2012. szeptember 26., szerda

Összefogás az Úrban


M
ai Igénk egy szomorú történet az emberi bizalmatlanságról és előítéletről, és annak következményeiről (1Krón 19,1-19). Ez a bizalmatlanság bennünk is ott lapul, és arra késztet, hogy rosszat tételezzünk fel a másikról. Így voltak az ammóniták. Nem gondolták, hogy Dávid érzelmei és tettei őszinték. Miért?  Mert már megszoktuk a képmutatást, mi is szerepeket veszünk magunkra és ebből indulunk ki. Úgy véljük a másik érzelmei és cselekedetei sem őszinték, azt teszi, amit elvárnak tőle, sőt itt úgy gondolták Dávid a tisztelet leple alatt ellenséges érzülettel közeledik hozzájuk. A jó szándék mögött is rosszat feltételeznek, ez azt jelenti, félelemmel van tele a szívük és ezért mindenkiben ellenséget látnak. Hogyan indulunk el ma, van-e bizalom a szívünkben? Tudunk-e jót feltételezni a másik emberről. Engedjük, hogy az Úr indulata formáljon és vezessen bennünket és ne előítéleteink. Jézus még Júdás számára is megadta az esélyt tette megbánására, és korrigálására, amikor így szólt hozzá: „Barátom, miért jöttél” (Mt 26,50)? Pedig nagyon jól tudta az Úr, miért érkezett Júdás, mit akar. Ennek ellenére ez a kérdés lehetővé teszi a számára, hogy leleplezze magában a gonoszt, megbánja és jóvátegye, amit véghezvitt. Jézus mindig esélyt ad, még a leggonoszabb számára is, pedig tudja, mi lakozik a szívünkben, mégis jobbat lát belénk. Ahogy a tanítványokban is azt látta, amik még nem voltak. Így nevezi Pétert kősziklának az első találkozásuk alkalmával, pedig még messze nem volt az. A pozitív kivetítés, pozitívvá formálhatja a másik embert.
Mennyire vakok tudunk lenni, amikor látták az ammóniak tettüknek következményét, nem magukban látják a hibát, hanem Dávidot okolják a kialakult helyzetért. Így azután nem bocsánatkéréssel igyekeznek rendezni kapcsolatukat, hanem szövetségest keresnek Izráel ellen. Harccal gondolják megoldani ezt a helyzetet. Ha nincs alázat és bűnbánat, ha nem gyakoroljuk a bocsánatkérést jelentéktelen dolgok elmérgesedhetnek, és rendezés helyett háború lesz belőle. Rajtunk múlik, hogy engedjük-e elmérgesedni a helyzetet vagy készek vagyunk mindjárt tisztázni a dolgokat és rendezni a kapcsolatot.
Szomorú valóságról olvasunk itt, amely hűen tükrözi az ember szívének állapotát. A háborúra készek töméntelen pénzt áldozni, mert a háborúra mindig van pénz, de kenyérre, a szegények megsegítésére, építésre, a körülmények javítására nincs. Milyen szomorú ez, hogy minden rossz és önpusztító dologra van pénze az embernek, sőt arra lenni kell, mert az jár neki, de élelemre, ruházatra nincs. Hány helyen nyomorognak, mert alkoholra, cigarettára a legmodernebb kütyükre kell pénznek lennie, mert az jár, mert tartani kell a lépést, de reggelire a gyermek számára, vagy jó ruházatra, fűtésre nincs pénz. Az ördög becsap, mert embergyilkos volt kezdettől fogva.
Izráelnek nincs szüksége külső segítségre, mert ők az Úrhoz fordulnak, és össze tudnak fogni a bajban. Isten népének szüksége van a gonosz elleni összefogásra, mert csak akkor van lehetőségünk a győzelemre. De, nem a kívülállókkal, a világgal kell összefogni, hanem a testvéreknek kell egymást erősíteni, egymást segíteni, ahogyan Dávidék is tették. Az Úrban bízó és egymást segítő nép győzelmet arat. Ahol az Úr nevében van összefogás az ellenség elmenekül.
Vannak a tanítványokra nézve veszélyes dolgok a világban és ezeket jó kerülni (2Tim 22-26). Nem könnyű elkerülni azt, amit mások örömmel tesznek, amire gyakran a mi szívünk is vágyakozik, de lehetséges. Megmondja Pál, hogyan győzhetünk a kívánságok felett, hogyan terelhetjük helyes mederbe őket. Mert nem az a megoldás, ha minden kívánságunkat azonnal teljesítjük, hanem lehet azoknak nemet mondani.
A győzelem kulcsa az imaközösség. A tanítványok imádságban hívhatják segítségül az Urat. Veszekedés helyett kitartó imádságot és szelíd, türelmes foglalkozást javasol Pál azok irányában, akik még nem ismerték fel az Úr útját, vagy letértek róla.
Az Úr számára lehetséges, a reménytelen helyzetben lévő megmentése is. Neki van hatalma az ördög csapdájából való megszabadításra. Munkálkodjunk és imádkozzunk, azért, hogy minél több ember szeme megnyíljon az igazságra és készek legyenek az Urat életükbe fogadni.


Ó, lelkem szent napsugara!


1. Ó, lelkem szent napsugara! Ahol te vagy, nincs éjszaka. Bár földi köd szakadna fel, S látás elől ne fedne el.
2. Ha csendes est szememre száll S szelíd álomharmat szitál, Gondoljam azt, Egyetlenem: Nyugodni jó a szíveden.
3. Reggeltől estig légy velem, Nincs nálad nélkül életem; Légy velem, ha az éj leszáll, Nélküled rémít a halál.
4. Ha egy bolygó, bús gyermeked Gúnyolta szód, mert tévedett, Ne hagyd bűnben, Kegyelmes, őt, Emeld fel azt a vétkezőt.
5. Virraszd, akit kór súlya nyom, Ki koldus, áldd meg gazdagon; Kit kín szorít, gyász keserít, Légy álma, könnyű és szelíd.
6.      Jöjj és áldj meg, ha ébredünk S világ útján járunk-kelünk, Míg jóságod szent tengerén Majd elmerít az égi fény.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése