2015. január 2., péntek

Eredj a hangyához

M
ilyen szépen szólít meg az Úr igénken keresztül: „fiam”. Ez személyes, és benne van irántunk való szeretete és féltése (Péld 6,1-19). Nem idegenként szól Isten, amikor olvassuk a Bibliát, hanem Atyaként. Úgy szólít meg, mint gyermekeit Jézus Krisztus által. Mivel gyermekeként tekint ránk, óv és véd minket. Nem akar rosszat akkor sem, amikor tilt valamitől, vagy fenyít, hiszen mindezekkel is javunkat igyekszik előmozdítani. Mert Ő jól látja azt, ami a mi szemeink elől még rejtve van. Előtte nyitott könyv a jövő, tisztában van döntéseink várható következményeivel is. Most rámutat, hogy a meggondolatlanság, a dolgok át nem gondolása veszélybe sodor. Ezért nem szeretné, ha felelőtlenül ugranánk bele a világ kínálataiba. Minden döntés előtt csendesedjünk el, figyeljünk Rá és kérjük segítségét.
Most azt kéri, ha mégis bajba kerültünk elhirtelenkedett döntésünk miatt, igyekezzünk minél hamarabb kilépni belőle, és így korrigálni. Most a pénzügyi csapdáról van szó, attól akar megkímélni Atyánk. A kölcsön semmilyen formája nem biztonságos, nem előrevivő. Helyette az Úrban való bizalomra építhetünk, és a megelégedettségre, illetve a türelmes várakozásra. Meg kell tanulni, hogy csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. És ehhez a mentalitáshoz segítsük felebarátainkat is.
Atyánk javaslata anyagi kérdéseink megoldására a türelem és a szorgalom. Küzdjünk meg azért, amit szeretnénk megszerezni. A hangyákról készült oktatófilmmel ösztönöz a szorgalmas életre. A hangya számára nincs meghatározott munkaidő, nincs felettes, akinek meg kell felelnie, és nincs határidőnaplója sem. Ennek ellenére tudja, mikor mit kell tennie. Tisztában van azzal, hogy szorgalmától függ a megélhetése. Sőt, az is benne van, hogy csak nyáron van idő a téli élelemről gondoskodni. Ha szabadságra menne és a tengerparton lubickolna gyűjtés helyett, éhen pusztulna. Mi is megtanulhatjuk tőle, hogy mindent a maga idejében tegyünk. Ne másra támaszkodjunk, hanem a saját életünkért vállaljuk fel a felelősséget. Ma könnyen megkísért bennünket, hogy elfeledkezünk feladatainkról, hiszen annyi érdekes és fontosnak látszó dolog vesz körül bennünket és igényli az időnket. Másrészt könnyebb a számítógép előtt ülni, mint feladataink fölött görnyedni. A hangya nem a kütyüivel tölti az időt, hanem végzi az élet szempontjából szükséges feladatokat.
A szentíró a természetbe küld, azt kéri, figyeljük meg az állatvilágot, és tanuljunk. Mert az állatoktól is lehet tanulni. Ők megküzdenek az életért, nem mástól várják a kiszolgálást, hanem maguk igyekeznek gondoskodni életfeltételeikről. Az Úr adjon számunkra bölcsességet és tanulási vágyat. Ne szégyelljünk a természettől sem tanulni, és ha komolyan vesszük a teremtett világ rendjét, akkor igyekszünk átalakítani életvitelünket.
Eredj a hangyához, szól az ige, azonban ehhez is meg kell mozdulni, és azt nem nagyon szeretünk. Elkényelmesedtünk és nehezünkre esik kimozdulni és megfigyelést végezni. Hallgassunk Atyánkra, és menjünk ki, nézzük meg legalább a madarakat, amint ebben a hideg időben élelmet keresnek maguknak. Figyeljük meg életüket, és ha lehet, segítsük őket. Majd mi is induljunk és tegyünk meg mindent az Úr kegyelme által életünk előbbre mozdításáért. A madarak sem keseregnek, hanem keresik a táplálékot, a menedékhelyet. Mi is keressük Isten akaratát, és amennyiben szükséges, keressünk munkát és építsük lépésről lépésre az életünket.
Továbbra is az Úr Jézusról szóló bizonyságtételt olvashatjuk (Jn 3,31-36). János túllát az emberi formán, és felismeri, hogy Jézus felülről való, azaz Istentől jött. Még nem történt túl sok minden Jézus körül, de János mégis látja Lénye igazi valóságát, igazi értékét. Ő nem ragad le a külsőnél, hanem elhatol a belső mélyére, így látja meg Benne az Istent.
Mivel Jézus felülről, azaz Istentől való, azt mondja el számunkra, amit ott látott és hallott. Ő Isten világáról tesz bizonyságot, és hiteles a bizonyságtétele, mert járt ott, oda valósi, és így tapasztalatból tudja, milyen. Ezért jó Jézusra hallgatni. Ő nem téveszt meg, hanem a valóságot mondja el a számunkra.
Úgy figyeljünk az Úr Jézusra, mint amikor egy másik ország polgárával találkozunk és elmeséli, milyen náluk az élet. Az ilyen beszámolókat hallgatva nem szoktunk kételkedni, hogy valóban úgy is van, mint ahogy elmondják nekünk. Ugyanígy fogadjuk kételkedés nélkül Jézus bizonyságtételét, mert azt mondja el, amit látott, amit átélt. Sőt, meg is éli a mennyei életformát.
Akit Isten küldött, az Isten beszédeit szólja, Jézust az Atya küldte a világba, és minden, amit mond, az Istentől a számunkra küldött üzenet. Amikor Jézus beszél, mennyei Atyánk üzenetét adja át. Így hallgassuk és vegyük komolyan. Akit Jézus elhív, az maga is megtapasztalja, hogy mérték nélkül kapja a Lelket. Vagyis a Szentlélekre korlátozás nélkül számíthatunk és igénybe vehetjük. Tulajdonképpen akkor korlátozottak a lehetőségeink, ha a Szentlélek nélkül próbálkozunk. Ha Tőle való küldetésünk van, akkor a Szentlélek kifogyhatatlan erőforrás a számunkra. Így tehát nem magunkra, hanem a Lélek erejére támaszkodhatunk. Isten Lelkének elegendő tartalékai vannak, soha nem merül ki.
Még egy csodálatos bizonyságtételt hallunk: az Atya szereti a Fiút. Igen, Isten szereti Jézust, és mindazokat is, akik Benne hisznek, akik Rábízzák életüket. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van. A Fiúban való hit nyitja meg számunkra az örökkévalóság kapuját. A kapu hit által, és nem emberi teljesítmények vagy társadalmi pozíciók alapján nyílik meg. Aki hisz a Fiúban, örök élete van - nagyszerű lehetőségek és távlatok nyílnak meg a Jézusban való hit által. Aki nem hisz, az pont ezeket a lehetőségeket és az örök élet távlatát zárja be maga előtt. Mert az örök élet csak hit által tárul fel előttünk, hit nélkül zárva marad, sőt, meg sem láthatjuk a kapuját.



Hinni taníts, Uram, kérni taníts!


1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet, Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!
2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy, Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!
3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengeségemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!
4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése