vagy ajándékozzunk Bibliát.


NEM LÁTHAT BÁR E FÖLDI SZEM


1.  
Nem láthat bár e földi szem,
Jézus, Tiéd vagyok.
Bár arcod rejtve van nekem,
Mégis felém ragyog.

2.  
Fülem nem hallja hangodat,
Mégis beszélsz velem,
S boldogságot csupán az ad,
Ha szódat figyelem.

3.  
Képed betölti lelkemet,
Utam bármerre visz,
És mindenütt kezed vezet,
Ha azt nem látom is.

4.  
Kimondani mi vagy nekem,
Ó, nincsen arra szó,
Most hitből áll csak életem,
S mégis mindez való.

5.  
De majd a fátyol szétszakad,
Mely most még rejteget.
Színről színre látlak magad,
S fényedben élhetek.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése