2015. január 13., kedd

Harmonikus kapcsolat

S
zemélyes megtapasztalások és összegyűjtött életképek jelennek meg a példabeszédekben (Péld 13,1-14). A szerző maga is sok mindent megtapasztalt, sok igazságot felfedezett élete során, és közben látta mások életét. Szembesült az élettörténetekkel, azokéval, akik Isten útján jártak, megtartották az Úr parancsolatait, és azokéval is, akik elhagyták az Urat, és a bűn útjára léptek. Mindaz, amit leírt, ezekből a forrásokból táplálkozik, mert a példabeszédek gyűjteménye nem elméleti bölcselkedés, hanem az élet valóságát tükrözi.
Sok ember életének alakulása támasztja alá mindazt, amit leír. Látja azokat, akik hallgatnak a tanácsra, akik komolyan veszik az előttük járók bizonyságtételét. Azokat, akik elismerik, hogy előttük is éltek emberek, sok mindent megpróbáltak, és így már meg tudják mutatni a helyes utat. Nem szükséges minden rosszba belépni, hanem a csapdákat kikerülve jó irányba haladhatunk. Azonban vannak, akik nem veszik komolyan mások tanácsait, úgy gondolják, nem úgy a jó, ahogyan hallották, és a rossz úton járókra figyelnek.
Mi azonban figyelhetünk az Úrra, és nagyon fontos, hogy figyeljünk szavára, mert belőle élet árad. Már a bölcs is meglátta, hogy aki ismeri az igét, de megveti, annak elromlik az élete. Aki pedig komolyan veszi az Úr szavát, áldást nyer az Úrtól.
A bölcs tanítás az élet forrása. Mi a bölcs tanítás? Az ige megismertetése, mert Isten az ige által teremtette a világot, élet van benne, és ez az élet, ha befogadjuk, formál bennünket is. Az ige által találjuk meg az élet igazi forrását, az Úr Jézus Krisztust. Ha figyeljük az életét, azt látjuk, hogy érdemes Rá hallgatni, mert Ő jól élt. Élete áldás volt környezete számára is. Ő soha nem rombolással, pusztítással reagált, nem tanított rosszat, hanem mindig gyógyított, jobbított, megbocsátott. Ezt élte tanítványai elé is.
A harmincnyolc éve beteg meggyógyítását követően megindulnak Jézus ellen a támadások, meg akarják Őt ölni, mert szombaton történt a gyógyulás (Jn 5,19-23). Megdöbbentő, hogy nem annak örülnek, hogy egy ember, egy harmincnyolc éve reménytelenül szenvedő ember egészséges lesz és újra értékes tagjává válhat a társadalomnak. Az embernél fontosabb lett a vallási hagyomány. Mi a fontos a számomra? Az ember lelki és testi egészsége, vagy a hagyományok? Jézus az embert meggyógyító kapcsolatot hozta el. Helyreállítja az Atyával megszakadt kapcsolatot, és amikor ez megtörténik, elindul a gyógyulás. Az Istennel való élő kapcsolatban válunk egészséges emberekké. Az Úr ereje beáramlik a lényünkbe, és megújít, emberré tesz.
Keressük az Úrral való kapcsolatot, vigyük Elé őszintén életünket, és valljuk meg, hogy eddig rossz volt a vonal. És ha ezt megtesszük, az Úr megépíti a vonalat köztünk és Önmaga között. Az Úr a mi életünket is keresi, mert szeret, és ezért állandó kapcsolatban akar lenni velünk. Ő várja, hogy hívjuk Őt.
Az Úr Jézus Istent Atyjának nevezte, és ez még inkább felbosszantotta a zsidó vezetőket. Tudja az Úr, hogy veszélyben van, mégis vállalja az Atyát. Sőt, ezt követően nem menekül el, hanem vállalva korábbi megnyilatkozását, további beszédet mond. Itt is figyeljük meg, hogy az ellenséges reakciókra nem fenyegetéssel vagy gyűlölettel, hanem tanító beszéddel válaszol. Az Úr Jézus a szívünket és az értelmünket akarja meggyőzni. Azt várja, hogy megvizsgáljuk, amit mond, és magunk ismerjük fel, hogy kicsoda Ő. Jézus hisz az Isten országáról szóló tanítás erejében. Tudja, hogy az Atya szava ma is élő és ható, képes átformálni a gondolkodást, és megváltoztatni az embert. Hisszük-e, hogy a szónak, az Úr szavának és a hirdetett igének ma is van ereje? Általa változásokat vihetünk végbe. Ahol bekerül a szívekbe az ige, úgy kezd viselkedni, mint a talajban a vetőmag. Elindul egy új élet, amely egyre növekszik és gyümölcsöt terem. Hisszük-e, hogy az Úr szava ma sem tér vissza Hozzá üresen? A világot mindig az Úrról való bizonyságtétel formálta át igazán.
Jézus megvallja, hogy tökéletes összhangban van az Atyával, figyel Rá, Ő nem akar Tőle független lenni. Ő nem lázad, nem akar elszakadni az Atyjától, hanem engedelmeskedik Neki. Tudja, hogy az Atya akarata jó, és Ő ennek megvalósítására rendelte földi életét. Jézus nem önmegvalósítást művel, hanem azt teszi, amit az Atya mutat neki. Tulajdonképpen ez az igazi élet, figyelni felfelé az Atyára, várni az útmutatását.
Jézus és az Atya között harmonikus kapcsolat működik, az Atya tanítja a Fiút, megmutatja, mit kell tennie. Ez a kapcsolat nem köt gúzsba, hanem egyre inkább kiteljesedik. Egyre nagyobb dolgokat mutat, és bíz Rá az Atya. Milyen a kapcsolatom az Úrral? Ilyen harmonikus? Így bízom én is magamat Őreá? És milyen az egymással való kapcsolatunk? Hajlandók vagyunk egymástól tanulni? Régen a gyermekek otthon tanulták meg az életet. Otthon tanultak meg dolgozni és ismerték meg az élethez szükséges dolgokat. A gyermek elfogadta a szülő, az idősebb ember útmutatását. Jézus és az Atya kapcsolata a mi számunkra is minta. Jó, ha meglátjuk, hogy magunktól mi sem vagyunk képesek semmit sem tenni. Ha Jézus elfogadta az Atya vezetését, tanítását, akkor mi se lázadjunk ellene. Fogadjuk el örömmel, hogy Atyánk fogja jobb kezünket, és így tanít, így vezet az élet útján.
Jézus elmondja, hogy az Atya azt akarja, hogy mindenki tisztelje a Fiút. Igen, az Atyához a Fiún keresztül vezet az út. A Fiú kapta meg az ítélet jogát, ezért Vele kell rendeznünk életünket. A kereszt hirdeti az Atya kegyelmét. Hirdeti, hogy ítéletünket Jézus magára vállalta. Jézus által, a Benne való élő hit által juthatunk mi is életre, örök életre.


 Örök élet reggele


1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.
2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszodtól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.
3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fehér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.
4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üdvösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése