2012. szeptember 27., csütörtök

Nehéz időkben


D
ávid élete sem volt nyugalmas, még a külső és belső építkezések idején is megtapasztalták az ellenség mozgolódását (1Krón 20,1-8). Már tegnap is láttuk, hogy az ammóniak megtalálták az ürügyet a harchoz. Mert valahogy Isten népét mindig el akarják pusztítani. A világ azt gondolja, akkor lesz szabad és nyugodt élete, ha megszabadul Isten gyermekeitől. Pedig a világ csak hálás lehet azért, hogy az Úr nem vette ki még népét a földi életből. Hiszen ha ezt megtenné, sötétség borulna a világra, mert a Jézus tanítványai a világ világossága, és ők a só. Ha a só is kikerül az életből, minden megromlik és ízetlenné is válik. Ahogyan ma látjuk is, egyre nagyobb lelki sötétség borítja el az embereket, egyre romlottabb lesz a társadalom, pedig még jelen van az Egyház. Amíg a földön van Isten népe, soha nem lesz nyugalma, békessége igen, de nyugalma nem. Nem is ezért vagyunk jelen, hanem azért, hogy vigyük a fényt a világba.
A gonosz soha nem adja fel, mindig próbálkozik, beveti csodafegyvereit elrettentésként, de Dávidot és seregét nem lehet elrettenteni. A Góliátok vereségre vannak ítélve. Góliát, vagyis az életünk fölé tornyosuló és minket reménytelen helyzetben feltüntető ellenség, nem csak egy van. Sok Góliát létezik, de Jézus Krisztus erősebb fegyveres, Ő harcképtelenné teszi a Góliátokat is. Ezért soha ne ijedjünk meg tőlük, hanem forduljunk szembe velük az Úr nevében. Dávid harcosai hozzánk hasonló emberek voltak, semmi rendkívüli nem volt rajtuk, mégis győztek. Mi is győzhetünk az Úr neve által mindazok felett, amik óriásként állnak elénk, várva, hogy puszta jelenlétüktől megrémülünk, és megfutamodunk. Soha ne adjuk fel, mert ezek az óriások már meg vannak kötözve, hatalmuk korlátozott, így bátran induljunk harcba ellenük.
Pál már akkor látta, hogy nehéz idők jönnek az Úr tanítványai számára (2Tim 3,1-9). Nehéz idők az utolsó napokban, már akkor elkezdődtek ezek a napok, de most látjuk igazi kiteljesedésüket. Nehéz idők lesznek, írja az apostol, mert a gonosz teljesen elszabadul, még a gyülekezetekbe is behatol, ezért is lesz nehéz időszak. Behatol, mert a szívekben lesz jelen, és meghatározza az életvitelt. Úgy van jelen, hogy gyakorolják ugyan az emberek a vallásukat, de nem az Ige szerint élnek. Látszatra tanítványok, de a tanítványság életformáló ereje nem nyilvánul meg bennük és általuk. Bizony most őszintén bele kell tekintenem az Ige tükrébe és megkérdezni, vajon nem vagyok-e én is látszatkeresztyén? Ne engedjük, hogy a világ, a környezet megtévesszen, hanem figyeljük meg, jelen van-e az Ige, a tanítványság ereje is az életemben?
A nehéz idők nem mindig jelentenek gazdaságilag és társadalmilag is nehéz időszakot. Pont itt van a megtévesztés, lehet, hogy anyagilag jól megy, jól él Isten népe is, de a világ szellemisége teszi nehézzé az életet. Lótnak is gazdaságilag jó lehetőséget kínált Sodoma, de erkölcsileg romlott volt, és szenvedett tőle.
A sok igeolvasás és igehirdetés-hallgatás előbbre visz-e minket az igazság megismerésében? Mert mi egyre több ismerethez jutunk, megvan a lehetőségünk a Biblia szövegének komoly tanulmányozására, de mélyül-e igazságismeretünk, mélyül-e hitünk? Előbbre jutunk-e az engedelmességben? Mert az Ige azért adatott, hogy aszerint éljünk, hozzá igazítsuk tetteinket.



Mélyen meghajlok


1.  
Mélyen meghajlok ím színed előtt.
Töltsd ki kegyelmedet, öntsd ki erőd!
Mester, előtted a porba esem,
Mindenbe’ mindenem légy Te nekem!
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!

2.  
Mélyebben, mélyebben, kérlek azért,
Öld meg, ó, Jézusom, bennem az ént!
Nem vagyok méltó, hogy gondolj reám,
Ámde tudom, hogy meghallod imám.
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!

3.  
Mélyebbre szállva, följebb visz utam,
Míg csak Elédbe nem érek, Uram;
Hordva keresztem a lábad nyomán,
Mennyei dics jön a szégyen után.
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése