2015. január 7., szerda

Az aratás öröme

A
 mai rész megerősíti számunkra, hogy a bölcsesség Isten félelmével kezdődik (Péld 9,1-18). Tehát igazi bölcsesség ott található, ahol van élő hit.  Így azután azt is megláthatjuk, hogy a bölcsesség nem egyenlő a tudással, a magas képesítés meglétével. A bölcsesség Isten megismeréséből fakad, az Ő ajándéka. Az az ember nem nevezhető bölcsnek, aki kihagyja Istent az életéből, aki nem számol Vele.
Isten teremtette meg a világot, és Ő formált minket már anyánk méhében, így célja van életünkkel. Terve van velem. Ezt a tervet azonban csak a Vele való élő kapcsolat által ismerhetem meg. Aki kihagyja Istent, Aki nem borul le Előtte, az ezt a tervet sem tudja megismerni. Mert életünk tervezete Isten igéjéből bomlik ki előttünk. Minél jobban megismerjük Őt, annál értékesebbé válik az életünk is. Hiszen Isten számára sokba, Fia életébe kerültünk. Önmegbecsülésünket is erősíti Isten megismerése. Rádöbbenünk, hogy kincs a mi életünk is, és ezzel a kinccsel nem lehet akárhogy bánni. Nem mindegy, mire használom fel az Istentől kapott lehetőséget, mert az életünk célja az Ő dicsőítése.
Isten mindent megtesz azért, hogy Őt megismerjük. Bölcsessége senki elől nincs elzárva. Jézusban pedig egészen megközelíthetővé vált. Általa és a tanítványok, majd az egyház által az egész világra kiterjedően hívogat. Halljuk meg hívását, és vegyük komolyan tanítását. Aki figyel Isten bölcsességére, az nem téved el, az minőségi életet tud élni. Bölcsesség nélkül rossz irányba haladunk, mert vannak más hangok is. Nemcsak az Úr hívogat, hanem jelen van a gonosz is, aki gyakran jónak tünteti fel a rosszat. Valóban csak az Úrra való figyelés közben, a Lélek vezetése által ismerjük fel, mi a helyes. Könnyen megtévedhetünk, hiszen a világ útján, a széles úton nagyon sokan járnak, és mivel rengeteg ember halad egy irányba, úgy gondoljuk, az a jó út. Azonban ne feledjük, hogy Isten népe kicsiny nyáj, de ez a nyáj a jó Pásztort követi, Ő pedig hűs vizekre és friss legelőre, örök élet felé terelgeti nyáját. A Pásztor ma is előttünk jár, hallgassunk az Ő hangjára, és ne engedjünk a csábító, idegen hangoknak.
Az asszony bizonyságtételére megmozdult az egész város (Jn 4,31-38). Az emberek hosszú sorokban hömpölyögnek Jézus felé. Nem egy sztárvendég, egy közéleti szereplő, hanem az élő víz vonzza őket. Nem is csak kíváncsiságból mennek, hanem azért, mert vágynak erre a vízre, szeretnének ők is megújulni, hiszen ez a víz eltörli a bűnt, megtisztítja a szívet, és így igazán felüdít. Mert milyen felüdülés, amikor megmosakodhatunk, amikor végre hűs vizet ihatunk, Még üdítőbben hat ránk, amikor mindez a szívünkben megy végbe, ettől egész életünk megújul. Mert nem elég testünket karbantartani, a lelkünket is ápolni kell. Ezt hanyagolták el eddig a samáriaiak, de most élnek a lehetőséggel.
A tanítványok még nem ismerik igazán Jézust, és ezért kissé sértve is érzik magukat. Elmentek a városba, bevásároltak, és Jézus nem értékeli, nem becsüli fáradozásukat, és nem ül le velük enni. Nem látják meg az idők jeleit, nem veszik észre, hogy eljött az aratás ideje, és az most mindennél fontosabb. Ehhez minden erőt és időt mozgósítani kell. Samária megérett az aratásra, mert az Úr így tekint a mások által megvetett, lenézett népre. Ők is Isten búzaföldjei, ők is fontosak az Úr számára. Annyira fontosak, hogy a tanítványokról és az étkezésről is megfeledkezik. Vajon fontos-e ennyire számunkra is az Úr aratása? Egy lélek megmentése többet jelent-e saját ügyeinknél, kényelmünknél?
Jézus eledele az Atya akaratának megcselekvése, Isten munkájának elvégzése. Itt meg kell látnunk, hogy nem általában a munka mindennél előbbre helyezéséről van szó. Jézus az Atya munkájának elvégzéséről beszél. Ez pedig az ember, a bűnös ember megmentése. Itt is emberekkel foglalkozik, nem saját munkáját végzi, nem még több termelésre törekszik, még nagyobb bevételre, hanem azért munkálkodik, hogy Sikár városa is megismerje Isten szeretetét, befogadja az evangéliumot. Sikár városa most az Élettel találkozik. Nincs fontosabb és sürgetőbb munka ennél. Nincs előrébb való feladat, mint új élethez segíteni a megrekedt, a bűn útján járó embereket.
Szabad azt is végiggondolni, hogy a zsidók által elkerült vidék megmozdul. A megvetett emberek meghallják az Úr szavát, és tódulnak Hozzá. Ébredés van Samáriában. Ilyen megmozdulás zsidó településeken nem volt.
Kérjük Urunkat, adjon ilyen megmozdulást ma is. Végezze el, hogy minél többen elinduljanak az élő víz forrásához. Hiszen ma sem jobb és másabb az életünk. A forrás itt van, bár mintha hagynánk begazosodni, nem mindig lehet látni, mert a bűneink, engedetlenségünk, önmagunk imádata eltakarja. Tisztítsuk meg a környékét, és hívogassunk az élő vízhez.
Az Úr rámutat, hogy előttünk is hirdették az igét, hullt a drága mag, és ha van eredmény, ha van aratás, az az előttünk járók fáradozását, hűségét dicséri. Mi az ő munkájukba állhatunk be. Talán hosszú évek hűséges munkáját arathatjuk mi. Ne feledkezzünk el a vetőkről, köszönjük meg őket az Úrnak.
Ennek a munkának, tehát az aratásnak a jutalma nem emberi elismerés, hanem az, hogy az örök életre gyűjthetjük be a termést. A legnagyobb öröm ma is, amikor új éltre jutnak emberek, amikor örök életet nyernek az Úrtól. Nem lehet ennél nemesebb munka és nagyobb öröm. De ne feledjük, hogy ez az öröm Isten országában van. Az Atya örül nagyon egyetlen bűnös megtérésének, de itt a földön ez nem mindig érzékelhető, mert a világ nem érti ezt, és nem örül, hanem bosszankodik. Adja meg Urunk, hogy örülhessünk az aratásnak, hogy legyenek körünkben is újjászületett emberek.



AD ÉBREDÉST AZ ÚR


1.        
Ad ébredést az Úr, az Úr erős Király.
Leomlanak a kőfalak, amerre népe jár.
Add szíved Néki még ma át,
Dicsérd az ég és föld Urát,
Az Úr, az Úr, az Úr erős Király!

2.        
Ad ébredést az Úr, az Úr erős Király,
Szentlelke jár, fehér a táj, az aratásra vár.
Add szíved Néki még ma át,
Dicsérd az ég és föld Urát,
Az Úr, az Úr, az Úr erős Király!

3.        
Ad ébredést az Úr, kegyelme még ma vár,
A felhőkkel majd úgy jön el, mint hatalmas Király!
Add szíved Néki még ma át,
Dicsérd az ég és föld Urát,
Az Úr, az Úr, az Úr erős Király!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése