2021. január 8., péntek

Igazi éhség

 

A

macjá pap letiltotta Ámószt, azonban Istent nem lehet eltiltani, és újabb látomás, által üzenetet ad a prófétának (Ám 8,1-14). Ámószt sem lehet eltiltani, mert ő nem a földi király, hanem a királyok Királya szolgálatában áll. Isten emberei soha nem vezetőket szolgálnak, hanem az élő Urat. Ez azt jelenti, hogy az Úr üzenetét akkor is tovább kell adni, ha azzal a vezetés nem ért egyet. Istennek nem lehet megtiltani, hogy népe vezetőiről véleményt alkosson, velük ítéletet közöljön. Az ítéletes igét is azért adja az Úr, mert szeret, mert Ő állja a szavát, és általa segíteni akart az eltévedteken. Az Úr, amikor szól segít, segít visszafordulni a rossz útról. Megadja a szükséges támpontot, ami alapján be tudjuk tájolni magunkat. Az ige által, az Ő friss üzenete által látjuk meg önmagunkat. Az Igébe tekintve döbbenünk rá, hogy vétkeztünk az Úr ellen, és rossz az irány. Amíg csak egy embert látunk, vagy egy régi könyvet, mindez nem történik meg. Csak akkor, ha eljut a szívünkig, az igehirdetőn keresztül maga az Úr szól. Péter is megrendült, amikor rádöbbent, Jézusban maga az Isten áll előtte.  Azért mondja, menj el tőlem, mert én bűnös ember vagyok. Amíg nem kezdte felismerni, hogy aki beleszólt az életébe, tanácsot adott, az nem csupán egy ács, vagy egy tanító, hanem maga az Isten, addig ellenkezett Vele. Így van, amikor mi akarjuk a másiknak megmondani mit tegyen, vagy felszólítjuk a megtérésre, de nem tapasztalja az Úr jelenlétét, szavának erejét. Ilyen esetben csak emberi véleményt lát, és azt elutasítja. Ezért fontos, hogy mindig az Úrhoz vezessük az embereket, Őt ismertessük meg velük, és ha már Rá figyelnek, az Úr elvégzi bennük, a maga munkáját. Csakis az Úr szavának van embert változtató hatalma.

Az Úr elmondja, hogyan látja Izráel életét. Már semmi nem érdekli őket a hasznon kívül. Csak a pénz, a nyereség motiválja őket. Nem hatja meg népe tagjait a nyomorultak, szegények élete sem. Mások rossz helyzete által is gyarapodást, előnyöket igyekeznek szerezni. Azt nézik, miképpen lehet minél kevesebb ráfordítással, minél nagyobb hasznot szerezni. Az elszegényedettekben olcsó munkaerőt látnak. Nagyon nagy sikerük lenne ezeknek az embereknek ma. Megdicsérnék őket a növekedésért. De Isten másképp látja. Neki nem tetszik az, amit a világ elismer.

Az ünnepek, és az Úrtól való nyugalom napja is csak idegesíti őket. Alig várják, hogy mehessenek a dolgaik után. Ott vannak talán az istentiszteleten, de a szívük az üzletüknél, a munkájuknál, a pénznél van. „Mert ahol a ti kincsetek, ott lesz a ti szívetek is”. Mi a mi kincsünk? Az ahol a gondolataink időznek. Az ami miatt nem tudok az igére figyelni, ami miatt nincs időm az Úrra, mert állandóan azzal kell foglalkoznom.

Nagyon szomorú képet fest az ige Izráel népéről. Azonban van jó látás is, mert jönnek olyan napok, amikor az Úr beszédének hallgatása utáni éhség lesz a földön. Amikor az emberek nagyon vágyakoznak Istent hallani. Jobban keresik majd az Urat, mint a kenyeret. Ma is vannak olyan helyek ahol ez az éhség tapasztalható. Kérjük Urunkat, adja meg ezt az éhséget. Kérhetem, hogy a saját szívembe adjon éhséget az Ő beszédének hallása után. Ne csak ímmel-ámmal vegyem kezembe a Bibliát, hanem valódi éhséggel. Olvassam úgy, mintha még soha nem olvastam volna. Olvassam úgy, mint amitől az életem függ.

A tanítványok nem értik Jézust, ők az evéssel vannak elfoglalva, és nem értik, hogy az Úr megfeledkezett az evésről, miközben Samáriát elárasztotta az élő vízzel (Jn 4,31-38). Jézus szeme előtt az emberek mentése lebeg. Mindig arra törekszik, hogy ahol van, ott felragyogjon a világosság. Ő mindig az Atya akaratát cselekszi, és ez az akarat mindennel szemben előnyt élvez. Miért? Mert az Atya akarata jó, embereket akar menteni.

Az Úr bizonyságot tesz, Őt az Atya küldte, küldetésben van. Feladata van, és ennek elvégzése alá rendel mindent. Jó látni, Jézust Isten akaratának megvalósítása táplálja. Az a legfontosabb, hogy elvégezze azt, amivel Isten megbízta. Milyen fontossági szempontok vannak az életünkben? Mi vezérel? Isten akarata, vagy a saját akaratom? Mert a hívő ember is küldetésben van. Többször is mondta az Úr tanítványainak, hogy elküldi őket a világba, vajon mi megéljük küldetésünket? Látható, hogy az Ő küldöttei vagyunk? Ha igen, akkor az Úr Jézus akarata valósul meg általunk. Mindez magával hozza a látható különbséget. Ha Isten akarata a mi eledelünk is, akkor látszik a különbség az életünk és a világ élete között.

Urunk azt kéri a tanítványoktól, hogy emeljék fel a fejüket és lássák meg a tájat, fehérek az aratásra. Ne lefelé, saját dolgainkra, bajainkra nézzünk, ne a magunk ügye foglaljon le, hanem lássuk meg az aratás idejét. Már jönnek a samáriaiak Jézushoz. Fejkendőjük fehéren világít. Jönnek és most aratni kell. Nem a magunk dolgaival foglalkozni. Látjuk-e az aratás idejét? Észrevesszük-e, amikor emberek Istent keresik, és azért jönnek, mert hallani akarnak Róla. Azt szeretnék, ha Istenhez segítenénk őket. Megtesszük-e? Az tudja az embereket Jézushoz vezetni, aki maga is jár Nála, aki ismeri Őt.

Az asszony, ébredést indított el. Az a nő, aki nem is gondolta volna ezt. Hogyan kezdődött? A maga kiszáradt életét Jézushoz vitte. A Vele való találkozásban megújult, élő vizet kapott. Most már minden lényegtelenné vált, áradt belőle az élő víz és elöntötte  Samáriát. Bizonyságot tett Jézus életében elvégzett munkájáról. És ez hatott. Nem magára mutatott, nem azt mondta, megváltoztam, hanem nézzétek meg azt, aki megmondott nekem mindent. Menjetek Jézushoz, és döntsetek magatok. Mondjuk el, mit tett az Úr velünk! Mindig az Ő munkáját, az Ő személyét állítsuk az emberek elé, és ne magunkat.

 

 

ADJ ÚJ ERŐT, URUNK

 

1.  

Adj új erőt, Urunk, ó, nyújtsd ki szent kezed,

Igéddel ébressz holtakat, szívünkbe’ gyújts tüzet!

Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,

Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!

2.  

Adj új erőt, Urunk, az álmot űzzed el,

Mécsünknek pislogó tüzét Lelked gerjessze fel!

Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,

Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!

3.  

Adj új erőt, Urunk, gyógyírt vár a beteg,

Éhségünk, szomjunk csillapítsd, töltsd ránk Szentlelkedet!

Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,

Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!

4.  

Adj új erőt, Urunk, egész világ előtt,

Hogy megjelentsük szent Neved, s legyen Tiéd a föld!

Adj új erőt, adj új kegyelmi fényt,

Tiéd legyen a tisztelet, az áldás a miénk!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése