2022. május 25., szerda

Bízz az Úrban szüntelen!

 

I

sten elmondja milyen is Izráel, hazug és hamis (Hós 12,1-15). Meg akarja Istent téveszteni, úgy gondolja a formális hit elég az Úrnak. Elég, ha úgy tesz, mintha az Úr útját járná és közben más szokásokat követ, bálványoknak áldoz. Milyen a kapcsolatom Istennel? Teljes szívvel az Övé vagyok, az Ő útján járok, vagy csak eljátszom mindezt? Izráel népe kiváló színészi képességekkel rendelkezett, hívőnek mutatta magát, de közben a saját útját járta. Nem hallgatott Istenre, nem fordult vissza Hozzá. Nem hitte el az üzenetet, hogy vissza kell az Úrhoz térnie, mert különben fogságra jut Asszíriába. Megtérés helyett a taktikát választotta. Politikai és gazdasági téren akarta megoldani a helyzetet. Úgy vélte, ha szövetségre lép a két nagyhatalommal minden rendbe lesz. Kétkulacsos politikát folytattak, úgy gondolták ide is és oda is megfelelünk, lelavírozunk és minden rendben lesz. Gazdasági érdekeket is bevetettek, azonban ezzel nem lehet Isten ítéletét kivédeni. A taktikázás, a politikai kapcsolatok nem segítenek. Ha Isten életváltozást és változtatást kér, nem lehet mással kivédeni. Isten azt kéri, hogy Őt keressük teljes szívből. Ne megúszni akarjuk az élet nehézségeit. Ne emberi megoldásokkal próbálkozzunk, hanem kiáltsunk Hozzá. Népének Ő az egyedüli segítsége. Ha nem hallgatunk Rá, vesztünkbe rohanunk.

Isten elmondja, ha nélküle akarja megoldani a problémát a népe, és csak az a célja, hogy jól jöjjön ki a nehéz helyzetből, és emberektől vár megoldást, értelmetlen, hiába vesztegeti erejét. Ha nem térnek vissza az Úrhoz, senki sem mentheti meg őket Isten ítéletétől. Minden Isten nélküli manőver értelmetlen, az erő elpocsékolása. Fontos üzenet ez nekünk is. Ha Istent kihagyjuk és nem halljuk meg hívogatását, minden próbálkozásunk magunk megmentésére erőnk eltékozlása. Miért? Mert magunkat nem tudjuk megmenteni. Isten a Vele való élő kapcsolatra teremtett, és ha ehhez nem térünk vissza, elveszünk. Isten szeret, és azt akarja, hogy végre megismerjük Őt és országa gazdagságát.  Nem kell félnünk, hogy elveszítjük biztonságunkat, ha Istenre hallgatunk. Az igazi biztonság Nála van. Az Ő országa mindent biztosít, amire szükségünk van.  Isten kínálatát hit által fogadhatjuk el. Ő nem akar kizsákmányolni, nem pénzért adja az életet, a kegyelmet és a boldogságot. Mindez a Vele való élő kapcsolat gyümölcse. Azt akarja, hogy életünk legyen és bővölködjünk. Sátán elveszi az életet a bővölködés látszatával, mert ő anyagilag tesz egy ideig bővölködővé, mindent megad, azt is, amire nincs szükségünk, és így magához, és a világhoz láncol. Az Úr azonban felszabadít, igazi és áldott életre.

Júda még kitart Isten mellett, ő még Isten útján jár, vagyis megmutatja meg lehet maradni a hitben akkor is, ha mások már letértek erről az útról. Júda még hűséges, még ragaszkodik Istenhez. Mit mond rólam az Úr? Amit Júdáról, még az Ő útján járok? Még hűséges vagyok? Ha igen, adjak hálát Neki, mert ő tart meg. Közben azonban vigyázzak is, hogy el ne essek. Isten szól Júdának is, és hívogatja, hogy térjen vissza Hozzá. Miért? Mert látja a szívét, azt a természetet, amit Jákóbtól örökölt, de ahogyan Jákób régi énje legyőzetett, úgy Isten mai népe is újjá lehet. Engedjük, hogy az Úr megérintse szívünket, újjá tegye természetünket. Jákób története rámutat, az Úr új emberré tud tenni. A csalóból lehet Izráel. Mi is új nevet kaphatunk Krisztus által. Engedd, hogy Ő megragadjon,  ne ellenkezz, és átéled, mássá leszel. Kezdj el Istenben bízni, és tedd ezt szüntelen. Az Úr megbizonyította hatalmát, nincs lehetetlen Előtte, bízz Benne belső és külső viharok idején is. Bízz Benne tovább. Ne csak addig, amíg emberileg van remény, hanem szüntelen bízzál az Úrban!

Az apostol látja a növekedést a római gyülekezetben, már képesek egymást tanítani és helyreigazítani (Rm 15,14-33). Azonban ennek ellenére szükségét látta, hogy ő maga is tanácsolja őket. Hol tartunk a növekedésben? Tudok én is tanácsolni másokat a Szentlélek által? De közben azt is meglátom, hogy nekem is tanulnom kell? A hívő élet állandó tanulás, de nem újabb és újabb diplomák megszerzését jelenti, hanem azt, hogy az Úrtól kell tanulnunk. Ő visz előre a megszentelődés útján.

Pál nem maga döntött úgy, hogy a népek tanítója lesz. Nem önszántából szánta életét erre a munkára, az Úr adott neki erre kegyelmet, Ő hívta el Krisztus szolgálatára. Örömüzenetet hirdet a nem zsidók számára. Csodálatos, örömhír bízatott rá. De nemcsak őreá, hanem minden hívőre, tanítványra.  Örömhírt adhatunk tovább. És ez csodálatos, amikor állandóan rossz híreket hallunk, mi jó hírt adhatunk tovább. Látjuk mi az örömhírt? Elő merünk vele állni?

Pál nem a maga erejére épített, felajánlotta magát Krisztusnak, és így Ő végzett minden munkát Pál által. Az evangéliumot nem lehet saját erőből, csakis a Krisztus erejére építve végezni. Jó látni, hogy Pál mennyire nem magáról beszél. Krisztust állítja középpontba. Nem azt mondja, nézzetek ide mennyit dolgoztam, és mit értem el. Azt kéri, nézzetek Jézusra, nézzetek Őreá, mert minden Általa lett. Így látjuk mi is? El tudjuk mondani, hogy mindent Krisztus végzett általunk, mi eszközök voltunk. És nem minket, hanem Őt kell látnia mindenkinek.

Tervezi, hogy majd hozzájuk is elmegy, de tervei az Úr kezében vannak. Már tudja, hogy mit visz hozzájuk, Krisztus áldásának a teljességét. Tehát magát Krisztust viszi, Őt mutatja majd be nekik. Az Ő áldásának tejes gazdagságát adja át. Mert nekik is Krisztus minél jobb megismerésére van szükségük. Jó látni, nem igazodik a nagyváros elvárásaihoz, hanem azt viszi és adja majd át, amit az Úr rábízott. Valóban nem szégyelli az evangéliumot. Bárhol is legyen, Krisztusról beszél. Mert Ő az élet, Őt kell minden embernek megismerni. Őt kell megismerni, mert Ő az élet és a békesség forrása. Sok szomjas ember van, aki szeretne már friss, üdítő vízhez jutni, de nem talál. Hívjuk Jézushoz, Ő az élő víz forrása, Nála megújul az élet, felfrissül a szív. Isten ingyen kínálja a vizet, jöjj a forráshoz!

 

 

SZÜNTELEN BÍZZÁL AZ ÚRBAN

 

 

Szüntelen bízzál az Úrban!

Szüntelen bízzál az Úrban!

Szüntelen bízzál az Úrban!

Ez az egyetlen út.

 

1. Szemed hiába néz és kutat,

néha nem látod tisztán utad,

azt sem, a holnap mit hoz, mit ad,

de hidd, az Úr megsegít.

 

2. Rohansz, amíg le nem száll az est,

nincsen nyugalmad, mindig sietsz,

gyakran kihal belőled a kedv,

de Vele békére lelsz.

 

3. Mások nem járnak itt már veled,

néznek, irigyen súgják neved,

ám te, mit ők csinálnak, ne tedd,

veled az Úr, lát és véd.

 

 

Isten áldásával.                                                                                                                                                                                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése