2015. január 23., péntek

Tanuljunk az Úrtól

A
 szentíró rámutat a tudás fontosságára; a gondolkodás segítsége nélkül könnyen hibákat követünk el (Péld 19,1-9).Tanulni kell, mert amikor megkezdjük az életet, nem ismerünk semmit. A legalapvetőbb dolgokat is tanulnunk kell. A kisgyermek az édesanyjára, a szüleire van utalva, meg kell tanulnia önállóan gondoskodni magáról, de ez sem megy gyorsan, idő és kitartás kell hozzá.
Az élet minden dolgát tanulnunk kell, így azután fontos, hogy legyen kitől tanulni, de az sem mindegy, hogy ki által sajátítjuk el az élet ismeretét. Nem elég csupán a tárgyi ismeret, olyan oktatásra van szükség, amely megbízható, hiteles életmintát mutat a számunkra. Igen, hiteles életekre van szükségünk, olyan példákra, akik jó döntést hoznak a nehéz helyzetekben, olyan tanítókra, akiknek az élete jó irányba halad, akik a válságos helyzeteket is jól tudják megoldani. Kevés ilyen minta van előttünk.
Ma a különféle filmek, tévéműsorok formálják az embereket. Amilyen erkölcsi és magatartásminta ott felbukkan, az megjelenik hamarosan a mindennapokban is. Ma nem kipróbált, hiteles személyeket követünk, hanem mesterségesen megformált szereplőket. Nagy hatása van még a közösségi oldalakra feltöltött anyagoknak - a mások által prezentált tartalmak befolyásolnak minket. Látjuk, miként tervezi meg szabadságát a másik, vagy éppen mit szeretne most venni, és úgy gondoljuk, mi sem maradhatunk el tőle.
Azonban ha kinyitjuk Bibliánkat, benne sok hiteles élettel találkozunk, a leghitelesebb mind között az Úr Jézus élete. Őhozzá nincs fogható. Őhozzá nem lehet hasonlítani senkit. Az Ő élete jó élet, ezért érdemes Rá figyelni. Isten azért is adta Őt a világba, hogy megtanuljuk Tőle az igazi életet. Ő maga is felszólította tanítványait tanulásra: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok, és lelketek nyugalmat talál” (Mt 11,29). Lelkünk megnyugvását csak az Ő követésében, az Ő tananyagának elsajátítása közben kapjuk meg. Mennyire mást tanít Ő, mint a világ. Ő a szelídséget és az alázatosságot tanítja. Elcsendesedve gondoljuk végig, hol tartunk ennek az anyagnak az elsajátításában? Mennyire vagyunk szelídek? A szelídség és az alázat szerepet kap-e problémamegoldásainkban? Mert a mai világ nem a szelídséget, hanem az erőszakos megoldásokat részesíti előnyben. Van még egy fontos lecke, mégpedig, az irgalmasság (Mt 9,13). Jézus azt kéri övéitől, hogy ezt sajátítsák el, és bizony, csak Tőle lehet hitelesen megtanulni. Mert Ő irgalmasan bánt a megtagadójával, és imádkozott megfeszítőiért is. Amit tanított, azt meg is élte. Számára a bűnösök mentése volt a legfontosabb feladat. Mert a kegyelem megismerése és megtapasztalása mindennél fontosabb.
A zsidók a mai ember rossz hozzáállását is megmutatják (Jn 6,52-59). Az a baj, hogy a számunkra is gyakran csak elméleti kérdés az ige és benne Jézus személye. Vitatkozunk, mit hogyan kell érteni, kinek van igaza. De ez nem visz előre. Mert mit használ, ha egy tál ételben lévő kalóriaértékről diskurálunk, tudományos dolgozatokat írunk, csak épp nem fogyasztunk belőle. Mert csak a kóstolás után tudunk igazi véleményt formálni.
Az Úr Jézus szívünkre helyezi, ne vitatkozzunk Felőle, hanem éljünk Vele. Az Ő élete lelkünk tápláléka. Ezt ki lehet próbálni. És aki őszintén, feltételek nélkül jön, az megtapasztalja, hogy kicsoda Ő. Igazi élet csak a Vele való élő kapcsolat által van. Aki nincs Vele kapcsolatban, aki nem úgy fogadja be Őt, amint az ételt, annak nincs élete. Ha nem táplálkozunk, meghalunk, ha nem „fogyasztjuk Jézust”, ha nem élünk az igével, éhen halunk. Mert lényünk tápláléka Ő maga, az Ő igéje, általa van örök életünk. Az Úr Jézussal való naponkénti kapcsolat jelenti számunkra az életet, mert Ő az élet útján vezet. Ő mentett meg az ítélettől, és ez a megmentés örök életre szól. Csak egyedül Ő ad életet.
Így jöjjünk ma is Hozzá, vitatkozás és okoskodás nélkül. Ami azt jelenti, hogy komolyan vesszük, amit mond. Ha azt üzeni, hogy az Ő teste étel és a vére ital, akkor úgy is van, mert a kereszten való halála életet jelent a bűnös ember számára. A mai nap nagy kérdése: vitázom Jézusról, vagy élek Belőle? Okoskodom, értetlenkedem, vagy egyszerűen kipróbálom, amit mond? Mert a puding próbája az evés. Ki lehet próbálni mindazt, amit az ige kijelent a számunkra. Ő maga biztat erre: „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején: én megszabadítalak, és te dicsőítesz engem” (Zsolt 50,15).



'Imádkozzatok és buzgón kérjetek!'


1. 'Imádkozzatok és buzgón kérjetek!' Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk, Hallgass meg Fiad nevébe', ha kérünk.
2. 'Keressetek buzgón és megtaláltok!' - Téged keresünk, Uram: hogy bűn s átok Erőt ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk!
3. 'Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!' - Elfáradtunk, Uram, e világ zaján; Ó, nyisd meg az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése