2018. április 15., vasárnap

Ő nem hagy el!


N
égyszáznyolcvan év telt el Kánaán földjén úgy, hogy nem volt templom (1Kir 6,1-37). A pusztából hozott sátor volt a szent hely, és megfelelt. Isten nem akart kőből készült házat, mert nem az építményen van a hangsúly, hiszen Őt semmilyen épület be nem fogadhatja. Ő a szívünkben akar lakni, és testünket teszi templomává.
Épületeket mi akarunk, nekünk van rá szükségünk, de Isten elsősorban nem ezt akar, hanem az életünket kéri. Neki az a fontos, hogy élő kapcsolatban legyen velünk. És ha épületet készítünk, az Róla szóljon, az valóban olyan hely legyen, ahol megtapasztaljuk a Vele való áldott  találkozást. Az épületnek imádság házává kell válni, rendelővé, ahol az Úr Jézus a főorvos, mi pedig vagyunk a páciensek. A templomnak életünk gyógyulását, az Úrral való kapcsolat helyreállását kell szolgálnia.
Isten szól az építkezés alatt, mintegy elmondja erről az egészről a véleményét, a templom nem elég, az épület nem ment meg, nem lehet épülettel helyettesíteni az engedelmességet. A ha pont ezt fejezi ki, nem elég a vallás, Isten azt akarja, hogy a rendelkezései szerint éljünk. Tehát az életünket igazítsuk az Ő akaratához. Így megtudjuk, hogy többről van szó, mint vallásról: életformáról. Isten az élet használati utasítását adta a kezünkbe a Szentírás által. Benne azt mondja el, ami segít, ami megmutatja, hogyan tudunk kedve szerint élni. Érdemes komolyan venni, amit mond, mert Ő ért igazán az élethez.
Aki figyel a beszédére, az megtapasztalja Isten hűségét. Rá figyelő népét nem hagyja el. Igen, Ő sosem hagy el. Ez nem Isten stílusa. Tanítványai elfutottak, amikor elfogták az Urat. Péter megtagadta, Júdás elárulta Őt, de Ő hű maradt, és ma is hű marad, mert magát meg nem tagadhatja.
Pál könnyhullatással írt levele elérte célját (2Kor 7,8-16). Eredményes lett, mert a gyülekezet megtérésre szomorodott meg. Vagyis rádöbbent bűneire, és nem azt mondta, hogy nincs probléma, hanem kész a bűnbánatra és a változtatásra. Az Isten szerinti szomorúság azt jelenti, elfogadom, amit az Úr mond, és aszerint alakítom a dolgaim, ahogyan mondja. Az igéhez igazodok. A tékozló fiú Isten szerint szomorodott meg, élete roncsai fölött rádöbbent arra, hogy azért jutott ide, mert elment otthonról. Egyben meglátta, hogy van esély az életre, és ez nem más, mint az atyai ház. Haza kell menni. A megtérés pont ezt jelenti, rádöbbenek arra, hogy Isten nélkül élve elveszek, de haza lehet menni, és ezt megteszem. A megtérés visszafordulás, másképp élek és gondolkodom, mint eddig. Most már az Atya szavához tartom magam.
Pál szívében öröm van, mert látja, hogy a korinthusiak elfogadták, amit írt nekik. Meglátták, hogy Pálra hallgatni kell, mert ő az Úr követe. Jó, ha mi is felismerjük, hogy az igére hallgatni kell, sőt, érdemes hallgatni rá. A gyülekezeti élet rendeződése örömöt jelent az apostolnak. Isten gyermekei mindig az életek, a kapcsolatok rendeződésének örülnek. Annak, amikor rendbejövünk Istennel, majd egymással is. Ez a rendeződés az Úr Jézus által megy végbe.
A Titusz által érkezett jó hír is örömöt okozott Pálnak. Nem a konfliktusokat kereste, hanem azok rendezését. Akkor örült, amikor az evangélium ereje érvényesült. Pál bízott bennük, amikor elküldte levelét. Bízott abban, hogy maguk megoldják a problémát és elrendezik az ügyet. Ez is jelzi majd, hogy felnőtt keresztyének. Pál örül, hogy bízhat bennük. Jó, amikor bízni tud abban, hogy a gyülekezet önmaga megoldja problémáit. És fontos, hogy az apostol ebbe az irányba tereli a korinthusiakat. 


JÁROM A JÉZUS LÁBNYOMÁT

Járom a Jézus lábnyomát mind a sírig én,
Az égi Jeruzsálemből árad rám a fény.
Bár vihar dúl, nem sötétül el fenn az égi jel,
Felnézek hittel Jézusra: Ő sosem hagy el.

R.: Jézus hű barát, drága jó barát,
Gyermekeinknek hordja bánatát.
Bár vihar dúl ...

Nem vétem már el szem elől Jézus lábnyomát,
Nem térek ki a cél elől mellék útra át.
Szent igéje mindig bennem él: buzdít és vezet
Megmentett életem szolgál: hisz remél, szeret.

Mennyben ér véget nemsoká ez a keskeny út,
Meglátom Jézust trónusán, mint dicső fiút.
Dicsfénye betölti lelkem, s ez elég,
Örökre Ő marad nekem a Kezdet és a Vég.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése