2015. január 30., péntek

Jöjjön hozzám, és igyék!

N
emcsak ma jelent problémát az alkohol, hanem már a szentíró korában is (Péld 23,29-35). Jól látta meg a bölcs azokat a veszélyeket, amik az alkohollal való élés mögött húzódnak meg. Az ital csábítja az embert, szebbnek tünteti fel magát, mint amilyen. Nem mutatja azonnal valódi arcát. Csak később szembesül az ember az igazi tartalmával. A szentíró úgy mondja, hogy a gyöngyöző pohár kígyómérget tartalmaz. Azonban nem méregnek látszik. Az ital sok esetben segítségként és megoldásként kínálja magát. Sokan el is hiszik, hogy az alkoholban találnak segítséget, hogy az ital megoldja problémájukat. Azonban ez nem így van. Igénk elénk tárja az ital valóságos arcát, rámutat mindarra, amit okoz. Mindjárt egy függő embert hoz szemeink elé, és nagyon plasztikusan írja le az állapotát. Mindent elmond, amit ma is átélhet az alkoholtól függőségbe került ember. Rengeteg testi és lelki szenvedést okoz, akit nemcsak a szenvedélybeteg tapasztal, hanem a környezete is.
Jó, ha megfontoljuk mindazt, amit az ige mond, mert ha egy pohár mérget látnánk, azt nem kínálnánk másoknak, azt nem innánk meg magunk sem. Ha belegondolunk, hogy a pohár tartalma kígyóméreggé alakul át, vigyázunk vele. Akkor meggondoljuk, kit kínálunk meg itallal.
Jól elénk tárul a függőség lényege. Ha szenved is tőle, ha nem lát kivezető utat, akkor is folytatja tovább. Ez a szenvedély: hiába látom a bajt, nem tudom letenni a poharat, képtelen vagyok szabadulni. Amikor fölébredek, újra csak ezt keresem. Hányan tapasztalták már meg ugyanezt, a sok szenvedés és probléma ellenére is hajtja a rabtartó, és inni kell. Jó meglátnunk, hogy itt is a bölcs veszi észre a problémát, tehát egy külső szemlélő, és nem a függővé vált személy. Ez teszi nehézzé a gyógyulást is, mert a legtöbben nem is látják a bajt.
Gyógyulásra akkor van remény, amikor felismerem, hogy rab vagyok, és segítségért kiáltok. Mert a fogoly csak akkor lesz szabad, ha egy másik ember leoldja a bilincseit. Magamat nem tudom megszabadítani. Azonban nem kell elcsüggedni, mert van jó hír, mégpedig: van Szabadító. A Szentírás jó híre, hogy van szabadulás az alkohol rabságából. Mert eljött az Úr Jézus a világunkba, és Neki van hatalma mindenféle szenvedély, az alkoholfüggőség fölött is.
Nézzünk őszintén szembe az életünkkel, és ha rádöbbenünk, hogy megmart a vipera, ne adjuk fel a reményt. Ne meneküljünk, hanem nézzünk fel a golgotai keresztre, úgy, ahogyan a zsidók is feltekintettek a rézkígyóra a pusztában. Aki hittel néz Rá, az megmenekül, az felépül a halálos marásból is. Jézussal van szabadulás, van talpra állás. Ő azért jött, hogy Szabadítónk legyen. És akit Ő megszabadít, az valóban szabaddá is válik, az már nem ott folytatja, ahol abbahagyta, az már nem keresi újra az italt. A szabad ember tud nemet mondani. Mert a szabadság pont itt kezdődik, tudok nemet mondani arra, ami mérgezi, tönkreteszi az életemet. És erre a nemre Jézus által leszek képes.
Jézus az ünnep utolsó napján, tehát az esemény végén állt fel, hívta magához a szomjazókat, kínálta az élő vizet (Jn 7,37-39). Kánában is az esemény végén adta a jobb bort. Azért az események végén kínálja Önmagát, Lényét, az élő vizet, hogy az emberek rádöbbenjenek, Ő adja a jobbat. Ő sokkal jobbat kínál, mint amit a vallás, vagy a világ, vagy bármi is adni tud. 
Meglátta, hogy a csodálatos vallási ünnep végén lélekben ugyanolyan szomjasak maradtak az emberek, mint előtte voltak. Nem kapták meg azt, amire lelkükben vágytak, amire szükségük volt. Ezért Jézus megszólítja a jelenlévőket és magához hívja őket. És most minket is hív, azt üzeni, jöjj hozzám, szomjazó lélek, és én elveszem a szomjúságodat.
Halld meg a hívást, és jöjj Hozzá. Ne félj, de lásd meg és ismerd el, hogy annyi mindennel próbálkoztál már, és még mindig szomjas vagy, még mindig nincs békességed. Jöjj Hozzá most hittel, és megkapod az élő vizet. Ő nem csak egy pohárkával ad, hanem az élő víz forrását fakasztja fel a szívedben. Ő nem szűken ad, hanem bőséggel, úgy ad, hogy másoknak is jusson.
Jöjj bátran, mint a szomjas szarvas a forrásvízhez, ne szégyelld, hogy szomjas vagy, jöjj. Hívja a csalódott embereket, hiszen nagy reményekkel mentek fel az ünnepre, de nem kapták meg azt, amire vágytak. Mert a vallásosság képtelen enyhíteni szomjunkat, csak egyedül Jézus képes erre. A Vele való élő kapcsolat által múlik el a szomjúságunk. Élő hitre, Krisztusba vetett élő hitre van szükségünk, mert más nem segít tartósan, csak egyedül Ő, csak egyedül Jézus.

Jöjj az élet vizéhez

Jöjj az élet vizéhez,
nélküle szomjas a szív.
Átok alól szabadulsz itt,
hű Urad ő, aki hív.

Ref: Jöjj hát siess, jöjj, vár reád:
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás,
Nincs sehol és soha más.

Jöjj megújulni e vízben,
új lesz a hit, szeretet,
Eltűnik itt, ami régi,
kezded az új életet.
Jöjj hát siess…

Jöjj hát az élet vizéhez,
Jézus kínálja neked.
Árad az élet belőled,
kútfeje lesz a szíved.
Jöjj hát siess…



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése