2012. szeptember 13., csütörtök

Fel lehet kelni


A
 nemzetségtáblázat leírása eljutott a babiloni fogságból való hazatérés utáni időszakig (1Krón 9,1-44).  Milyen csodálatos, hogy van fogság utáni időszak, hogy van tovább, akkor is, amikor sokan azt gondolták, vége, nincs tovább. Istennél másképp mennek a dolgok, Nála soha nem záródnak be az újrakezdés kapui. Amennyiben ott van a szívben a bűnbánat, és őszintén kérjük az Úr kegyelmét, Ő mindig kész megbocsátani. Vele mindig újra lehet kezdeni.
Úgy gondolom, nagypéntek éjjelén Péter is úgy gondolta, vége a tanítványságnak, megtagadta Jézust és számára nincs visszaút. De hasonlóan gondolkodtak tanítványtársai is, azért kellett az angyalnak hangsúlyoznia, hogy Péternek is mondják el azt, ami húsvét hajnalán történt. Péter annyira el volt keseredve, hogy ismét halászatra adta a fejét, és akkor megjelent a parton az Úr, és minden megváltozott. Kiderült, hogy újrakezdheti az Úrral. Mert Jézussal mindig van újrakezdés. Ha valami nem sikerült, ne adjuk fel, fogjunk neki ismét, de tegyük azt Vele. Ha vétkeztünk és elestünk, ne engedjünk a földre húzó erőknek, mondjuk nekik: „Ne örülj, ellenségem! Ha elesem is, fölkelek, még ha a sötétségben laknék is, az ÚR az én világosságom” (Mik 7,7). Vele fel lehet állni, mert Ő a világosság, a fény pedig a legsötétebb helyet is képes megvilágítani.
Az elsők között a papok, léviták és templomszolgák tértek haza. Ők buzgólkodtak Isten háza szolgálatában. Nem véletlen, hogy ők mentek haza elsőként, ne azt gondoljuk, azért, mert ők akartak minél hamarabb a fogságból szabadulni. Nem azért, hanem azért, mert a nép számára már Isten volt az első helyen, így a legfontosabb a templom és a szolgálat helyreállítása. A mi életünkben is Ő van az első helyen? Az Úr dolgai a legfontosabbak? Vajon rólunk is azt mondhatják el, buzgók voltunk Isten dolgaiban? Bizony gyakran a saját ügyeinkben buzgóbbak vagyunk, mint az Úrnak való szolgálatban.
Pál számára fontos a presbiterek, a szolgálatot vállalók megbecsülése, ezt hangsúlyozza Timóteus számára (1Tim 5,17-19). Fontos, hogy meglássuk, amit mások tesznek, és becsüljük meg munkájukat. Ne gondoljuk, hogy csak a mi munkánk, a mi szolgálatunk az értékes. Gyakran még családban sem vesszük észre azt, amit a másik tesz. Mintha szemellenző volna rajtunk és csak a magunk dolgait látnánk. Meg kell látni a másik által elvégzetteket is, és meg kell tanulnunk dicsérni. Különösen fontos ez a gyermeknevelés terén, ne csak a hibákat vegyük észre, ne csak figyelmeztessünk, hanem meglátva a jót, az előrelépést, dicsérjünk is.
Azt is megláthatjuk, hogy a presbiteri tiszthez is hozzátartozik az igehirdetés és a tanítás. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy aki kapcsolatban van az Úrral, átéli az Ige ajándékait, az örömmel tesz róla bizonyságot másoknak. Mert Igét nem csak a szószékről lehet hirdetni. Igehirdetéssé válhat a beszélgetés és az életünk is.
Kiemelném még hogy a keresztyének között fontos a nyíltság, az őszinteség. Pál nyíltan és őszintén tárgyalja meg a problémákat. Mer róluk a nyilvánosság előtt beszélni. A hívőknek, Isten népének meg kell tanulni nyíltan és őszintén beszélni a problémákról, és együtt keresni a megoldást. Különösen házasságban fontos, hogy merjünk együtt beszélni a gondokról, bajokról, mindarról, ami feszültséget okoz a kapcsolatunkban. És ha ez a nyílt beszélgetés az Úr jelenlétében történik, megtaláljuk a közös megoldást, a kapcsolat gyógyulását.



Bűnös vagyok

1.  
Bűnös vagyok, de hadd legyek Tied,
Én Istenem!
Ki gyógyítná meg beteg szívemet,
Hacsak Te nem?

2.  
Szívem hideg, hogyha tüzet nem adsz,
Ha nem szeretsz,
Nem bírok járni, ha nem támogatsz,
Ha nem vezetsz!

3.  
Nincs örömem, körültem, mint az éj,
Minden sötét,
E bús homályt a tiszta égi fény
Hadd űzze szét!

4.  
Ó, Jézusom, mossa el bűnömet
A drága vér,
Amit Te ontál, égi szeretet,
A bűnökér’!

5.  
Rád várok én! Ó, jöjj hozzám magad,
Szívem óhajt,
S hűséged árja égő szomjamat
Eloltja majd.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése