2018. április 16., hétfő

Megerősít az Úr


S
alamon építi az országot, különös hangsúlyt helyez Jeruzsálemre, a fővárosra (1Kir 7,1-22). Itt épült a templom és a palota. A király az épületekben, azok nagyságában, a nemesfémek felhasználásban és halmozásában kívánta felmutatni Isten dicsőségét. A hatalmas építmények jelezték, hogy ennek a királynak gazdag és erős Istene van. De mintha túlhangsúlyozta volna ezeket Salamon, az Úr Jézus egészen egyszerűen élt, Lénye sugározta Isten jelenlétét, és a hozott energiát emberekbe, az ő gyógyulásukba fektette be.
Salamonnak fontos Isten, tudja, hogy az Ő népét kormányozza, ezért is építtette meg a templomot, és kért bölcsességet. De mindezek ellenére erőteljesen a politikai kapcsolatokra, a diplomácia fogásaira épített. Ezt támasztja alá a politikai házasság. Nem Isten népe közül választ feleséget, hanem szövetségre lép a fáraóval. Hívő hitetlennel ne legyen felemás igában, és ez is felemás iga, minden téren. Nem teljesen Istentől várja az oltalmat, hanem egy másik nagy birodalomtól várja azt.
Vizsgáljuk meg az életünket, hol vannak ilyen kiskapuk. Isten gyermeke vagyok, de bizonyos dolgokban emberektől várok segítséget és oltalmat? Olyan könnyen keresünk a világgal szövetséget, mintha nem igazán bíznánk az Úrban. Pedig Urunk azt mondta, hogy keressük először Isten országát és igazságát, vagyis ezek legyenek mindennél fontosabbak, az elsők, a többit pedig megadja majd Isten. Mindent várhatunk Tőle, nincs olyan életterület, amire ne figyelne oda, ahol ne tudna segíteni. Csak kövessük Őt felszabadultan, Isten dolgaira koncentrálva, mert ha az Ő harcosai vagyunk, akkor ne keveredjünk bele a világ dolgaiba, hanem igyekezzünk az Úrnak tetszeni. 
Az oszlopok elkészültük után az Úrra mutató nevet kapnak. Ha valaki kiejti ezeket a neveket, reménnyel lesz teli. „Megerősít az Úr”, üzeni a baloldali oszlop. Ne csüggedj, mert Istenhez jöhetsz. Kimerültél, fáradt vagy és csüggedt? Gyere, Ő meg akar erősíteni. Jöjj Hozzá, mert a Vele való élő kapcsolat tölt fel. Az erő a naponkénti kapcsolatból származik. Ha időt szánsz rá, és már reggel a közelébe igyekszel, az ige fog feltölteni. Így azután újult lelki erővel léphetsz ki házad kapuján. Az Úr Jézus is magához hívogatta a megfáradtakat, és nem véletlenül tette, Nála pihenhetnek meg, és Tőle kapnak új erőt, illetve új hozzáállást az élethez. Talán azért fáradnak meg, mert egyedül küszködnek, van vallásuk, de nincs személyes Megváltójuk, nincs élő kapcsolat. Az iga felvétele erre utalhat.
A másik név jelentése: „az Úrnál van az erő”, ez már a vezetők és az ország lakossága felé szól, ne bízzatok másban, Istennél van az erő. Tehát nem a fegyverek, a hadsereg, és nem más népekkel való szövetség jelenti a békét és biztonságot, hanem az élő hit. Isten hatalma veszi  körül népét. Ne a fegyverekben, ne a politikában, hanem egyedül az Úrban bízz. Mennyi nagyszerű történet tesz bizonyságot Isten csodálatos beavatkozásáról, amikor úgy tűnt, eltűnik Izráel népe, összeroppannak a filiszteusok nyomása alatt. Az Úr megszabadította népét a túlerővel szemben. Gedeon maroknyi, háromszáz fős csapata átélte, hogy itt Isten cselekedett. Ilyen kevés embernek önmagában esélye sem volt, de Isten a lehetetlenségek, az esélytelen helyzetek Ura. Ne add fel, csak nézz Rá, és ha úgy tűnik, nincs esély, kérd Őt, és majd meglátod, hogyan szabadít meg.
Pál örömmel számol be Isten szíveket átformáló hatalmáról (2Kor 8,1-15). Makedónia hitre jutott emberei másképp állnak az élethez, a pénzügyekhez, mint korábban. Most nem azon sopánkodnak, milyen kevés pénzünk van, nem tudunk belőle kijönni, hanem örülnek, mert a próbák között is megtapasztalják Isten munkáját. Az Úr jelen van nyomorúságaink közepette is. Nem lettek gazdagok, nem múlt el minden problémájuk, de Krisztussal a szívükben másképp gondolkodnak és élnek. Már nem az anyagiakra koncentrálnak, nem gyűjteni akarnak, hanem azt kérdezik, mit adhatnak az Úrnak? Mivel szolgálhatnak, segíthetnek más testvéreknek?
Mi ezeknek az embereknek a titka? Krisztus, Neki adták magukat. Megtapasztalták gazdagságát, és megrendítette őket, hogy Jézus értük szegénnyé lett. Nagyon fontos üzenet ez. Az Úr Jézus a menny gazdagságát, dicsőségét hagyta értünk oda. Az emberi világban pedig a lehető legmélyebbre érkezett. Nem a gazdagok, politikusok családjába született, nem luxuskörülmények közé érkezett. Nem kapott különleges bánásmódot, hanem mindenek szolgájává vált.
Őáltala lehetünk gazdaggá, de ez nem anyagiakban, hanem belső tartalomban nyilvánul meg.  Felismerik, hogy a másik is ember, és Krisztusban testvér, még a rabszolga is. Ahol ezt meglátták, ott megnyílt a szív és a pénztárca is. Az adakozás nem kötelező, hanem belső indíttatásból fakad, és nem kényszeres cselekedet. Nem úgy kell adni, hogy le ne maradjak, hanem úgy, amint tudok. Aszerint adjanak, kéri Pál, amijük van, tehát nem kell azért nyomorúságba jutni, hogy a másiknak könnyebb legyen. Aki szereti az Urat, az magától fog adni annak, akinek nincs semmije, de ez nem azt jelenti, hogy közben önmaga koldussá váljon.



ADJ ÚJ ERŐT, URUNK


1.  
Adj új erőt, Urunk, ó, nyújtsd ki szent kezed,
Igéddel ébressz holtakat, szívünkbe’ gyújts tüzet!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!

2.  
Adj új erőt, Urunk, az álmot űzzed el,
Mécsünknek pislogó tüzét Lelked gerjessze fel!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!

3.  
Adj új erőt, Urunk, gyógyírt vár a beteg,
Éhségünk, szomjunk csillapítsd, töltsd ránk Szentlelkedet!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!

4.  
Adj új erőt, Urunk, egész világ előtt,
Hogy megjelentsük szent Neved, s legyen Tiéd a föld!
Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,
Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése