2012. szeptember 14., péntek

Minőségi életváltozás


A
 nevek olvasása után történetekhez érkezünk (1Krón 10,1-14). Mindjárt egy nagyon szomorú történettel nyit a krónikás. Saul és fiainak halálát, Isten népének vereségét mondja el a számunkra. Saul Izráel első királya, de most nem diadalmasan látjuk, nem úgy áll előttünk, mint Isten népének vezére, hanem megalázottan, legyőzötten. Izráel megfutamodott a filiszteusok elől, nincs ennél lesújtóbb látvány. Isten népe győzelemre hívatott el. Az ellenségnek kellene menekülni, mert ezen népén keresztül maga a szentséges Úr nyilvánul meg, az Ő ereje válik láthatóvá. Azonban nem így történt, nem a filiszteusok, hanem a zsidók futnak. Egyszer a tanítványok is átélték a kudarcot, nem tudták a beteg fiút meggyógyítani, nem a betegség, a gonosz távozott, hanem ők álltak ott tehetetlenül. Isten mai gyermekei is sok esetben tehetetlenül állnak, és csak nézik mindazt, amit a gonosz a világban cselekszik. Pedig azért vagyunk itt, hogy általunk az Úr győzelmet arasson. Rajtunk keresztül akar sokakat felszabadítani a bűn rabságából.
Miért alakultak így a dolgok? Azért, mert Saul vétkezett az Úr ellen. Mi volt a vétke? Nem vette komolyan, amit Isten mondott. Nem az Ő szavához tartotta magát. Isten gyermekei számára fontos, hogy az Úr szavát mindig vegyék komolyan. Ehhez azonban hitre van szükség. A hit rábízza magát Istenre, és vár Rá, akkor is, amikor emberileg mást kellene tenni. A hit akkor is képes az Úrra várni, amikor a környezet azt mondja, most cselekedni kell. Saul ezért bukott, mert amikor várni kellett volna, cselekedni kezdett.
Ha nem várunk Urunkra és magunk indulunk a harcba, annak mindig vereség a vége. Az Úr Jézus is azt mondta, hogy Nála nélkül semmit sem tudunk cselekedni. Ezért kérte, hogy mindenkor maradjunk Benne. Sőt Saul nemcsak, hogy nem várt az Úrra, hanem teljesen elfordult Tőle, és már nem Őt, hanem halottidézőt keresett fel. A halottidéző szava jelentette számára az útmutatást és nem Isten Igéje. Ezt az útvonalat Isten megtiltotta népe számára. De nincs is szükség, hogy kerülő és tiltott utakra forduljunk, amikor a hívő egyenesen az Urat kérdezheti. Azonban lássuk meg, hogy nem lehet úgy tovább menni az Úrral való kapcsolatunkban, hogy ne bánjuk meg és ne számoljuk fel az okkult kapcsolatokat. Ha van az életünkben tiltott terület, valljuk meg és kérjünk bocsánatot. A jósokon, okkult személyeken életünkbe kerülő gonosz hatást csak az Úr ereje képes megtörni, csak Ő tud megszabadítani. Kérjük, tisztítsa meg a szívünket. Ha ez megtörténik, képessé válunk figyelni Urunk szavára.  Gondoljuk végig, kit keresünk fel, amikor tanácsra van szükségünk?
Saul halála nem volt Isten gyermekéhez méltó. Nem mert szembenézni az ellenség kardjával, sajátjába dőlt bele. Mennyire más a mi Urunk, Ő bátran szembement az ördöggel, vállalta a szenvedést és a halált is. Nem menekült el, mert tudta, hogy életünket csak így mentheti meg. Merjük mi is vállalni a nehéz helyzeteket Urunkkal, mert van, amikor gyengeségünkön keresztül ajándékozza nekünk a győzelmet. Pál is megvallotta, hogy amikor erőtlen, akkor tapasztalja meg az Úr erejét. Mert a mi erőnk Őbenne van. Vele élhetünk győztes életet. Az engedelmes tanítvány győzedelmes tanítvány.
Azt is meg kell látnunk, hogy ez a vereség egy új, egy győzedelmes korszaknak a kezdete. Mert ugyan a király és a nép vereséget szenvedett, de az Úr nem. És Ő a romokból is tud újat építeni, és  ez az új most kezdődik el. Dávid az, aki által a romokból új, erős, győztes országot épít az Úr. Jézus Dávidnak az utóda, aki tovább viszi ezt az építést, és a gonosz által tönkretett életekből, újat épít fel. Jézus újra fel tudja építeni leromlott életünket. Ehhez csak annyi kell, hogy forduljunk Hozzá és hívjuk segítségül.
Timóteus számára további tanácsok hangzanak el (1Tim 5,21-25). Ne legyen benne előítélet, ne legyen részrehajló. Tehát nem az a fontos kiről van szó egy-egy döntés esetén, hanem az, hogy mindig az Úr Jézus szava legyen a döntő. Az Ige, az Úr elvárása mindenkire egyformán érvényes. A bűnnel szemben nem lehetünk engedékenyek. Bárki vétkezik, vállalni kell a következményeket.
A tanítvány feladata a bűnbocsánat hirdetése, vagyis, hogy van megoldás Jézus Krisztus által. Ezért kéri, hogy ne  legyen részes más bűnében, mert nem az elhallgatás, a bűn átnevezése a megoldás, hanem az őszinte vállalás. Akkor történik igazi változás az életünkben, a gyülekezetekben, ha őszintén meglátjuk vétkeinket, és készek vagyunk bűnbánattal az Úr elé borulni. A megoldás az újjá teremtett szív.
Az apostol Timóteus egészségi állapotára is odafigyel. A javaslat, hogy igyon egy kevés bort, a túlzott aszkézis miatt legyengült szervezet megerősítését szolgálja. Tehát ne keverjük össze a dolgokat. Timóteusnak nem volt alkohol problémája. Akinek az alkohol probléma, annak nem tanácsolja Pál a kevés borral való élést. Hangsúlyos az is, hogy csak egy keveset kell innia. Ha a Bibliának más parancsait ennyire komolyan vennénk, mint ezt, amikor hivatkoznak rá, sokkal előrébb tartanánk, sokkal áldottabb lenne az életünk. Elég, ha csak a tíz parancsolatra gondolunk, ha Isten Szent Lelke által komolyan vennénk, minőségi robbanás jelentkezne az egész társadalomban. Ez pedig lehetséges, mert az újjászületés, minőségi emberré, krisztusi emberré formál. Az ember számára Jézus Krisztus képviseli a minőséget. Az Ő élete minőségi élet.



Úr lesz a Jézus mindenütt


1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a meszsze tengerig, Hol a hold nem fogy s nem telik.
2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Minden napon dicsérete.
3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse: Áldott a Jézus szent neve!
4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínségesek megáldatnak.
5.      Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S mind e föld mondja rá: Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése