2015. január 22., csütörtök

A hű Barát

M
ivel tegnap tévedésből a mai részhez írtam gondolatokat, most a tegnapi ószövetségi részre figyelünk (Péld 17,13-28) Tovább láthatjuk az élet különféle tapasztalatainak gyűjteményét, és az ige javaslatát az áldott élet felé vezető útra. Mert nem minden jelent áldást, ezért ne azt tartsuk szem előtt, amit magunk körül látunk, ahogy mások, a többség él. Mert nem biztos, hogy a többség által elfogadott életforma jó, a sokak által helyeselt szokások áldást jelentenek. Sok ember nem átgondoltan, és különösen nem az ige fényében átgondoltan alakítja élete folyását. Mindig az éppen népszerű helyzetekhez, szokásokhoz alkalmazkodnak. Kevesen gondolják át, hogy hosszútávon jó-e az, amit ma mindenki csinál, amit a sztároktól látnak. Mivel sokan tetováltatják magukat, hát ők is, a kedvenc frizurájához alakítja a sajátját, megvásárol valamit, mert a másiknak is van. De azt már nem nézi, hogy szüksége van-e arra a dologra egyáltalán, vagy nem adósodik-e el miatta. Igénk most arra hívja fel a figyelmünket, ne kövessük a világ gyakorlatát, ne fogadjuk el a hálátlanságot, a gonoszságot. Igyekezzünk a jóért jóval fizetni. Sőt, ha tanítványok vagyunk, akkor már az Úr Jézus a minta a számunkra, és Ő azt mondja, hogy még a rosszért is jóval fizessünk. Persze ez tőlünk nem telik, még az sem, hogy a jóra jóval válaszoljunk, ezért valóban újjászületésre van szükségünk, új szívre, és ez a szív már képes engedelmeskedni Jézusnak.
Azt is meglátjuk, hogy az emberi kapcsolataink minőségét az élet, annak is a nyomorúságai mutatják meg igazán. Gyakran csak a külsőségekre figyelünk, egy két kedves szó, vagy az irántunk való szimpátia, egy-egy témában való egyetértés megtéveszt. Azt gondoljuk, valóban barátok és testvérek vagyunk. De nem mindig van ez így. Ne dőljünk be mindjárt, hanem figyeljünk az élet próbáira. Mert igazán a nehéz helyzetben derül ki, hogy igazi barátra, testvérre találtunk-e.
A tékozló fiú bizonyára örült, amikor idegenben sok barátra tett szert. Megtapasztalta, hogy annak ellenére szeretik, hogy nem közéjük tartozik, hogy idegen ott. Azonban ez csak a látszat volt. Egy idő után keservesen kellett rájönnie, hogy ez nem szeretet volt. Nem önmagáért, belső értékeiért vették körül, és tartották fontosnak, hanem a pénzéért. Amikor elfogyott a pénz, és ő szorult rá mások segítségére, elpárologtak a barátok. Sem pénzt, sem munkát nem adott senki, még csak bátorító szót sem kapott. Ott maradt egyedül. De az Atya ott is vele volt, átélte, hogy a legmélyebb, legelhagyatottabb helyzetben csak az Atyára számíthat.
Hányan csalódnak, mert a nagy szerelem, a példás barátság az egyik fél betegsége vagy nehéz helyzetbe jutása miatt elmúlik. Pont akkor, amikor segítségre lenne szükség, hagyja a másik cserben azt, akinek korábban annyi szépet és jót ígért. Ezt panaszolta a harmincnyolc éve beteg is Jézusnak: nincs emberem, mondta, mert a betegség hosszú ideje alatt mindenki elkopott mellőle. De ő is átélte, hogy amikor mindenki elmaradt, az Úr megjelent és megállt mellette. Így áll meg mellettünk Ő, mert Ő az egyedüli hű Barát. Az Úr követésében, a gyülekezetben azonban már igazi barátokra és testvérekre találhatunk, ahol már nem a másikból származó előny a fontos, hanem ő maga. Ahogyan Urunknak is mi magunk vagyunk a lényegesek, mert a mi megmentésünkért adta oda az életét.
A Jézust hallgató zsidóknak nem akarja bevenni a gyomra az élő kenyeret, vagyis azt, hogy Jézusra van szükségük (Jn 6,41-51). Bizony, mi is gyakran nem akarjuk megemészteni, amit Jézus mond, nem akarjuk elfogadni, hogy úgy vannak a dolgok, ahogyan Ő mondja. Most is többször megismétli, Ő az élet kenyere, és ez akkor is így van, ha ezen megbotránkoznak, ha képtelenek elfogadni, és mindenféle okoskodásba kezdenek, csakhogy ne kelljen Jézusra bízni az életüket.
Most azon értetlenkednek, hogy ismerik a családját, tudják, honnan származik. Valóban csalárd a szívünk, mindig tud kifogást találni, és meg tudja magyarázni, miért nem hisz, miért csalódik Istenben. Mindig van ürügy, ami által elutasíthatjuk Isten akaratát. Olyan szomorú, hogy a sok sebből vérző, ezer problémával küszködő ember ellöki magától az Atya segítő kezét. Mert Isten segítsége Jézus, Őt adta ide a számunkra, és Ő azért érkezett meg a menny világából, hogy segítsen rajtunk. Ő nem a maga előnyeire, kényelmére figyelt, hanem arra, hogy szükségünk van Rá. Mi pedig, amikor nyújtja a kezét, ellökjük magunktól. Inkább szenvedünk, gyötrődünk magunkban. Sírnivaló, amit látunk: az ember rohan a pusztulás felé, mert figyelmen kívül hagyja az Úr jelzéseit. Urunk könyörüljön rajtunk, hogy mégiscsak megálljunk, legyen valaki, aki behúzza a vészféket, és elgondolkodva felismerjük az előttünk álló szakadékot. Csak így menekülhetünk meg, ha megállunk és visszafordulunk az Isten által kijelölt útra, a keskeny útra, mert az jó irányba tart, az életre. A széles út vonata a pokolba tart. De most még át lehet szállni az életre tartó szerelvényre. Mire vársz? Szállj át!
Olyan jó, hogy még tart a lehetőség, még át lehet szállni, mert az Atya vonz. Engedjünk a vonzásnak, ne álljunk neki ellent. Senki sem jöhet hozzám, ha az Atya nem vonzza őt, mondja Jézus, de ne hárítsuk Istenre a felelősséget, ne mondjuk, azért nem hiszek, mert Ő nem vonz, és így Ő az oka hitetlenségemnek, bűnös életemnek. Itt azt mondja Jézus, hogy az Atya vonzása nélkül képtelenek vagyunk hinni Benne, de Ő vonz, amikor halljuk az igét, azonban ellen tudunk állni a vonzásnak. Ő vonz, de mi gyakran ellenállunk. Így hát ne hárítsuk Rá értetlenségünket, hitetlenségünket, hanem inkább engedjünk a vonzásnak, és menjünk Hozzá alázatos szívvel. Menjünk, mert Ő ad életet mindnyájunk számára, mégpedig örök életet.


Járom a Jézus lábnyomát

Járom a Jézus lábnyomát mind a sírig én,
Az égi Jeruzsálemből árad rám a fény.
Bár vihar dúl, nem sötétül el fenn az égi jel;
Ismétlem Jézus szent szavát, hogy Ő sosem hagy el.

Jézus hű barát, drága jó barát,
Gyermekeinek hordja bánatát.
Bár vihar dúl, nem sötétül el fenn az égi jel;
Ismétlem Jézus szent szavát, hogy Ő sosem hagy el.

Nem vétem már el szem elől Jézus lábnyomát,
Nem térek ki a fény elől mellékútra már.
Szent Igéje drága lámpafény, kézben tartom én.
Vágyom már teljes szívemből a fényben élni én.

Jézus hű barát…

Mennyben ér véget nemsoká ez a keskeny út,
Meglátom Jézust trónusán, mint dicső Fiút,
Szeme fénye dicsfénybe borít, bajt, sebet gyógyít,
Jó Pásztor kicsiny bárárnyát a szívére szorít.

Jézus hű barát…



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése