2018. április 21., szombat

Az Úr meghallgat


A
 munkálatok befejezését követően másodszor is megjelent az Úr Salamonnak (1Kir 9,1-28). Ezzel világossá teszi a nép számára elhívásukat. Ők minden kétséget kizáróan Isten népe, Aki törődik velük, vezeti őket mindennap. Isten megjelenése erősíti a királyt is, az Úr elfogadja őt, és továbbra is odafigyel rá. Megjelenésekor az Úr beszélt Salamonnal, mert Ő élő, beszélő Isten. Neki van szava gyermekeihez, ezért is választ ki, mert élő kapcsolatban akar lenni. Ő nem dísz akar lenni az életünkben, nem is hibaelhárító vagy gyorsmentő, hanem Atyánk, Akivel napi kapcsolatban vagyunk. Kapcsolatra teremtett minket, így arra vágyik, hogy keressük, Vele legyünk, beszélgessünk Vele.
Az Úr első szavai: meghallgattam imádságodat és könyörgésedet, vagyis maga jelenti ki nekünk, hogy Ő meghallgatja az imádságunkat. Igen, meghallgatja, komolyan veszi, amit mondunk, de ez nem jelenti azt, hogy minden kívánságunkat teljesíti is. Fontos: milyen is az imádságunk? Az ige szerint a töredelmes, a bűnbánó szívet szereti az Úr. A bűnbánatból fakadó imádságot meghallgatja, aki azért jön, mert látja, hogy vétkezett az Úr ellen, és ezt megbánta, és szeretne új életet kezdeni, az bizonyos lehet a meghallgattatásban. Meghallgatja az egyházért, az Úr ügyéért mondott buzgó könyörgéseket is. Itt nem a jövőre vonatkozik Isten felelete, hanem már meghallgatta mindazt, amit Elé tárt. Még szánkon sincs a szó, Ő már tudja mindazt, amit mondani akarunk. Odafigyel övéi életére.
Isten ígéri, hogy megszenteli a templomot, és azt is, hogy ott lesz a szeme és a szíve. Vagyis valóságosan jelen lesz. Istent nem kell és nem is lehet kiábrázolni, de nincs is rá szüksége, mert Ő maga van jelen népe között. Látja életüket, szívén viseli sorsukat. Szeme és a szíve jelen lesz, és jó ezt olvasni, teljes szívvel részt vesz az életünkben. Nemcsak tőlünk kéri, hogy teljes szívvel szeressük Őt, hanem Ő maga is teljes szívvel szeret, és odafigyel mindarra, ami a népével történik. Isten szeret, és ha ebben elbizonytalanodnánk, elég feltekinteni a keresztre, ott bizonyossággá válik: így szeret az Úr.
De az is fontos, hogy Isten elvárja, hogy Salamon is tiszta szívvel szeresse Őt, és tegye, amit megparancsol, legyen engedelmes. Mert csak úgy működik jól a kapcsolat, ha engedelmesek lesznek. Ez próbaköve lesz Izráel népének, mindig a hűtlenségük okozza a problémákat, és még ilyenkor is Isten hűségét élik át. Figyelmezteti és bűnteti őket, de nem mond le róluk. Még a fogságba is utánuk megy, és majd visszahozza őket erre a földre. A mai napig láthatjuk Isten népe iránti hűségét. Újra visszavitte őket földjükre. Nem mond le az Úr rólunk sem, hűtlenségünk idején is keres, zörget és várja, hogy meghalljuk hangját és beengedjük Őt az életünkbe.
Azonban ha elhagyják Őt és más istenekhez ragaszkodnak, nem segít rajtuk az épület sem. A csodálatos templom sem menti meg őket, sőt, még az is el fog pusztulni. Mint ahogy többször is elpusztult. Ha nem vesszük komolyan Istent, ha csak szokássá silányítjuk hitünket, annak meglesz a következménye. Ma is szól a figyelmeztetés, ha a só elveszti ízét, semmire se jó, kidobják az emberek. Bizony, egyre erőteljesebben veszítjük ízünket. Az Úr könyörüljön rajtunk!
Pál apostol írásait a féltő szeretet motiválja (2Kor 11,1-15). Nem keménykedni akr, hanem félti őket, Isten féltő szeretetével. Ez azt jelenti, hogy Isten nem azért fektetett belénk áldozatot, erőt, ontja ránk szeretetét, hogy azután elkallódjunk, hanem azt akarja, hogy célba érjünk. Mindezt azért kell leírnia, megvallania, mert a gonosz megpróbálja a tanítványokat elszakítani Krisztustól. Mindent megtesz, hogy ne az Úrra figyeljünk, ne Ő legyen az első az életünkben. A "csakugyan azt mondta Isten?" ma is működik. Ma is gyakran így kezdi, kétségbe vonja, amit Isten mondott. Csakugyan azt mondta, ne vedd komolyan, nem úgy kell azt érteni.
Az egyház Krisztus menyasszonya, akik hitre jutottak, azok a Krisztuséi. És Pál arra ügyel, hogy tiszták és szeplőtelenek maradjunk. Tudja, hogy a menyasszonyért sátán is bejelentkezett, el akarja csábítani a Vőlegénytől. Sátán fő trükkje, hogy elméletivé teszi a hitet. Higgyük a tanításokat, de ne legyünk hűek és engedelmesek az Úrnak. Ne úgy éljünk, ahogyan Ő élt és bemutatta nekünk. Pedig a lényeg a krisztusi életforma. 
A problémát az okozza, hogy mindenféle hamis, más Krisztust hirdető személyeket eltűrnek. Nem ragaszkodnak szilárdan ahhoz, amit az apostol tanított nekik. Mintha ma is ezt látnánk, sokan sokféle tanítást hallgatnak, és általa zavarossá válik a gondolkodás és a hit, nem az igéhez ragaszkodnak, már nem az Úr a fontos, hanem a különféle tanítók és tanítások. A korinthusiaknak és nekünk is olyan felnőtt hitben kell járnunk, ami által világossá válik, hogy ki mit tanít, és meg tudjuk különböztetni az igazat a hamistól. Ez nagyon fontos, mert sátán a világosság angyalának adja ki magát, így csak azok képesek leleplezni, akik személyes kapcsolatban vannak az Úrral, és ismerik az Ő hangját. Mert más a hangja az Úr Jézusnak, és más a sátánnak. Felvehet angyalkülsőt, de a hangja mindig sátáni marad.
Pál nemcsak hirdette az evangéliumot, hanem élte. Élete, magatartása is Krisztusról beszélt. Nem a pénz volt szolgálata középpontjában, hanem Krisztus és az elveszett ember. Ingyen hirdette az evangéliumot, mert csak az volt a lényeg, hogy megmentsen némelyeket. A megmentés pedig az evangélium meghallása által megy végbe. Hirdessük életünkkel is a drága jó hírt, éljünk kegyelemből, és támaszkodjunk mindig az Úrra.


"Imádkozzatok és buzgón kérjetek!"


1. "Imádkozzatok és buzgón kérjetek!" Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta
szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.

2. „Keressetek buzgón és megtaláltok!” - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt
ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!

3. „Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!” - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg
az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése