2015. január 20., kedd

Előbb a hit, aztán a látás

M
ennyire bölcs és igaz megállapítás ez: „Jobb a száraz falat, mellyel békesség jár, mint a levágott jószággal teli ház, melyben viszálykodás van” (Péld 17,1-12). És mennyire a mai valóságot tükrözi. Sok mindene van a mai embernek, sokféle javakkal rendelkezik, de ezekkel a legtöbb esetben nem jár együtt a békesség. Miért is van az, hogy mire megalapozza az ember az életét, a lelki értékek széthullanak? Azért, mert az anyagi javak megszerzése idején keveset foglalkozunk a lelki értékekkel. Nem látjuk meg, hogy az igazi békesség, öröm és szeretet nem az anyagi javak meglététől függ. A békesség a mi Urunk Jézus Krisztus. Ahol Ő megjelenik, ott lesz tartós béke. Az ellentéteket, a konfliktusokat csakis a Benne való élő hit által rendezhetjük. A békesség forrása Jézus, és ez a békesség akkor válik megtapasztalhatóvá életünkben, ha mindig és mindenben figyelünk Rá. Ha úgy indulunk feladataink végzésére, hogy békességünk van abban, amit tenni szeretnénk, mert megbeszéltük Jézussal. Ő mindent megbeszélt az Atyával, mindenben békessége volt, amit tett, mert tudta, az Atya is ezt akarja. Kövessük mi is Urunk példáját, tegyük, amit mond, és békességünk lesz.
Ne feledjük el, hogy az Úr megvizsgálja a szívünket, vagyis látja, hogy mit milyen indítékkal végzünk, mivel mi a szándékunk. Ő nem a látszatra figyel, Őt nem lehet becsapni. Látja, milyen módszereket használunk, hogyan akarunk eredményt elérni. Ezért jó, ha komolyan vesszük, hogy Isten országában más módszerek az elfogadottak, mint a világban. Itt nem a pénz a megoldások eszköze, az ige mást ajánl a számunkra. De hát ma azt látjuk, hogy a zsebbe csúsztatott pénznek nagy ereje van, addig bezárt kapuk kinyílnak, pozíciók elérhetővé válnak, hamarabb sorra kerülünk az orvosnál, vagy általa esélyünk lesz arra, hogy foglalkozzanak problémánkkal. A Szentírás azonban az imádság útját mutatja, az imát kínálja megoldási eszközként. Sok esetben látjuk, hogy a legreménytelenebb helyzetekben is lett megoldás, amikor egy istenfélő ember imádságban az Úrra bízta ügyét. Csaták dőltek el így, nagy szabadulásokat élt át Isten népe az imádság által. Mert az Úr válaszol az imáinkra, hatalmas ereje ezen a csatornán árad az életünkbe. Természetesen az átadott élet, a Benne való élő hit tapasztalja meg mindezeket.
Figyeljünk még Atyánknak arra az üzenetére, hogy a vétket el lehet fedezni. Ezért jött el az Úr Jézus, hogy kereszthalálával eltörölje minden bűnünket. És így az Atya már nem emlékezik meg róluk. Ez azt is jelenti, hogy ami le van zárva, azt nem hozza elő ismét. Ez az igazi rendezés, és ez megbocsátás által megy végbe. Szívünkre helyezi Urunk, hogy mi is zárjuk le a múltat, ne hozzuk ismételten szóba, azt ami már mögöttünk van. Mert ez a gyógyulás útja. A kapcsolataink akkor jönnek rendbe, ha teljes szívből megbocsátunk, és ezáltal minden sérelmet elfelejtünk.
A sokaság megkérdezi Jézustól, hogy mit kell tenni, hogy Isten akaratát cselekedjék (Jn 6,28-34)? Jó kérdésnek tűnik, de inkább csak kifogás ez, mert már rég tudják. Ismerik a parancsolatokat. De amit Isten kér, az elevenbe vág. Azt nem akarjuk tenni. Mert bizony, mi is gyakran kérdezzük, mit is tegyünk, pedig mielőtt újra kérdeznénk, annak kellene nekifogni, amit már tudunk. De az nem tetszik, azt nem akarjuk. Megbocsátani, ellenséget szeretni, nem paráználkodni, tisztességesen és becsületesen végezni munkánkat szintén nem akarjuk, mert akkor lemaradunk, nem lesz hasznunk.
Nem volna semmi gond ezzel a kérdéssel, ha azért tennék fel, mert komolyan gondolják, és szembesülnének azzal, hogy nem tudják cselekedni Isten akaratát. Ők nem ismerik el, hogy ez nem megy nekik, nem azért jönnek, hogy Jézust hívják segítségül. Mert azt kellene már meglátni, hogy Jézus nélkül minden csak hiábavaló erőlködés. Ők azonban próbálkoznak, jó színben akarnak Jézus előtt feltűnni, gondolják, igyekezetüket majd értékelni fogja. Ezért valami különleges tettre várnak, ha Jézus ad valamilyen parancsot, és ők azt megteszik, akkor biztos minden rendben lesz. Ő azonban nem parancsokat osztogat, hanem elmondja, egyetlen dolgot kell tenniük, ha Isten akarata szerint akarnak cselekedni: hinni Benne. Igen, ennyit kell tennünk, hinni, hogy Ő az, Akire szükségünk van, Ő a Megváltó.
Természetesen ennek a hitnek van következménye, mégpedig az, hogy teljesen bízzuk Rá magunkat, és engedjük, hogy belülről átformáljon. Mert nem valamit kell tenni, hanem hinni Benne, mert az életváltozás nem cselekedetek, hanem hit következménye. Az élő hit átformálja a szívünket, és napról napra Jézus uralma alá terelget.
Olyan szomorú ez a vakság, ez a sötétség, amiben vannak. De nem ez a jellemző ránk is? Egyszer már elmondta az Úr, hogy az a baj, hogy előbb akarnak látni, és majd csak azután hinni. Pedig a sorrend fordított. Előbb higgyünk Benne és Neki, aztán majd fogunk látni. Meglátjuk a hit gyümölcseit. A tanítványaitól búcsúzó Úr ezt helyezi övéinek a szívére: „Azokat pedig, akik hisznek, ilyen jelek követik: Az én nevemben ördögöket űznek, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek föl, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik, betegekre teszik kezüket, és azok meggyógyulnak” (Mk 16,17-18). Tehát első a hit, és majd azt követik a jelek, a látható dolgok. Higgy, és a jelek majd követnek.



Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen


1. Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen Mármár megindulok, hogy rád bízzam magam, De látod, köt s lehúz még régi csüggedésem, Áldd meg ma lelkemet több hittel, ó, Uram.
2. Sok szép ígéretem, ó, hányszor megtagadtam, A nagy fogadkozást, hogy csak tiéd szívem. A bűnös gyengeség bús rabjának maradtam, És törvényed szerint nem éltem semmiben.
3. Ha jót tettél velem, ha áldva látogattál: Én nem dicsértelek s nem hirdettem neved; Nem értettem, mikor szenvedni, sírni hagytál, Hogy ha szeretsz, miért sújt vessződ engemet?
4. Köt még a földi jó, a bűn, a földi örvény, S tehozzád bűnömért, lásd, el nem juthatok. A béklyó súlya nyom, levetném, összetörném, De lelkem gyenge még s jaj, összeroskadok.
5. Más nem tanít meg rá, csak égi bölcsességed, Hogy bölcsen bízzak és szolgáljak úgy neked. Mit érek nélküled? Add, hogy imádva téged, Bús, gyarló bűnös én, hadd légyek gyermeked.
6.      Nagy lelked élt, Uram, a prófétás időkben, Az fénylett át a szent s apostol életén; Áldj meg s kegyelmedet reám is töltsd ki bőven, Hogy Jézust nézzem és ővéle győzzek én.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése