2015. január 27., kedd

Teljes gyógyulás

T
ovább olvashatjuk az élet különféle területeiről összegyűjtött tapasztalatokat (Péld 22,1-16). Ezek a gondolatok nem csak tanácsok, hanem az életben meglátott tapasztalatok gyűjteménye. Olyan tanácsok ezek, amelyek mögött maga az élet áll. Ezt látta és tapasztalta a szerző, és azért osztja meg tanítványaival, hogy ezek alapján elkerüljék a töviseket és a kelepcéket.
Ezeken keresztül szól most hozzánk az Úr, mert az a csodálatos, hogy az emberek által papírra vetett szavak mögött ott van az Úr. A Szentlélek által ezek az Ő szavai, az Ő üzenetei a számunkra. Mivel sokféle veszély található az ember útján, az ige segít, hogy idejében felismerjük és kikerüljük azokat. Azért kaptuk a Szentírást, hogy segítség legyen a hazafelé vezető úton. Úgy adja ide az Úr, mint ahogyan a lépcső mellé elkészítik a korlátot, amely óvja a rajta haladókat a leeséstől. Azonban nemcsak óv és veszélyt jelez, hanem segítséget is kínál, hiszen bele lehet kapaszkodni. Így adja kezünkbe igéjét az Úr, általa megismerhetjük Őt és az életet. Az ige felhívja figyelmünket a veszélyekre, de segítséget is kínál. Ha komolyan vesszük, elkerülhetjük a veszedelmet, és jó irányba haladhatunk. Amikor saját erőnk végére érünk, elfogynak lehetőségeink, az Úr megerősít, új távlatokat mutat. Az igéből ismerhetjük meg életünkre szabott tervét.
Mai igénk is azt mondja, hogy az eszes észreveszi a veszélyt, és igyekszik elkerülni, oltalmat keres. A bolond, tehát az az ember, aki nem figyel Istenre, nekimegy a veszélynek, de kudarcot vall. Mert a meggondolatlanság nem egyenlő a bátorsággal. Isten Szentlelke józan ítélőképességet biztosít a hívők számára, így általa felmérhetjük tetteink következményeit.
Azonban nemcsak figyelmeztet az ige, hanem reménységet is ad, ha mégis bajba jutunk, az Úrra számíthatunk. A nyomorult, bűnös ember, amikor felismeri bűneit, és rádöbben, hogy mindennek hitetlensége és engedetlensége az oka, átélheti Isten kegyelmét. Mert Ő Jézus Krisztusban pásztorként jött el a világunkba, és keresi az elkóborolt, a bajba jutott bárányokat. Ő ma is keres, nem véletlenül vesszük kézbe a mai igét, és olvassuk a különféle magyarázatokat. A Pásztor ezek által közelít hozzánk. Az Ő drága, halk és szelíd szava hangzik felénk. Halld meg ma Jézusod hívását. Engedd, hogy a Pásztor felvegyen és hazavigyen. Ne tiltakozz, mert Nála van jó helyen az életed. A Jézushoz való tartozás nem korlátoltságot, hanem szabadságot jelent.
Fontos még a szív tisztasága. Ügyeljünk rá. Mai világunkban könnyen megfertőződhet a szívünk, azonban az Úr megtisztítja azt, de nekünk kell rá ügyelni. Azért is lényeges a szív állapota és tartalma, mert annak teljességéből szól a száj. Beszédünk arról szól, amivel tele van a szívünk. Nem azt mondjuk, amit olvastunk a Bibliából, hanem amivel tele a szívünk. Az ige csak akkor hagyja el ajkunkat, ha azzal vagyunk tele, ha az a lételemünk.
Amikor eljött az idő, Jézus megjelent a templomban és tanított (Jn 7,14-24). Számára fontos az emberek tanítása. De nem tudományos ismereteket közöl, hanem az Atyát és országát ismerteti meg hallgatóival. Az a küldetése, hogy Istent megismertesse velünk. Az Ő tanítása más, mert nem kötött szövegek elsajátítását kéri, hanem azt adja át, amit az Atya rábízott. Az Istennel való személyes kapcsolatból fakad a tanításra, így az mindenkor friss és aktuális. Amit mond, az segítség a számunkra. Jézus a tanítását elénk éli, mert Számára az ige élet.
Jézust az Atya hitelesíti, szavait a tettei támasztják alá. Ő soha sem a saját dicsőségét keresi, mert nem az emberek előtti népszerűségre törekszik. Ezért mindig azt adja tovább, amit akkor és ott kap az Atyától. Bennünket megkísért a hírnév, az emberek véleménye, pedig nekünk is az Atya dicsőségét kell keresni. Élet és frissesség a Lélektől áthatott igehirdetésben és bizonyságtételben található. Mindez akkor lesz a miénk, ha állandó kapcsolatban vagyunk Vele. Jézus nem járt rabbiképzőbe, ennek ellenére tudta alkalmazni az Írást, mert kapcsolatban volt az Atyával.
Az Úr belelát a szívünkbe, tudja, mi van ott, és nem a megtanult bibliai idézeteket keresi, hanem az engedelmességet. Azt figyeli, megtartom-e az Úr szavát. A zsidók úgy tettek, mint akik a törvényt megtartják és megtartatják, de kiderül, inkább az utóbbiban voltak mesterek. Mennyi vétket elkövetünk, amikor másokkal akarjuk megtartatni az igét, de nem vesszük észre, hogy mi sem élünk az Úr szava szerint. Jézust felelősségre vonják egy korábbi gyógyítás miatt, mert azt szombaton tette, de nem látják meg a bennük lévő gyilkos szándékot. Ölni akarnak a törvény védelmében. Pedig ott van az igében: ne ölj! Hányszor vagyunk mi is így, meglátjuk a másik szemében a szálkát, de nem vesszük észre magunkéban a gerendát. Uram, vedd ki szememből a gerendát, és bocsásd meg, amikor más szálkájával vagyok elfoglalva. Tedd hitelessé életemet Lelked által. Szólj és formálj.
Az Úr soha nem az élet ellen, hanem mindig érdekében lép fel. Ő teljes gyógyulást kínál. Igen, hit által teljesen rendbe jöhetünk. Ezt hozza, és éljünk a lehetőséggel. Amíg csak a törvényről vitázunk, kárt okozunk, de ha elindulunk Hozzá, gyógyul az életünk.
Az Úr Jézus a mi reménységünk, nem végez félmunkát, hanem teljes egészében meggyógyít. Ő nemcsak a testet, hanem az egész embert veszi kezelésbe. Meggyógyítja a bűn ütötte sebeket kegyelmével. Mert az igazi orvosság a kegyelem, amely az Ő kiontott vére által készül. Jöjjünk Hozzá a mai napon is, ne elégedjünk meg fél gyógyulással, ne ragadjunk le testi bajaink orvoslásánál, hanem kérjük egész lényünk gyógyítását. Mert Urunknak van rá hatalma, lényéből gyógyító erő árad ma is.
Az Úr szívünkre helyezi még, hogy kerüljük a látszatra való véleményformálást. Ne ítéljünk azonnal, hanem tegyük a másik tetteit az ige mérlegére. Ne engedjünk az első benyomásnak, mert könnyen megtévedhetünk. Figyeljünk ellenben Jézusra, és ha így teszünk, nem tévedünk.


Szelíd szemed, Úr Jézus


1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet, Személyemet ne vesse meg Szelíd szemed, Úr Jézus.
2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok, Adjon békét, bocsánatot Szelíd szemed, Úr Jézus.
3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel; Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd szemed, Úr Jézus.
4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél bár, lásd, én megint Csak várom, hogy majd rám tekint Szelíd szemed, Úr Jézus.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése