2012. szeptember 28., péntek

Bízz az Úrban!


A
 sorozatos győzelmeket követően mással próbálkozik a sátán, hisz nem tudja elviselni Isten népe megerősödését, békességben való növekedését (1Krón 21,1-13). Ha nem győztek Izráel fölött az idegen hadseregek, célba veszi Dávid szívét. Fegyver helyett gondolattal, szavakkal indul támadásba. Hadvezéri büszkeségét célozza meg. Arra beszéli rá a királyt, hogy számlálja meg a fegyverforgatásra alkalmas férfiak számát. Mi ebben a rossz? Egy királynak tudnia kell hány ember áll rendelkezésére. Ezzel a tettel azonban átkerül a bizalom Istenről a hadseregre. Izráel biztonsága nem katonái számától, fegyverei fejlettségétől függött, hanem az Úrba vetett bizalmuktól. Tudta ezt Dávid is. Tapasztalata is volt arról, hogy nem a hadsereg nagysága a döntő, mert a győzelmet Isten ajándékozza számukra. Dávid hitben járt, már fiatalkorában megtapasztalta Isten segítségét Góliáttal szemben, majd a különféle harcokban. Tudta, hogy legtöbbször nem ő volt a csata esélyese, mégis győzött. Győzött, mert bízott az Úrban és engedelmeskedett Neki. Most azonban a sátán belopta szívébe ezt a gondolatot. Mi motiválta? Talán katonai parádét akart rendezni. Mutogatni a nagy és erős hadsereget, ami számára hoz dicsőséget. Azonban Isten nem adja másnak dicsőségét.
Mi is bízunk az Úrban, de a mindennapokban nem saját biztosítékainkra építünk? Nem attól függ a békességünk, nyugalmunk, hogy van-e munkánk, tartalék pénzünk a bankban? Jézus arra hívta fel a tanítványok figyelmét, hogy az aggódás a pogányok szokása, ők rábízhatják magukat mennyei Atyjukra, mert gondoskodik róluk. Bízzunk töretlenül az Úrban.
Istennek nem tetszett, amit Dávid tett, mert van, amikor nem tetszik az Úrnak, az, amit mi tervezünk vagy teszünk. Istennek akkor sem tetszik, ha mi meg vagyunk elégedve, ha büszkék vagyunk magunkra. Gondolhatnánk, miért hagyta az Úr, hogy mindezt végbevigye Dávid? Az Úr Jóáb által szólt a királyhoz, ám vele beszélni nem lehetett, mert ő a király, és tekintélye által véghezvitte, amit eltervezett. Hányszor megtörténik, hogy az Úr a másik, a mellettünk lévő emberen keresztül szól hozzánk, de mi nem hallgatjuk meg, vagy elutasítjuk véleményét. A makacsságnak következménye lett, az Úr megbünteti Dávidot. A vereség hatására bűnbánatot tart, meglátja, vétkezett, és bocsánatot kér. Ez azonban késő döntés, mert bár az Úr megbocsát, de a következményeket nem lehet meg nem történtté tenni. A nép is megszenvedi ezt a döntést. Sokan meghalnak, árván maradnak gyermekek, sok szenvedés éri őket. Bizony, fontos üzenete az Igének, hogy bármikor meg lehet térni, át lehet élni Isten bűnbocsátó kegyelmét, de az engedetlenség, a bűn következményeit nem mindig lehet jóvátenni. A tékozló fiú hazatért, ismét fiú lehetett, de az örökség el volt tékozolva. Amit az Isten nélküli életünkben eltékozlunk, egészségünk, becsületünk, házasságunk nem mindig lehet jóvátenni. Ezért figyeljünk az Úrra, hallgassunk időben szavára, hogy ne később keljen szomorúan megállapítani, mennyi mindent elrontottunk, tönkretettünk. Azért szól az Úr, hogy ezeket a buktatókat elkerüljük, ám ehhez komolyan kell venni szavát.
Az ítéletben nagy bölcsen az Úr kezére bízza magát. Miért? Mert ismeri az embert, tudja, hogy ő irgalmatlan, nagyon vissza tud élni a helyzetével, kihasználja a másik nyomorúságát. De ismeri az Urat is, tudja, hogy kész megbocsátani, ismeri irgalmasságát. Az Úr, amikor büntet is, szeret, javunkra teszi.
A kesergő, csüggeteg Timóteust bátorítja az apostol (2Tim 3,10-17). Rámutat, hogy az Úr útján őt is sok támadás, szenvedés érte, de mindből megszabadította az Úr. Fel kell készülni, hogy aki komolyan veszi az Úr követését, mindig szembetalálja magát üldözéssel, bántással. Nem kell rajta meglepődni, elkeseredni, hanem bízni az Úrban. Ő minden helyzetből meg tud szabadítani.
A nehéz helyzetekben adjon erőt az előttünk járók hite, hisz nem mi kezdjük a tanítványságot, hanem már sokan mentek előttünk ezen az úton. Helytállásuk bátorítson minket is, adjon reményt, ahogy őket megsegítette az Úr, úgy minket is meg fog segíteni.
A keskeny úton a Szentírást adja Pál a kezünkbe. Belőle merítsünk erőt, vigasztalást vándorlásunkban. Ne a világra, hanem az Igére figyeljünk, mert az Ige hasznos. Általa leszünk felkészült tanítványok. Már a zsoltáros is felismerte ezt; és komolyan használta is a mindennapokban az Isten Igéjét: „Igéd mécses a lábam előtt, és ösvényem világossága” (Zsolt 119,105).


SZÜNTELEN BÍZZÁL AZ ÚRBAN


Szüntelen bízzál az Úrban!
Szüntelen bízzál az Úrban!
Szüntelen bízzál az Úrban!
Ez az egyetlen út.

1. Szemed hiába néz és kutat,
   néha nem látod tisztán utad,
   azt sem, a holnap mit hoz, mit ad,
   de hidd, az Úr megsegít.

2. Rohansz, amíg le nem száll az est,
   nincsen nyugalmad, mindig sietsz,
   gyakran kihal belőled a kedv,
   de Vele békére lelsz.

3. Mások nem járnak itt már veled,
   néznek, irigyen súgják neved,
   ám te, mit ők csinálnak, ne tedd,
   veled az Úr, lát és véd.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése