2022. május 30., hétfő

Ajándék

 

I

sten csodálatos, nincs Hozzá fogható, és dicséretre méltó (Józs 2,1-3,17). Egyedül Ő méltó a dicséretre, és arra, hogy leborulva imádjuk Őt. Miért! Mert azt látjuk, hogy amit ígér, azt meg is cselekszi. Soha nem hagyja magára népét. Józsuénak elmondta, ha elindul és tovább vezeti a népet, vele lesz. És azt látjuk, hogy ehhez mérten munkálkodik az Úr. Ott van Józsuéval és az egész néppel. Megerősíti őket abban a bizonyosságban, hogy a földet nekik adja. Két kémet küld ki Józsué, akik átélik, hogy előttük jár az Úr. Megtudják, Isten híre megelőzte őket.  A Jerikóiak már hallottak Isten hatalmáról, és tisztában vannak azzal is, hogy az Úr Izráelnek adta azt a földet. Azonban a reakciójuk nem jó. Megrémülnek, ahelyett, hogy megadnák magukat, és Istenhez fordulnának.  Mert Izráel korábbi győzelmei jelzések Isten hatalmáról, és egyben üzenet, várlak benneteket, forduljatok Hozzám. Istentől nem menekülni kell, hanem Hozzá fordulni. Még a rossz hírek, a félelmetes dolgok is Isten hívogató szavát hordozzák.  Jöjjetek hozzám! Meghalljuk? Menekülés vagy rettegés helyett, segítségül hívjuk, és Rábízzuk az életünket?

A kémek bizonyságot tettek, elmondták semmi kétség, Isten kezükbe adta azt a földet. Az Úr megerősíti az övéi hitét, bizonyosságot ad munkája felől. Ezt követően Józsué a Jordán mellé irányította a tábort, és felhívta a figyelmüket, hogy az Úr Szövetségládájára figyeljenek, az fogja őket vezetni. Most egy ismeretlen úton indulnak el, nem jártak még ezen soha. Ezért megy előttük az Úr és vezeti őket. Kövessétek a Szövetségládát, kövessétek az Urat! Mi sem ismerjük sem az élet, sem az új élet útját, hiszen először járunk rajta. Azonban az Úr elküldte az Úr Jézust, a jó Pásztort, és mi követhetjük Őt. Kövessük Jézust, és nem tévedünk el.

A Szövetségládát vivő papok lépnek először a Jordán vizébe. Hittel teszik, hiszen még tele van a meder, árad a folyó, de a láda jelzi, velünk van az Úr. Itt van az élő Isten, nem kell félni, valóban nem fog elsodorni a víz. Isten nagyobb, és elkészíti az utat az átkeléshez. Ma a kereszt a bizonyíték, hogy Isten ígéreteit megtartja. A kereszt jelzi, Itt van Isten köztünk. Nézzünk fel a kereszten értünk meghalt Jézusra! Amikor hullámhegyek tornyosulnak elénk, bizonyosodjunk meg, Isten jelenlétéről, ígéreteinek valóságáról. Hogyan tehetjük meg? Úgy, hogy Jézusra nézünk, Őt figyeljük. Ő pedig Isten igéjén keresztül szól hozzánk.

Azonban a papoknak el kellett menni egészen a folyóig, majd be kellett lépniük a vízbe. El kell indulni és megtenni azokat a lépéseket, amit az Úr mond, mert a csoda csak akkor történik meg. Akkor válik szét a Jordán vize, amikor a folyó vizébe léptek. Nem vált ketté hamarabb. A csoda mindig a hitből fakadó lépést, az engedelmességet követi. Amikor ez megtörtént, az egész nép átkelt. Isten jelenléte oltalmazta népét.

Pál hallott az efézusiak hitéről, ez azt jelenti, hogy amikor Pál elment onnan, növekedtek hitükben (Ef 1,15-2,10). Még olyan pogány területen is tudtak növekedni, előrehaladni. Hogyan? Kegyelemből, Isten Lelke által. Az Úr a legnehezebb terepen is tud áldást adni. Ezért hálás Pál. A hálaadás rá a jellemző. Mindig hálát ad, mert nem természetes, hogy van gyülekezet. Nem magától értetődő, hogy vannak, akik meghallják az evangéliumot. A természetes az Istentől eltávolodott szív, a változás az Úr munkája. Azért is imádkozik, hogy az Atya töltse be őket Szentlélekkel, mert a  Lélek tudja igazán megismertetni velük és velünk is Istent. Mert ez a lényeg, ismerjük meg Istent. Ismerjük meg kicsoda Ő, és ismerjük meg Isten hatékony erejét.  Isten ma is munkálkodik, hatalmasabb minden erőnél és hatalomnál, aki ezt látja, az nem fél. Istennek az a hatalma munkálkodik az övéiben, amelyikkel feltámasztotta az Urat. A Lélek Krisztusra irányítja figyelmünket, és megmutatja, Ő mindenkinél  hatalmasabb. Ő a földi hatalmasságoknál is nagyobb, ezért Isten gyermekei mindig Őreá néznek. Miért? Mert Krisztus az Egyház feje. Nem a világ, hanem a Krisztus a Fő, ezért nem félünk. Nézzünk az Úrra, forduljunk mindig Őhozzá! A gyülekezet feje a Krisztus, így Ő a Főnök, a Tanácsadó.

Azt is elmondja az apostol, amíg a Krisztust meg nem ismerjük, halottak vagyunk vétkeink és bűneink miatt. Ez azt jelenti, hogy Isten számára használhatatlanok. Mert a halott képtelen bármire is.  Aki még távol van Tőle, lelki halott. Ezekre jellemző, hogy engedetlenek Istennek. Sátánhoz és a világ életmódjához igazodnak. Pál elmondja, mi is ilyenek voltunk, amíg Isten Krisztusban meg nem könyörült rajtunk. A régi természetnek engedtünk, kívánságait hajtottuk végre. Minket sem jóságunkért választott az Úr. Nem azért, mert különbek lennénk, hanem irgalmából életre keltett Krisztus által. Aki meghallja az örömhírt, és rádöbben, lehet másként élni, lehet új életben járni, és az Urat hívja segítségül, annak újjá lesz az élete.

Nagyszerű üzenetet mond Pál, kegyelemből van üdvösségünk. Nem nekünk kell ledolgozni adósságunkat, mert Krisztus mindent kifizetett, és így érte Isten elengedi tartozásunkat, megbocsátja bűneinket. Hit által élhetjük át Isten kegyelmét. Pál hangsúlyozza, hogy ez Isten ajándéka. Ajándék, amit el lehet fogadni. Mivel ajándék így nem lehet megfizetni, vagy kiérdemelni.  Azért kapjuk a kegyelmet, és leszünk új emberré, hogy már az Ő akarata szerint éljünk.

 

 

Itt van Isten köztünk

 

1. Itt van Isten köztünk: Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni. :/: Itt van a középen: Min -

den csendre térve Ő előtte hulljon térdre. Az, aki Hirdeti S hallja itt az Ígét: Adja néki

szívét!

2. Itt van Isten köztünk: Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld s magasztal. :/: Szent, szent,

szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei fényes lelkek. Halld, Urunk, Szózatunk, Ha

mi, semmiségek Áldozunk Tenéked!

3. Csodálatos Felség, Hadd dicsérlek Téged: Hadd szolgáljon lelkem Néked! :/: Angya -

loknak módján Színed előtt állván Bárcsak mindig orcád látnám! Add nékem Mindenben

Te kedvedben járnom, Istenem, Királyom!

4. Általjársz Te mindent; Rám ragyogni engedd Életadó, áldott Lelked! :/: Mint a kis vi-

rág is Magától kibomlik, Rá ha csöndes fényed omlik: Hagyj Uram, Vidáman Fényessé-

ged látnom S országod munkálnom!

5. Egyszerűvé formálj Belső, lelkiképen, Békességben, csöndességben. :/: Tisztogasd

meg szívem: Tisztaságod lássam Lélekben és igazságban. Szívemmel Mindig fel-

Szállhassak sasszárnyon: csak Te légy világom!

6. Jöjj és lakozz bennem: Hadd legyen már itt lenn Templomoddá szívem-lelkem! :/:

Mindig közellévő: Jelentsd Magad nékem, Ne lakhasson más e szívben; Már itt lenn

Mindenben Csakis Téged lásson, Leborulva áldjon!

 

 

Isten áldásával.                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése