2021. január 12., kedd

A Lehetőség melletted áll

 

M

ikeás nevének a jelentése: Kicsoda olyan mint az Isten (Mik 2,1-13). Ennek a senkihez sem hasonlítható Istennek a szolgája Ő. Persze nem úgy, hogy ő jelentkezett, hanem Isten hívta el. A prófétai szolgálat nem könnyű, mert általában nem szép jövőről, rengeteg áldásról, hanem Isten ítéletéről beszél. Elmondja, Isten megítéli a népét, mert nem úgy él, ahogyan azt Isten elvárja. Hát van Istennek elvárása? Nem arról van szó, hogy nagyon szeret, és mindent megtesz a kedvünkért? Igen, szeret, emberré lett értünk, oda adta a Fiát a keresztre, mert csak így tud megmenteni minket. Mivel nagy árat fizetett az emberért, nem mond le rólunk, hanem azon fáradozik, hogy mindenki megismerje Őt. Ezért küld szolgákat, beszéljenek róla, és mondják el, milyen életformát kínál az Úr. Mondják el, hogy Isten országában lehet másként élni, mint ahogy eddig éltünk. Aki ezt hittel elfogadja, és Istenre bízza az életét, az Ő országának polgára lesz. De az Úr országának van törvénye, és Isten azt akarja, hogy aszerint éljünk. Ha nem az ország királyának az akarata szerint cselekszünk, Ő szól, figyelmeztet, térjünk vissza a jó útra.

A próféta nem a maga nevében beszél, emberi szó mit sem ér. Nem a maga véleményét mondja el, szavainak alapja: „Ezt mondja az Úr!” Ennek már súlya van, mert az, hogy embernek nem tetszik az, ahogyan élek nem olyan probléma, hisz nem értünk egyet mindenben, és nem is vagyunk egyformák. Ami nekem tetszik, az nem tetszik a másiknak, és fordítva. Azonban, ha Istennek nem tetszik az életem, az már baj. Miért? Mert Ő Teremtő, Tőle kaptam az életemet. Ha nincs megelégedve azzal, ahogy élek, az már nagy probléma. Mikor élek jól? Ha Isten akarata, az Ő terve szerint élek. Honnan tudom meg, mi a Neki tetsző élet? Szövetséget kötött előbb Izráel népével, majd az egész emberiséggel Jézus Krisztusban. Ide adta az élet használati utasítását, és ez a Biblia. Ebben elmondja, miként használjuk az életet. Miképp viszonyuljunk Hozzá, ha azt akarjuk, hogy jól működjön, és összhangban legyen Istennel, az Ő világával. Ha nem vagyunk összhangban Istennel, jönnek a problémák. Isten úgy alkotta meg az embert., hogy a Teremtőjével való élő kapcsolat tegye teljessé, és egészségessé. Azonban ezt a kapcsolatot, az összhangot megbontotta a bűn. Nem Istennek engedtünk, nem az Ő útmutatására figyeltünk, hanem a sátánra. Azonban vissza lehet térni Hozzá. Nincs az a mélység, amiből ne kiálthatnánk Istenhez, és ne kezdhetnénk Ővele újat.

Isten országában rend van. Isten a középpont, Ő a Király a másik ember pedig a felebarát, a testvér. Isten országában mindenki megkapja azt, amire szüksége van. Itt már nem az emberi kívánság, a többet akarok, eszméje dominál. Isten országában a polgárok odafigyelnek egymásra, segítik egymást. Miért? Mert Isten törvénye védi a szegényt, az özvegyet, az árvát. Azért szól keményen és hirdet ítéletet a próféta, mert ezt a törvényt megszegték. Az önzés, a vagyon szeretete kerekedett felül, azonban Isten erre nem mondja azt, hogy jó. Megítéli népét. Isten megítéli újszövetségi népét is, ha nem az Ő igéje szerint alakítja dolgait. Isten nem tűri a bűnt, az övéi közt nem lehet jelen az elnyomás, a kizsákmányolás. Miért? Mert az újszövetségben az az Övé, aki újjászületett. Már nem az atyáiktól örökölt vágyak, a régi természet irányít, hanem az Úr Lelke.

Azonban nemcsak ítélet hangzik, hanem felragyog a kegyelem, az újrakezdés is. Az ítélet célja, hogy az eltévedt nép visszataláljon az Úrhoz. Az ítéletes események által is a Pásztor keresi elveszett bárányait. Mindaz, amiről Mikeás szól megvalósult, a Király előttünk megy. Eljött az Úr Jézus és jó Pásztorként megy övéi előtt. Ő töri nekünk az utat, csak követnünk kell. Elmondta, hogy Ő az Út! Igen, Ő az igazi út. És  aki ezen jár nem téved el, célba ér.

Ismét Jeruzsálemben van az Úr Jézus (Jn 5,1-9). Tudatosan megy fel oda, hirdeti és képviseli, a templom Isten rendelője. Sőt Isten maga az Orvos, és már nincs helyszínhez kötve a rendelés. Aki nem tud elmenni a templomba, azt Ő maga keresi fel. Elmegy oda ahol nagy a nyomorúság, a reménytelenség. Ahol a gyógyulás másoktól függ. Ezeknek az embereknek a reménysége ki van szolgáltatva, gyógyulásuk mások reakciójától, idejétől függ. Egy ember gyógyulhat meg a megfelelő időben a Betesda vizében. De ezek az emberek nem tudják a megfelelő időpontot kihasználni. Szinte mindenkinek más segítségére van szüksége. Az ér a vízbe elsőként, akinek van összeköttetése, pénze. Olyan az ottani helyzet, mint a világ. Aki ügyesebb, gyorsabb, jó kapcsolatokkal rendelkezik, meg tudja fizetni, reménykedhet, egyébként nincs esélye.

Isten országa azonban más, ezt hozza el és mutatja be az Úr Jézus. Istennek fontos az elfekvőben élő, másoknak kiszolgáltatott ember is. Amikor megjelenik a Betesdában Isten gazdagságát hozza. Most már nem másoktól függ a gyógyulás, az életváltozás. Mindenki számára elérhető. Azonban csak hit által. Meg kell látni ki jelent meg köztük, fel kell ismerni, hogy Ő az a személy, Akire vártak. Nem a víz megmozdulását, hanem saját életük mozdulását viszi végbe Jézus. Ne a víz, a külső körülmények mozdulására várj, hanem saját életed mozdulására. Az a nagyobb csoda, amikor te mozdulsz meg. Az Úr csodája, hogy megmozdítja az eddig mozdulatlan életet. Magad lábára állít, új célt mutat. Ő azért jött, hogy állj talpra, ne maradj továbbra is víz partján. Ne várj tovább, hanem most ragadd meg Embered kezét. Most hallgass az Úr szavára.

A Betesda partján csüggedés, depresszió található. Mindig megelőz valaki. A másiknak sikerül, neked nem. De amikor Jézus megjelenik, ez megváltozik. Azért jött, hogy kihozzon a depresszióból. Figyelj a szavára! Mert szavában életerő van! Akarsz-e meggyógyulni, – kérdez az Úr? Ez az ember olyan mélyen van, hogy nem akar meggyógyulni. De talán csak elveszítette a gyógyulás reménységét. Akarna Ő, de nem látja, hogyan gyógyulhatna. Ami reményt adott, a megmozduló víz, egyre távolabb került. Elvesztette a reménységet a gyógyulásban. Talán te is elvesztetted? Amiben eddig bíztál egyre távolabb kerül? Lásd meg a csodát? Isten maga áll meg melletted. Elhozta az igazi reményt. A Remény, az Élet keres fel, szava megelevenít, és kiemel a csüggedésből is.

A gyógyulás az új élet reménysége elénk áll az Úr Jézusban. Most már nem ennek az embernek kell belépni a vízbe a gyógyulásért. A gyógyulás lépett mellé. Hit által, Jézusban lehet az Övé az új élet. Mindaz, amire évtizedeket várt karnyújtásnyira van, csak meg kell ragadni. Csak hittel kell rá figyelni. Jézus szavában olyan erő van, hogy az ilyen lebénult életet is megmozdítja. Jézus szava hoz ki dermedt állapotunkból. Jézus szava hat. Azonnal meggyógyult. Az Ő szava ma is hat. Engedjünk Neki. Az ember is engedett a parancsnak, felvette az ágyát. Megdöbbentő, ahogyan engedelmeskedik Jézusnak, és megtapasztalja, hogy sikerül megmozdulni, felvenni az ágyát. Képes egész mozdulatsort végrehajtani. Megteszi azt, amire eddig nem volt képes. Ezt végzi el ma is az Úr. Amikor befogadjuk szavát, engedünk annak, amit mond, képessé válunk megtenni azt, amire addig képtelenek voltunk.

 

 

Dicsőség mennyben az Istennek

 

1. Dicsőség mennyben az Istennek! :/: Dicsősség mennyben az Istennek! Az angyali

seregek :/: Vígan így énekelnek: Dicsősség, dicsősség Istennek!

2. Békesség, földön az embernek! :/: Békesség földön az embernek, Kit az igaz szeretet

:/: A Jézushoz elvezet, Békesség, Békesség Embernek!

3. Dicsérjük a szent angyalokkal, :/: Imádjuk a hív pásztorokkal Az isteni Gyermeket, :/:

Ki minket így szeretett, Dicsérjük, imádjuk És áldjuk!

4. Ó Jézus! Ne vess meg bennünket, :/: Hallgasd meg buzgó kérésünket! Jászolodnál

fogadjuk, :/: Hogy a vétket elhagyjuk, Ó Jézus, Ne vess meg: Hallgass meg!

5. Dicsőség az örök Atyának :/: És értünk született Fiának, Mindkettő Szent Lelkének, :/:

Áldások kútfejének: Dicsőség, Dicsőség Istennek!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése